Asfalt, kunst og elefanter

Foto: Arne Lindbach
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke nødvendigvis noen umiddelbar sammenheng mellom asfalt, kunst og elefanter. Den eneste fellesnevneren vi finner er at alle disse er nyheter i Vinmonopolets utvalg – og at de er gode alle sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

St. Hallvards bryggeri fortsetter suksessen med sine oslopatriotiske øl og nå finner du fire nye og spennende varianter fra bryggeriet i Vinmonopolets hyller.

St. Hallvards Asfaltøl

Dette er en Vienna Lager som er brygget i samarbeid med forfatter og Oslopatriot Yngve Kveine. Hans debutroman Asfalt har også gitt navn til dette nye ølet som kommer fra mikrobryggeriet i Oslo. Fargen er rødbrun og det har et delikat hvitt skum med godt hold. Duften er preget av blomster, karamell, gress og sitrus. Smaken er søtlig og litt fyldig. Det er god balanse mellom sødme og bitterhet. St Hallvards Asfaltøl lang ettersmak med karamell, mint og lett krydret preg fra humlene Hellertau og Nothern brewer. Friskt og leskende øl med nok karakter til å møte en god middag.
St. Hallvards Asfaltøl – Alkohol 5,2 % - 0,5 l – kr. 69,90

St. Hallvards Hybrid

Hybrider i ulike varianter ruller rundt på de fleste veier og blir stadig mer populære. Om det er dette som er tanken bak navnet er vel heller tvilsomt, men her har bryggeriet i alle fall forsøkt å lage noe midt mellom en Pale Ale og en India Pale Ale. Fargen er guloranje og ølet har et lavt hvitt skum. Duften er sterkt preget av tropiske frukter, sitrus og gresskar. Her er det hele fire amerikanske humler presset inn i flasken: Amarillo, Citra, Colombus og Horizon. Smaken er søtlig med fersken og litt bærpreg. Med det tydelige og markante humlepreget så er dette først og fremst en god IPA – og ikke så mye en Pale Ale. Denne duger meget godt til en røff burger – eller som en forfriskning.
St. Hallvards Hybrid – Alkohol 6,1 % - 0,5 l – kr. 74,90

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eikesmak fra Leikanger

St. Hallvards E. Munch

Her har selveste Edvard Munch fått lov til å pryde etiketten fra oslobryggeriet. For å hedre denne verdensberømte norske maleren har St. Hallvards brygget en Cream Ale. Fargen er lyst gyllen og skummet er hvitt med godt hold. Duften er preget av litt gress, blomster og vanilje. Smaken er myk med hint av karamell, bær, urter og ørlite eple. En fint krydret ettersmak som varer lenge. Dette er ikke i nærheten så komplisert som Edvard Munch eller kunsten hans, men tvert imot et balansert og hyggelig øl. St. Hallvards E. Munch er en fin tørsteslukker.
St. Hallvards E. Munch – Alkohol 5,4 % - 0,5 l – kr. 69,90

Les også: Skal du drikke øl eller vin til fårikål?

St. Hallvards Bærliner Weisse Guy

Som navnet kanskje røper så er dette en Berliner Weisse med en god dose bær. Dette er et samarbeidsbrygg med det danske bryggeriet Munkebo og de har valgt bringebær fra Lærdal som smakstilsetning. Ølet er rødbrunt og har hvitt skum med middels hold. Duften er preget av bringebær, skog og syregress. Ølet har mye kullsyre og er nokså syrlig. Her er toner av solbær, litt karamell, syregress og en god dose med bringebær. Bærliner Weisse Guy er et veldig friskt og syrlig bærøl med en god smak av høst. Denne passer best for seg selv.
St. Hallvards Bærliner Weisse Guy – Alkohol 5,2 % - 0,5 l – kr. 69,90

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elephant Gin

Den gode gamle klassikeren er tilbake. Etter å ha havnet i skyggen av andre drikker som tequila, rom og vodka i lang tid så er det tydelig at gin begynner å få økt popularitet igjen. Elephant Gin er en blodfersk variant i Vinmonopolets hyller og kan blant annet skilte med at 15 % av overskuddet brukes i ulike tiltak som skal sikre de afrikanske elefantene gode livsvilkår. Elephant Gin har de siste par årene vunnet en rekke priser, blant annet World Gin Award 2016. Smaken er myk og aromatisk med en fin dose einebær, sitrus, urter og et hint av eple. I produksjonen har det blitt benyttet 14 ulike urter og vekster, blant annet noen sjeldne vekster fra den afrikanske elefantens eget kontinent. Dette er en gin i de øvre prisklasser, men kvalitetsmessig er dette absolutt et produkt som lever opp til prisnivået. Dette er rett og slett en usedvanlig velsmakende gin.
Elephant Gin – Alkohol 45 % - 0,5 l – kr. 449,90