Slik tok mennesket over verden

Se video:
Artikkelen fortsetter under annonsen

Animert video viser hvordan vi mennesker har gått fra å være en relativt lite utbredt art til å presse jordas kapasitet til bristepunktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det tok oss 200.000 år å nå én milliard mennesker på jorda – og kun 200 år til å nå sju milliarder.»

Overbefolkning har de siste årene vært et hett tema i forbindelse med klima- og miljødebatten, og få virkemidler setter ting så i perspektiv som en animert framstilling av temaet.

Forskere ved American Museum of Natural History har nemlig laget en video som viser hvordan vi har gått fra å være en art bestående av under en million jegere og samlere til å leve klemt sammen i høyblokker i storbyer.

Les også: Så mange innbyggere kan kommunen din få i 2040

Svartedauden eneste unntak

Teknologiske framskritt er uten tvil det som har hatt størst innflytelse på befolkningsøkningen. Det første spranget ser man allerede når våre forfedre gikk fra å være jegere til å drive med jordbruk like etter forrige istid.

Andre nyvinninger forsterker veksten i enda større grad. Etter den industrielle revolusjon finner sted og moderne medisiner tas i bruk, skyter befolkningsveksten i været i et foruroligende tempo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den eneste merkbare nedgangen i befolkningsveksten kommer på 1300-tallet da Svartedauden herjet som verst. Ellers ser man en stødig og stadig mer tiltagende oppadgående kurve. Ikke en gang hendelser som verdenskrigene eller Djengis Khans herjinger (Han skal ha tatt livet av så mange som elleve prosent av verdens befolkning i løpet av sitt liv) rokker ved den standhaftige kurven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: For første gang skrumper EUs innfødte befolkning

Flater ut

Uten tvil er det spranget fra én til sju milliarder mennesker på kort tid som er den mest sjokkerende delen av videoen. Bare det siste året har veksten vært på 72,6 millioner mennesker.

Likevel virker befolkningsveksten per år å ha nådd sitt toppunkt. Dette skyldes at antallet barn per par har avtatt noe i nyere tid. Forskere har anslått at veksten dermed vil flate ut og til slutt stoppe ved elleve milliarder.

Det som er mer usikkert er om jorda slik vi kjenner den i dag vil klare å takle elleve milliarder mennesker med et stadig høyere forbruk. Dersom det ikke oppdages mer effektive måter å produsere blant annet mat og elektrisitet på, kan vi vente oss litt av et sjokk skulle vi nå elleve milliarder mennesker på jorda.