Tett på naturens egen «klatremus»

Se klatreturen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne lille dvergmusa viser at du trenger ikke være stor eller mektig for å gi naturfotografene spektakulære bilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dvergmus

  • Minner om skogmusene med sin relativt lange hale, men skiller seg fra dem på blant annet forholdsvis mindre ører.
  • Pelsfargen på ryggsiden er hos voksne dyr om sommeren varmt gulbrun, unger og dyr i vinterpels er mer gråbrune.
  • I naturen har dvergmusa en levealder på opptil 18 måneder, men omtrent seks måneder er det vanlige. I fangenskap har den blitt opptil fem år.
  • Dvergmusa ble oppdaget i Norge så sent som i 2001, i Eidskog sør for Kongsvinger i Hedmark. Hvor lenge den har vært i Norge vet ingen, men i Sverige ble den oppdaget for første gang i 1985. Her er den nå funnet i et begrenset område i Dalsland og Värmland. Man antar at den norske bestanden er et resultat av innvandring herfra.

Kilde: Wikipedia

Takket være de siste årenes enorme fremskritt innenfor teknologi og kameramuligheter, har naturdokumentarserien «Planet Earth II» kunnet vise oss verden sett fra dyrenes eget perspektiv, ofte på imponerende detaljnivå.

For å komme tettere inn på Europas minste ganger, dvergmusa, benyttet filmteamet seg av en spesialutviklet kranarm. På den måten kunne de følge musemor mens hun klatrer gjennom gresstråene på jakt etter mat, og for første gang får vi se nyfødte dvergmusunger i redets trygge lune.

Les også: Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

Selv i gnagernes verden er dvergmusa for knøttliten å regne; voksne dyr har en maksvekt på elleve gram (mer enn ti ganger så lett som et lemen), mens halen utgjør omtrent halve kroppslengden på mellom 10 og 14 centimeter.

Og det er nettopp halen som er nøkkelen til deres suksess. Som vi ser i videoklippet, er dvergmusa en dyktig klatrer og hun bruker halen som et ekstra gripeorgan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å klatre i gress er vanskeligere enn å klatre i trær fordi de ikke står stille. Gripehalen fungerer som et femte ledd og gjør at hun kan klatre like smidig som en ape som klatrer i et tre. Bra er det, for den beste maten i denne lille «skogen» befinner seg i toppen av «trekronene», forklarer Sir David Attenborough i klippet du kan se øverst i saken.

«Planet Earth II» vises søndager kl. 21.00 på BBC Earth.

Les også:

Her tar grizzlybjørnen en «Jungelboken»-manøver

Indias mest folkerike by hjemsøkes av «levende spøkelser»

Fant livsfarlig komodovaran på badet

Filmet dødskamp mellom flaggermus og skorpion for første gang