Stor interesse for grønnere mat – og kjøtt

Mange er interessert i å bytte ut kjøttprodukter i hverdagen med vegetariske alternativer. At noe ligner på kjøtt og smaker som kjøtt, gjør det lettere for mange å bytte. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Mange er interessert i å bytte ut kjøttprodukter i hverdagen med vegetariske alternativer. At noe ligner på kjøtt og smaker som kjøtt, gjør det lettere for mange å bytte. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Interessen for kjøttfrie dager og reduksjon av kjøttinntak har økt de siste årene, men vi vil fremdeles ha mer av noen kjøttprodukter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser tendens til at flere enn før ønsker å redusere kjøtt i hverdagen. Det er ikke snakk om en dramatisk endring, det gjelder omkring en av fire, og det har utviklet seg over tid, sier samfunnsanalytiker Anne Zondag i MatPrat, som fremmer salg av norskprodusert egg og kjøtt på vegne av Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Fleksitarianere spiser kjøtt, men kan også velge bort visse typer av kjøttprodukter av ulike grunner. Noen velger seg en eller flere kjøttfrie dager i uken.

Men så kan det være stor forskjell mellom hva folk sier de ønsker og hva de faktisk gjør:

– Våre undersøkelser viser også at forbrukere ønsker å spise de eksklusive kjøttproduktene oftere, for eksempel norsk lammekjøtt. Hele 55 prosent syns utvalget av ferskt lammekjøtt er for dårlig, sier Zondag til NTB.

Hun forklarer det med at kvalitetsråvarer som oppfattes som eksklusive, fremdeles står høyt i kurs hos norske forbrukere. Når folk kutter kjøttforbruket, er det oftest farse, pølser og bearbeidede kjøttprodukter de vil kutte ned på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Nordmenn er blitt flinkere til å spise grønnsaker, men når vi skal bytte ut kjøtt, vil mange ha gode ferdigprodukter som erstatter, ikke bare plukke med seg salat i grønnsaksdisken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Nordmenn er blitt flinkere til å spise grønnsaker, men når vi skal bytte ut kjøtt, vil mange ha gode ferdigprodukter som erstatter, ikke bare plukke med seg salat i grønnsaksdisken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Økning

En undersøkelse blant over 2.000 av Norgesgruppens kunder viser at rundt halvparten av de spurte handler vegetariske produkter, og at rundt 18 prosent gjør det ofte. Hovedårsaken til at de handler mer grønt er at de har et bevisst ønske om å redusere kjøttinntaket. Tallene i undersøkelsen stemmer godt overens med resultat fra MMIs «Norske spisefakta 2016», der prosentandelen som er interessert i vegetarmat er gått opp fra 16 til 21 på to år, ifølge NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den seneste tiden har Coop og Norgesgruppen lansert en rekke nye vegetarprodukter, i kjøledisk, ferskvaredisk og frysedisk. Mange av disse etterligner kjøttyper forbrukerne vil kutte ned på, som burgere og bearbeidet kjøtt. Det selger bra.

– Det dreier seg ikke om å velge bort kjøtt eller fisk, men å ha mer å velge mellom. For å spise sunnere og enda mer variert, sier Vegard Kjuus, administrerende direktør i Meny, som regner med en vegetarbølge neste år og salgsøkning på 500 prosent for denne varegruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se hvor dramatisk frukt og grønnsaker har forandret seg

Oslo-trend

Meny-lanseringen av de nye vegetarproduktene var lagt til Grünerløkka i Oslo, ikke uten grunn.

– Tanken var at hvis det ikke lykkes der, lykkes det ingen steder i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Eli Strand i Meny, som konstaterer at det slo an:

– Vi har truffet et eller annet som virkelig er i tiden, særlig blant unge mennesker.

Samfunnsanalytiker Zondag i MatPrat ser også fleksitarianisme som et byfenomen, godt synlig i indre Oslo:

– Det er mulig å få tak i andre steder i landet, men først og fremst i byene og der det er mye studenter. Det er vanskelig å si om dette vil spre seg til hele landet.

Hun minner samtidig om at klima- og helsevennlig kjøttinntak kan gjøres på flere måter enn å spise vegetarisk:

– Porsjonsstørrelser kan reduseres, eller man kan kaste mindre mat, kanskje det aller viktigste virkemiddelet. Her ser vi at folk er blitt mer bevisste.

Ved å spise mer fisk kan man minske risikoen for hjerte- og karsykdom. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ved å spise mer fisk kan man minske risikoen for hjerte- og karsykdom. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Les også:

Derfor skal du ikke koke grønnsakene

Du kan gå ned én kilo i uka med god mat

Klimaendringer kan true smaken og fargen på vin og mat