Født med hjertet på utsiden av kroppen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men lille Kieran overlevde mot alle odds.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en rutinemessig ultralyd i svangerskapets 20. uke fikk Caitlin og Brian Vietz fra Mandan, Nord-Dakota sjokkerende nyheter da de møtte legen etter undersøkelsen.

– Han viste oss silhuetten av lungene og hvor hjertet normalt skulle være mellom lappene i venstre lunge. Så pekte han to og en halv centimeter til venstre og viste oss hvor hjertet vokste frem, sier Caitlin Vietz til Barcroft TV.

Uvanlig hjertefeil

– Hun hadde sannsynligvis en av de mest uvanlige, hvis ikke den mest uvanlige hjertefeilene. En feil kalt «ectopia cordis», sier barnehjertekirurg Joseph Dearani til Barcroft TV.

Den lille babyens hjertet vokste nemlig på utsiden av kroppen.

– Vi søkte på nettet og fant ut at omtrent halvparten av barna dør under svangerskapet. Det var liten sjanse for at hun skulle overleve, sier Brian Vietz.

Spesialister på Mayo-klinikken brukte MR-bilder av fosteret for å lage en 3D-modell av Kieran før hun ble født. Det var første gang metoden ble brukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kieran ble født med keisersnitt, og 60 leger stod klare for å stabilisere henne. På grunn av den akutte tilstanden hennes, var det en stor sjanse for at hun ikke ville overleve operasjonen.

Les også: Nicolai er født med en hjertefeil

En uke før hun fikk holde datteren

– Jeg hadde sagt ja til å ikke holde henne så hun kunne bli tatt med rett til operasjonssalen. Jeg fikk en glimt av henne da de gikk forbi. Det tok alt jeg hadde å ikke rope ut at jeg hadde ombestemt meg, sier Caitlin Vietz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter fem timer hadde kirurgene plassert hjertet inn i brystet. En uke senere fikk Caitlin Vietz holde datteren sin for første gang.

– Fire personer måtte til for å løfte barnet mitt inn i armene mine på grunn av alle ledningene, sier Caitlin Vietz.

Les også: – Jenta vår vant over døden

Puster gjennom rør i halsen

Fem måneder senere fikk Kieran komme hjem. Nå er hun 18 måneder gammel, og legene er glade for å se fremgangen hun gjør. Hun har fortsatt flere operasjoner i vente.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da hjertet vokste utenfor brystet, fylte lungene opp rommet hvor hjertet egentlig skulle vært. Da de puttet hjertet inn i brystet, fikk ikke lungene nok plass til å utvide seg, så de plasserte en trakealkanyle, sier Brian Vietz.

Trakealkanylen er kunstig åpning i halsen til Kieran som hjelper henne med å puste. Den gjør også at Kieran har fått all næring gjennom en sonde. Slik har det vært siden hun ble født.

Røret gjør det også vanskelig å snakke. Kieran får derfor hjelp av eksperter for å lære seg å snakke og spise.

– Siden hun er en liten jente med liten hals, er det ikke mye luft som kommer gjennom. Kieran har ikke hørt eller lekt med sin egen stemme før nylig, sier taleterapaut Nicole Sebastian til Barcroft TV.

Les også: De første tegnene på hjertesykdom

Ser lyst på fremtiden

Caitlin og Brian Vietz samler inn penger for å betale for Kierans sykehusregninger. De ser optimistisk på fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun burde kunne klare å ha et vanlig liv og å være et normalt barn, sier Biran Vietz.

Moren har mange ønsker for datterens fremtid.

– Skrape opp knærne, bli skitten, sykle, spille spill, synge i kor, stille til valg i elevråd, få førerkort, sier Caitlin Vietz.

– Eller bli hjertekirurg, ler Brian Vietz.

Paret ønsker å øke bevisstheten rundt barn som har en medfødt hjertefeil.

– En av de fine tingene med denne prøvelsen er at vi vet at vi bidrar til medisinsk utvikling slik at legene kan hjelpe andre familier i fremtiden, sier Brian Vietz til Barcroft TV.