Helgens anbefalte juleøl

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne helgen anbefaler vi klassikere og nyheter i en salig blanding. Her er alt fra gode juleøl i butikkstyrke til absurde øl med alkoholinnhold på linje med hetvin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Balder Julebrygg

Årets butikkøl fra Leikanger har det selvforklarende navnet Julebrygg. Dette ølet er kobberfarget og har et fint skum med godt hold.

Duften er preget av karamell, vanilje og litt eple. Smaken er frisk og lett med honning, eple, litt sitrus, karamell, korn og en tydelig og markert bitterhet. Ølet har såpass mye tyngde og bitterhet at det vil fungere godt med julens matretter.

Balder Julebrygg er et godt og smaksrikt butikkøl, men har du sjansen så vil vi nok anbefale den noe kraftigere julebukken fra samme bryggeri.

Balder Julebrygg – Alkohol 4,7 % - 0,33 l

Berentsens Stelliger Divum

Dette er absolutt et av de aller kraftigste øl du kan finne på Vinmonopolet. Med sine vanvittige 19 prosent er det helt på grensen til hetvin. Og det er selvfølgelig masse smak i dette mørke ølet.

Her er det plommer, kaffe, rosin, svisker, sjokolade og alkohol i duften. Smaken er voldsom og kraftig, men samtidig balansert. Ølet oppleves som tykt og veldig fyldig. Dette ølet er som skapt for å deles og nytes fra klokkeformede glass foran peisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et øl du ikke finner maken til og som fint erstatter en Cognac eller dessertvin. Ikke et øl for pingler. Kan godt lagres til neste jul.

Berenstens Stelligur Divum – Alkohol 19 % - 0,33 l

Les også: Ukens utvalgte juleøl

Mack Juleøl Sterk

Verdens nordligste bryggeri gjør som de bruker i julen. Her er det tradisjon som står i høysetet.

Ølet de kommer med i år er, ikke uventet, som ølet i fjor. Fargen er nokså lys mahogni og ølet har et veldig fint skum med godt hold. Mye karamell i duften som er blandet med litt fersken, brød og ørlite sjokolade. Smaken er klassisk juleøl med karamell, litt sitrus, og en lang krydret ettersmak med et lite hint av pepper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mack leverer også i år et trygt og godt matøl som er tilpasset julens tradisjonsretter.
Mack Juleøl – Alkohol 6,5 % - 0,33 l

Veholt Bryggeri (U)tradisjonelt juleøl

Dette mikrobryggeriet er drevet av en meget merittert eks-hjemmebrygger som i 2014 tok skrittet fullt ut og startet eget bryggeri. Jan Halvor Fjell har flere gullmedaljer fra NM i brygging og er mannen bak det legendariske ølet Two Captains.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets juleøl fra Veholt er mørk rødbrunt med fint skum. Duften er preget av karamell, rosin og litt lakris. I tillegg er det godt med amerikanske humler her. Smaken er aromatisk og maltig med en god dose karamell, litt vanilje og hint av lakris – og kaffe. Fin og tydelig bitterhet balanserer dette.

Et godt juleøl som er litt utfor boksen.

Veholt Bryggeri (U)tradisjonelt juleøl – Alkohol 6,5 % - 0,5 l

Les også: Ti juleøl du ikke bør gå glipp av

St. Hallvards Reserve-jul

Oslobryggeriet St. Hallvards kommer med tre juleøl i år. Støtte-jul, For-jul og Reserve-jul. Det sterkeste og kraftigste ølet er Reserve-jul som er et Belgisk Strong Ale på 9 prosent.

Fargen er rødlig/gyllen. Her er det mye duft med rosiner, kjeks, brunt sukker, banan, litt pepper og noe alkohol. Smaken er veldig sødmefylt og bringer tankene mot enkelte trappistøl. En god dose karamell og honning og litt krydder med noe bær og banan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er mektige saker og du bør ha god tid når du skal kose deg med dette ølet. Passer godt til litt gode oster eller som en dessert i seg selv. Denne tåler også lagring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

St. Hallvards Reserve-jul – Alkohol 9 % - 0,5 l

Jakobsen Gold Naked Christmas Ale

Stor fin flaske og et godt innhold er ikke en dårlig kombinasjon. Jakobsens gylne og nakne juløl er i så måte et greit valg. Det er ikke det mest spennende ølet på markedet, men det er et øl som smaker slik man forventer av et juleøl og som både kan nytes til julemat og for seg selv. Altså en god allrounder.

Fargen er rødbrun og ølet har et fint skum. Duft av karamell, sirup, eple, kjeks og litt krydder. Smaken har en fin dose karamell, god sødme og en balansert bitterhet.

Dette er et trygt og godt valg for deg som ikke ønsker allverdens underlige krydderier og tilsetninger. Den smaker godt og er på ingen måte noe ekstrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jakobsen Gold Naked Chrismats Ale – Alkohol 7,5 % - 0,75 l

Les også: Nye øl på polet

Nøisom Torreblot

I riktig gamle dager skulle midtvinteren feires med blot. Da ofret man til gudene med rituell slakting og feiret med mat og drikke. Det er vel ikke helt vanlig praksis lenger i landet, men Nøisom gir med sitt Torreblot alle en mulighet til å ta en liten skål for midtvinteren.

Torreblot er lys rødbrun og har et meget livlig skum. Duft av karamell, rosin, litt kaffe og noe krydder. Ølet har mye kullsyre og trenger litt tid for å roe seg i glasset. Karamell, rosin, eple, litt fersken og brødbakst gir ølet mye smak. Det hele avsluttes med litt krydret ettersmak.

Et godt og velsmakende midtvintersøl med en litt uvanlig vri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøisom Torreblot – Alkohol 6,8 % - 0,33 l

Nøgne Ø Rød Jul

Nøgne Ø kommer også i år med sin røde jul. Dette er et godt humlet og maltrikt øl som i stor grad skiller seg ut ifra de mer klassiske juleøl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargen er rødbrun og ølet har fint skum som faller litt raskt sammen. Duften er preget av tropiske frukter og amerikanske humler. Her er også litt karamell og fersken. Smaken er preget av mye humle med tropiske fruktsmaker. En god maltbunn med litt fiken og aprikos balanserer det hele litt, men dette er først og fremst en liten humlebombe.

Artig, friskt og annerledes – som alltid fra Nøgne Ø.

Nøgne Ø Rød Jul – Alkohol 8 % - 0,5 l

Les også: Drikk fra en utømmelig rødvinsfontene - helt gratis!

Nøisom Nøisommelig jul

Dette er tiden for krydder og spenstige smaker. Og Nøisom bryggeri treffer bra i sitt mørke saison-øl med ingefær og kanel. Når disse mikses med litt god sjokolademalt så blir det unektelig julesmak.

Selv om det er godt preg av julekrydder så blir dette allikevel et juleøl utenom det vanlige. Her er mye friskhet og også smaker du ikke finner i de klassiske variantene. Fargen er rødbrun og det er et voldsomt skum også i dette ølet. Dufter av ingefær, sjokolade, vanilje og karamell. Smaken er i samme retning med et betydelig innslag av ingefær som kommer mer og mer ettersom ølet åpner seg.

Nøisommelig jul er et artig juleøl med god friskhet og fint særpreg. Mye kullsyre.
Nøisom Nøisommelig Jul – Alkohol 6,8 % - 0,33 l

Les også: Både vin og øl til ribbe