Reagerer du på parfyme?

UTSLAG: Noen får kontakteksem av parfymerte produkter. Foto: Colourbox.com
UTSLAG: Noen får kontakteksem av parfymerte produkter. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En irritativ, allergisk eller astmatisk reaksjon på parfymestoffer kan være belastende for den det gjelder. Ikke alle tåler produktene de fleste av oss bruker i hverdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irritasjon eller allergi mot parfyme er en kjent problemstilling. Alle utsettes for parfymestoffer i det daglige, enten det er på jobb, skole eller på bussen. Mange produkter vi bruker daglig inneholder også parfymer og kjemikalier, slik som såpe, sminke og vaskemidler. Vanligvis vil man ikke reagere på disse stoffene, men de med parfymeallergi gjør det.

De allergiske reaksjonene kan opptre som eksem og andre hudproblemer. Astmatikere kan føle at symptomene de har forverres når de puster inn parfyme, røyk og andre sterke dufter.

I Europa antar man at rundt ett til tre prosent er allergiske ( kontakteksem eller kontakturtikaria) mot duftstoffer, og rundt to til fire prosent av voksne får symptomer i luftveiene og øynene.

– Dette er ikke nødvendigvis en allergisk reaksjon, det kan også være en irritativ reaksjon.

- Duftstoffer kan også forverre eksisterende astma, sier Berit Granum, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Allergi mot husstøvmidd

Vanlige symptomer på parfymeallergi

Allergisk kontaktdermatitt overfor duftstoffer oppstår ofte på hendene, i armhulene og i ansiktet. Allergisk kontaktallergi kan være den primære årsaken til håndeksem, eller oppstå som en komplikasjon ved irritativt eller atopisk håndeksem.

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet: Berit Granum Foto: Privat
Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet: Berit Granum Foto: Privat

– Symptomene er oftest eksem, rødhet, blemmedannelse og kløe. Det kan også oppstå hevelse. Kontakturtikaria (elveblest) er kløe med hevelse og rødhet i huden, hvor det også kan oppstå blemmer.

Duftstoffer som cinnamal, cinnamic acis (kanelsyre) og Myroxylon pereirae kan forårsake ikke-immunologisk kontakturtikaria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Andre stoffer som kan gi samme type respons, er methol, vanillin og bensaldehyd. Fototoksiske (ikke-allergiske) reaksjoner overfor duftstoffer kan forekomme. Dette kan gi symptomer som rødhet i huden, etterfulgt av hyperpigmentering, sier Granum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Allergisk sjokk

Forbrukere må selv ha god oversikt

Den beste måten å forebygge bivirkninger mot duftstoffer, er å unngå produkter som inneholder slike stoffer, i størst mulig grad.

– Dessverre kan dette være en utfordring da betegnelsen «parfymefri» kun betyr at ingen stoffer er tilsatt produktet i den hensikt å gi en god lukt. Disse produktene kan allikevel inneholde duftstoffer som er tilsatt av andre grunner, for eksempel å maskere lukt, eller tilsatt som konserveringsmiddel, sier Granum.

Dette betyr at forbrukerne selv må ha god oversikt over hvilke duftstoffer som kan gi allergi, og lese ingredienslisten for å se om produktet inneholder noen av disse stoffene.

– Per i dag er det litt i overkant av 82 duftstoffer som er bevist å kunne være allergifremkallende hos mennesker, hvor 26 av dem er merkepliktige.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjell på intoleranse og allergi

Det eksisterer også et annet begrep som ofte omtales som parfyme- eller luktintoleranse. I dette tilfellet reagerer man på selve lukten, og mange får symptomer som hodepine, en følelse av ubehag, svimmelhet og lignende.

– I enkelte tilfeller klarer man ikke å oppholde seg i nærheten av lukten, og ender gjerne med å fjerne seg og unngå helt det som utløste plagene. Slik intoleranse er imidlertid ikke kontaktallergi, selv om begrepene ofte forveksles, sier Kent Hart, fagsjef for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem kan utvikle allergi mot parfyme?

Alle som kommer i kontakt med allergifremkallende parfymestoffer kan risikere å utvikle kontaktallergi. Sjansen for dette øker dersom man utsettes for store nok mengder over tid.

Fagsjef for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund: Kent Hart Foto: Tore Fjeld
Fagsjef for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund: Kent Hart Foto: Tore Fjeld

– Dessverre utsettes befolkningen for allergifremkallende stoffer gjennom svært mange forskjellige produkter de kommer i kontakt med i løpet av dagen, og for noen kan dette være det som skal til for å utvikle kontaktallergi mot enkelte stoffer, forteller Hart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De mest allergifremkallende stoffene er strengere regulert, og det eksisterer grenseverdier som ikke skal overskrides i forbrukerprodukter. Dette regelverket eksisterer for å forhindre at flere utvikler disse plagene.

Les også: 1 av 10 reagerer på kosmetikk og hudpleieprodukter. Slik melder du bivirkninger inn

Faktorer som øker risikoen for kontaktallergi

Enkelte faktorer øker risikoen for å utvikle kontaktallergier. Bruk av rene parfymer, parfymerte deodoranter, barberskum og after-shave er eksempler på produkter som er hyppig representert som kilder til allergiutvikling.

– Disse produktene brukes rett på huden, og hårfjerningsproduktene brukes også når huden har små mikroskopiske sår, for eksempel fra barberhøvel. Skadet hud er mer sårbar for å slippe inn allergifremkallende stoffer, sier Hart.

Det samme gjelder for eksem, da bør man unngå bruk av parfymerte salver og kremer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Matvareallergi

Bruk av parfymerte produkter bør begrenses

Både av hensyn til seg selv og omgivelse, bør bruk av parfymerte produkter begrenses, ifølge Hart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å være bevisst på at ens egen parfymebruk kan medføre store plager for mennesker rundt seg.

– Det er viktig å være bevisst på at ens egen parfymebruk kan medføre store plager for mennesker rundt seg. Reduserer man sin egen duftsfære, så får man faktisk en dobbel gevinst i form av at man reduserer sin egen risiko for å utvikle kontaktallergi, og man utviser større hensyn til folk rundt seg.

For mange duftintolerante som er sterkt rammet, kan det være vanskelig å si ifra på en god måte, i og med at det kan ses på som en skjult funksjonsnedsettelse.

– Det er anslått at så mange som én av fem plages med andres parfymedufter, i en såpass stor grad at de ønsker å fjerne seg fra situasjonen, sier Hart.

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørmål til en av våre leger.

Les også:

Symptomer på pollenallergi

Allergi mot husstøvmidd

Allergivaksinering

Førstehjelp ved vepsestikk

Allergisk sjokk

Gresspollenallergi

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no