Nå kommer nettapotekene

Nå kan du snart bestille reseptbelagte legemidler på nett og få dem tilsendt i posten.
Nå kan du snart bestille reseptbelagte legemidler på nett og få dem tilsendt i posten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan du lovlig handle reseptlegemidler på nettet. Fra onsdag blir det nemlig mulig å drive nettapotek her i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) foretok onsdag den virtuelle åpningen.

Målet er å gjøre tilgangen lettere for folk, samtidig som det skal bli vanskeligere å bestille ulovlige legemidler fra utenlandske nettsteder.

– Spesielt nyttig er det for grupper som er lite mobile eller bor i distriktene med lang reisevei til nærmeste apotek, sier Høie.

Nettapotek har eksistert lenge. Det nye nå er at det også er mulig å bestille reseptbelagte legemidler. Legen skriver e-resepten som før, men nå kan pasienten bestille legemidler på nettapoteket og få dem levert på døra eller hente dem på posten.

– Nettapotek tar på denne måten digitaliseringen helt hjem i stua til folk og sparer innbyggeren for tid i kø eller i reisetid til apotek i en ellers travel hverdag, sier helseministeren.

Tilgang til e-resept

Reseptformidleren, som inneholder alle e-reseptene, blir tilrettelagt slik at den enkelte kunde kan gi et nettapotek tilgang til sine resepter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da kan nettapotek ekspedere legemidlene på trygg og sikker måte, forklarer Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen.

Hvilke nettapotek som vil åpne, er opp til markedet. Flere kjeder åpnet sine nettbutikker allerede onsdag.

Nettapotekene må bruke den offentlige løsningen ID-porten, der kunden legger seg inn med sikre løsninger som for eksempel kodebrikken fra banken eller MinID. Når man får legemiddelet utlevert, må man legitimere seg og signere for at varen er mottatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede fra 1. januar i år ble det tillatt å etablere nettapotek, men de tekniske løsningene som gir tilgang til e-resept har ikke vært klare før nå.

Les også: – Screening er et veldig viktig tiltak for å hindre hjerneslag

Skal veilede

– Nå har Direktoratet for e-helse gjort de endringene som var nødvendige for å gi tilgang til reseptene i Reseptformidleren. Jeg oppfatter at vi har fått en god løsning, som både ivaretar sikkerheten og gjør det mulig å drive effektive nettapotek, sier Wistner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apoteket har plikt til å gi informasjon om legemiddelet og hvordan det brukes riktig. Dette kravet gjelder også når legemidler bestilles via nettet. Statens legemiddelverk følger dette spesielt.

– Vi er spent på hvordan de ulike kjedene løser dette med direkte kontakt mellom kunder og personale, sier seksjonssjef Jørgen Huse til Aftenposten.

Les også: – De store forskjellene i slagbehandling i Norge må jevnes ut

Da helse- og omsorgskomiteen behandlet spørsmålet i fjor høst, ble tiltaket satt i sammenheng med en stadig økende og nærmest ukontrollert handel med legemidler fra utenlandske nettsteder.

Legemiddelverket har på sin side vært bekymret over at lokale apotek skal forsvinne fordi de mister sitt markedsgrunnlag.

Les også:

Studie: Luftforurensing blant de vanligste årsakene til slag

Symptomer på hjerneslag