Farger og logoer på sigarettpakkene opp i røyk

Røykpakker og snusbokser vil i framtiden se omtrent slik ut, med et standardisert utseende uten informasjon om smak og styrke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Røykpakker og snusbokser vil i framtiden se omtrent slik ut, med et standardisert utseende uten informasjon om smak og styrke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er politisk flertall for at snusbokser og sigarettpakker ikke lenger skal ha friske farger og lokkende logoer. – Langt færre vil få kreft, fastslår Kreftforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med flertall for reklamefrie pakker gjør norske politikere et nytt historisk grep for å redusere helseskadene av tobakk. Dette er det siste store kvantespranget og virkelig et banebrytende folkehelsearbeid, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget avga torsdag innstillingen om endringer i tobakksskadeloven. Den betyr at såkalte standardiserte tobakkspakninger skal byttes ut med pakningene slik de ser ut i dag.

Loven skal vedtas i Stortinget 9. desember og vil med sikkerhet bli banket gjennom ettersom Arbeiderpartiet, Høyre, KrF og Senterpartiet sammen sørger for flertall i stortingssalen.

– Den sterke økningen i snusbruk skyldes at industrien lager snusbokser som appellerer til unge med ny design og nye farger. Vårt mål er å hindre at barn og unge begynner med tobakk. Standardiserte tobakkspakninger er et viktig skritt på veien mot en tobakksfri ungdomsgenerasjon, sier Høyres helsepolitiske talsperson Tone W. Trøen.