Nå kommer Juleølet!

Du bær være raskt ute, noen av disse kommer i meget begrenset opplag.
Du bær være raskt ute, noen av disse kommer i meget begrenset opplag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er juleølet på full fart inn i hyllene og det er mye å glede seg til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag 4. november er det «juleølslipp». Vi starter vår nedtelling mot jul med 10 gode øl du bør få med deg. Noen av disse er i så begrenset opplag at du bør være raskt ute. Denne gangen er det alt fra kokosmakroner, via røyk og ild, til mer snille og hyggelige klassikere.

Med andre ord juleøl for de aller fleste ganer.

Aass Vellagret Juleøl

Dette ølet fra Aass bryggeri har stort sett gjort det meget bra i øltester tidligere år. Det er et klassisk juleøl med god styrke og masse maltsødme. Fargen er dyp mahogni og det har kremete skum med en anelse brunt i seg. Skummet holder seg lenge.

Duften har mye maltpreg, litt rosin og sjokolade. Smaken er myk og sødmefylt. Mye malt, karamell, litt rosiner og tørkede frukter. Avslutningen har et fint lett krydret preg. Dette ølet tendere mot en dobbel-bock og er meget lett å like. Den kraftige alkoholstyrken gir ølet en varmende følelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et klassisk norsk juleøl.
Aass Vellagret Juleøl – Alkohol 9 % - 0,33 l

Les også: Bodøs stolthet på flasker

Balder Turken

Dette ølet har ingen ting med tyrkere eller Tyrkia å gjøre, turken er det lokale navnet på bygningen hvor bygget ble tørket. Her fikk det spirende kornet en varmebehandling som stoppet spiringen og omdannet det til sukkerholdig malt.

Ettersom man gjerne benyttet et ildsted til dette fikk maltet ofte et karakteristisk røykpreg. Det er langt mellom turkene nå for tiden, men i Leikanger har de selvfølgelig slikt fremdeles. Dette ølet er en dobbelbokk med dyp mahogni farge og et lavt brunlig skum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Duften er preget av røyk, kaffe og einebær. Smaken er massivt preget av røyk og tjære. Munnfølelsen er fyldig og sødmefylt, noe som passer godt til den markante røyksmaken. Dette er et veldig godt røykøl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke et øl for de sarte, men de som liker det røffe røykpreget vil finne mye glede i Balder Turken.
Balder Turken – Alkohol 8 % - 0,33 l

Les også: Kraftfulle og rocka øl

Bryggerhuset Juleøl Kokosmakronstout

Hva de har hatt slags brainstorming i Bryggerhuset når de kom opp med et kokosmakronøl er det ikke godt å si. Det er i alle fall trygt å si at dette er et av årets aller villeste innfall på juleølfronten.

Så kan man jo spørre seg om dette er drikkelig i det hele tatt? Det er faktisk det! Ølet er svart og har et lavt brunt skum. Duften er sterkt preget av kokosmakroner med litt vanilje og malt bak det hele. Smaken er helt totalt kokos! Det er kokosmakroner, litt lakris, sjokolade og vanilje. Hvis Willy Wonkas sjokoladefabrikk hadde brygget øl så hadde det smakt som dette.

Dette drikker du ikke til julemiddagen, men du kan godt nyte den som en kosedrikk foran peisen. Årets kokosmakronstout må bare prøves.
Bryggerhuset Juleøl Kokosmakronstout – Alkohol 8,6 % - 0,33 l

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rødt og eksklusivt fra Monaco

Bådin Tussvatnet

Bodøbryggeriet er lokalpatrioter på sin hals og henter som vanlig inspirasjon og navn fra et sted i Bodø.

Denne gangen er det Tussvatnet som har fått hedersplassen på etiketten. Ølet er kraftig og godt krydret med julens krydder. Fargen er mørk rødbrun og ølet har kremete lysebrunt skum. Dufter som en julekake med karamell, nellik, ingefær, sitrus og masse melasse. Smaken er voldsom maltig og krydret. Bak alt dette ligger det fine toner av rosin, plomme, kaffe og karamell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er et øl som trives med litt varme og som godt kan serveres som en avec.
Bådin Tussvatnet – Alkohol 8,2 % – 0,33 l

Les også: Asfalt, kunst og elefanter

Hansa Juleale Spesial

Denne kommer i en boks og er i butikkstyrke. At ølet på toppen av det hele er brygget av et svært kommersielt bryggeri, og ikke er utviklet av en skjeggete ølnerd, burde kanskje tale for at man hopper over det? Men da tar du feil!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er et smaksrikt øl med masse preg av malt og en forunderlig fylde for et butikkøl. Årets juleale fra Hansa har karamell, sjokolade, nøtter, lakris og en anelse rosin i smaken. Duften er preget av sjokolade, kaffe og karameller.

Et veldig vellykket julebrygg i butikkstyrke – og som heller ikke koster skjorta.
Hansa Juleale Spesial – Alkohol 4,7 % - 0,5 l

Les også: Ekte mikroøl fra Troms

Hubertus Julbukk

Det lille bryggeriet Hubertus holder til på Dovre i Gudbrandsdalen. Bryggeriet, som startet opp i 2013, har vakt oppsikt for sitt juleøl. Dette er et øl som er litt utenom det klassiske norske juleølet, men som samtidig har såpass mye friskhet og julete preg at det går både til julematen og som en oppfrisker i julestria.

Ølet er rødbrunt og har lavt skum med en anelse brunt i seg. Dufter av karamell, banan, krydder, sjokolade og rosin kommer ut av glasset. Smaken er søtlig og har banan, karamell, og et fint krydrete humlepreg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er et øl som henter mye inspirasjon fra belgisk ølbrygging, men samtidig er det mye norsk jul i smaken. Friskt, lett og balansert fra Hubertus bryggeri.
Hubertus Julbukk – Alkohol 4,5 % – 0,33 l - butikkøl

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høstens godbiter fra Kinn bryggeri

Kinn Eld

Dette er et nytt sprekt røykøl fra Kinn bryggeri. De har tatt utgangspunkt i et mørkt hveteøl og har gitt det et ekstra løft med bøkerøkt malt fra Bamberg i Franken.

Fargen er rødbrun og skummet er fint med en anelse brunt i seg. Duften er selvfølgelig preget av røyk, men det er også karamell og litt tørket frukt tilstede. Smaken er delikat og røykpreget i dette ølet er litt mer tilbakelent. Noe karamell, banan og en lang krydret ettersmak med et lite hint av pepper er noe av det du kan glede deg til i dette ølet.

Et velkomponert røykøl som også vil kunne nytes til matretter som pinnekjøtt og gode pølser.
Kinn Eld – Alkohol 6,5 % - 0,75 l

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så godt kan ekte eplesider være!

Lofotpils Julebrygg Sterk

Bryggeriet feirer sitt tiårsjubileum i år. Ølet fra Lofotpils har tydelig påvirkning fra den tyske øltradisjonen, noe som sikkert kommer av at bryggeriet har tysk bryggerimester.

Årets sterke juleøl fra Lofoten er på 7 prosent og kommer i den lettgjenkjennelige flasken med lofotfjellene. Julebrygg har rød kobberfarge, fint skum med en anelse brunt i seg. Duften er veldig klassisk med karamell, litt sitrus og krydder. Dette er et smaksrikt øl som samtidig er veldig klassisk i stilen. God fylde og sødme med karamell, litt eple, sitrus, hint av sjokolade og en fin krydrete ettersmak.

Dette kan du fint bruke til både julemiddag og kos. Av de tradisjonelle norske juleøl så ligger årets variant fra Lofotpils helt i toppen.
Lofotpils Julebrygg Sterk – Alkohol 7 % - 0,33 l

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskning: – Øl gjør folk lykkeligere og mer sosiale

Sundbytunet Juleøl 2016

Fire sorter malt, god humle og et lite hint av einebær er oppskriften på julekosen fra Sundbytunet i år. Dette er et butikkøl, men er likevel fyldig og smaksrikt.

På etiketten har de som alltid en person som har tilknytning til Sundbytunet. Denne gangen er det Inger Romsaas. Selv om det har gått flere generasjoner siden hun var aktiv på gården så sies det at man fremdeles kan treffe på henne tunet. Ølet er kobberrødt og har lavt skum med litt bruntoner.

Duften har mye karamell, tørkede frukter, en anelse kaffe og et fint hint av einebær. Smaken er fyldig og sødmefylt med krydret preg fra einebær og humle. Litt sitrus, kaffe og anis finner man også i denne.

Sundbytunet er et klassisk juleøl med et fint særpreg.
Sundbytunet Juleøl 2016 – Alkohol 4,5 % - 0,33 l

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Du serverer vel ikke ølet for kaldt?

Ægir Mørketid Winter Ale

Mørketid er et av årets juleøl fra Ægir bryggeri. Fargen er dyp mahogni og litt tåkete og ølet har litt lavt skum.

Mørketid har veldig julete duft med bær, karamell, en anelse sirup og krydder i seg. Smaken bringer tankene mot et trappistøl med karamell, kandis, krydder og et fint hint av lakris.

Ølet har fin balanse mellom den markante sødmen og en tydelig bitterhet i avslutningen. Dette er et øl som vil bringe multekremen opp til nye høyder. Med sine 7,5 prosent holder ølet deg også varm i i de kalde og mørke vinterkveldene.
Ægir Mørketid Winter Ale – Alkohol 7,5 % - 0,33 l

Neste helg kommer vi med nye utvalgte godbiter fra juleølsortimentet.

Les også: Bensinstasjoner vil selge øl