Anbefaler å være tidlig ute med å legge om til DAB

Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med en slukkedato kun måneder fra nå, øker støynivået fra de som er negative til radiodigitaliseringen, forteller Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FAKTA OM DAB-radio

* Digital Audio Broadcasting ( DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.

* Standarden krever nytt mottakerutstyr ( DAB-radioer).

* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.

* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.

* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.

* De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som det første landet i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.

* Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket.

Kilde: NTB

Fra 2017 må du ha DAB-mottaker for å høre radio i Norge. En halvårsundersøkelse foretatt av Stiftelsen Elektronikkbransjen, viser salgstall for forbrukerelektronikk at DAB er i ferd med å overta som bruksradioen i norske hjem.

– Totalt sier 19 prosent av befolkningen i Norge at de har kjøpt DAB-radio det siste halve året. Det er de over 50 som har kjøpt flest DAB-radioer, noe som tyder på at radioen er viktig for eldre, de har fått med seg slukkingen og gått til innkjøp av en radio som takler overgangen, forteller kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen til ABC Nyheter.

Færre kjøpere under 30

NRK har tidligere lansert P1+ på DAB, en kanal med en uttalt eldre målgruppe, og er nå den nest største i NRK etter P1. Ifølge Ottemo viser det at pensjonistene er med på overgangen.

– De under 30 har kjøpt færrest radioer. Her er det nok mange som strømmer radio via nettet og generelt hører den yngre generasjonen noe mindre på radio. Vi har ellers ikke fått noen tilbakemeldinger fra eldre eller pensjonister på radiodigitaliseringen spesifikt, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ottemo forteller at Stiftelsen Elektronikkbransjen som bransjeorganisasjon hele veien har forholdt seg til Stortingets vedtak om at FM-nettet skal slukkes. De er ellers positive til radiodigitaliseringen.

– Vår oppgave er å sørge for at produsentene og kjedene gir god informasjon til forbrukerne, og lette overgangen på samme måte som da vi gikk fra analoge til digitale TV-signaler. Vi opplever at de fleste forbrukerne er godt informerte om overgangen, men ser at med en slukkedato kun måneder fra nå øker støynivået fra de som er negative til digitaliseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekk når FM-nettet slukker der du bor

– Utskiftingene har kommet langt

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark, er en av de mange som er glad for at DAB-radioen nå er i ferd med å overta for FM i norske hjem.

– Dette er en milepæl som jeg tror kan tilskrives økt kanalmangfold i det digitale radiotilbudet, sier Torvmark i en tidligere pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sammenligner man med TV-digitaliseringen for noen år siden, har utskiftningen av radioapparatene kommet langt. Man vet fra andre teknologiskift at mange velger å utsette oppgraderingen helt til den gamle teknologien kobles ut, mener han.

Les også: Snart blir det helt stille i 2,2 millioner norske biler

Unngå kø på verksteder

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Foto: Elektronikkbransjen
Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Foto: Elektronikkbransjen

Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen ser ikke at noen områder i Norge skal komme til å bli rammet negativt av overgangen. Utfordringene slik hun ser det, ligger i at bileiere har vært noe sent ute med å kjøpe og installere adaptere

For mens DAB-radioene i stadig større grad har inntatt norske hjem, er det fremdeles et stykke igjen når det kommer til bilradioene. De fleste nye biler selges allerede med DAB som standard eller tilvalg. Eldre biler må enten ha ny radio eller et enklere og billigere adapter til den gamle FM-radioen.
– I våre undersøkelser svarer mange at de ønsker å vente med dette til slukkingen nærmer seg i sitt område. For å unngå kø hos for eksempel verksteder, anbefaler vi derfor at man er litt tidligere ute enn mange ser ut til å planlegge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bilekspert forventer DAB-rush hos trege nordmenn

Mistenker heftig lobbyisme

Med overgangen i 2017, blir Norge eneste land i Europa til å introdusere DAB. Frp har som eneste parti vært imot siden Stortingets prinsippvedtak om digitalisering av radiomediene, som kom i 2011.

I et ferskt intervju med ABC Nyheter, forklarer Frps stortingsrepresentant Ib Thomsen hvorfor han mener DAB har presset seg frem.

– Tre store aktører; NRK, P4 og Radio Norge har investert mye penger og prestisje og klart å overbevise politikerne om at dette var framtiden. Jeg tror de har drevet heftig lobbyisme både mot departementet og det politiske miljøet.

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, Arild Grande, avviser overfor ABC Nyheter at Arbeiderpartiet vil komme til å støtte Frp’s forslag om utsettelse. Han mener de har fått tydelige forsikringer om at dette er riktig og nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tvil og uenighet - men stø kurs for DAB i Stortinget

Bedre siktet mot utfall

Marte Ottemo forteller til ABC Nyheter at Stiftelsen Elektronikkbransjen ser mange fordeler med en overgang til DAB og digital radio.

– Både TV, aviser og musikk er blitt digitalisert de siste årene, og skal radio som medium overleve må også de digitaliseres. Digital radiolytting kommer til å være en miks av å høre på kringkastet DAB, via internettradio og strømming på mobilnettet.

Hun mener DAB blir viktig fordi det gir plass til mange flere kanaler enn det gamle FM-nettet, også i tunell.

– Det er bedre sikret mot utfall, du må ikke betale for databruk slik man må dersom man strømmer via mobilnettet, nettet dekker nesten hele Norges areal, og det er ikke en delt ressurs, slik for eksempel mobilnettet er. Står man i kø på Ring 3 utenfor Oslo og prøver å strømme radio, vil man fort oppdage at mobilnettet ikke har denne type kapasitet, avslutter Ottemo.

Les også: Halve landet kan bli uten lokalradio