Du trodde kanskje det var mest laks i en lakseburger?

Selv om fiskeburgerne tilsynelatende er fulle av laks, torsk og hyse, er det mest av den ukjente fisken kvitlaks i noen av dem. Uten at det betyr så mye for næringsverdien. Foto: Petter Berg
Selv om fiskeburgerne tilsynelatende er fulle av laks, torsk og hyse, er det mest av den ukjente fisken kvitlaks i noen av dem. Uten at det betyr så mye for næringsverdien. Foto: Petter Berg
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke nødvendigvis, viser testen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigste med fiskeburgeren er at den består av mye fisk. I fiskeburgerne vi kjøpte varierte mengden fisk fra 56 til 92 % fisk, altså stor forskjell, men generelt inneholder de fleste nå bra med fisk.

Jo mer fisk, desto mer protein og gode vitaminer og mineraler får du i deg. Vi har i denne testen tatt med alt av fiskeburgere, uavhengig av fiskeslag.

Er det fiskeburger med mye laks eller ørret vil det naturlig gi et høyere fettinnhold, spesielt omega-3, enn i fiskeburgere med mager fisk. Alle fiskeburgerne er glutenfrie.

Produktnavnet kan villede

Gjennomgående i fiskeburgerne er at det er mer av andre fiskeslag enn det som oppgis tilknyttet produktnavnet.

Når det for eksempel står fiskeburgere med torsk og sei, betyr det at fiskeburgerne inneholder det, men ikke nødvendigvis mest av det. Vi fant at fisken det som regel brukes mest av er kvitlaks, også kalt vassild.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en bra matfisk med spesielt gode, bindende egenskaper i fiskematprodukter. Mange er ikke kjent med denne fisken og navnet hjelper nok ikke akkurat på heller. Det gjør ikke produktene dårligere, men kan oppleves litt misvisende.

Kvitlaks er dessuten billig, som også forklarer hvorfor den er populær blant fiskematprodusentene. Hyse er også mye brukt, og er også en fisk som egner seg godt til fiskematprodukter.

Les også: Nei, det er ikke det samme hvilken hamburger du velger

Vitaminer og jod

Fisk gir måltidet fullverdig protein og viktige vitaminer og mineraler som Vitamin B12, selen og jod, og omega-3-fettsyrer og vitamin D hvis fiskeburgeren er laget av laks eller ørret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De hvite og magre fiskeslagene inneholder generelt mye mer jod enn fete fiskeslag som laks.

I en nylig rapport fra Ernæringsrådet kom det fram at mange i Norge får i seg for lite jod, et mineral som er avgjørende for en normal stoffskiftefunksjon. Blant annet viste det seg at mange gravide hadde for lavt inntak, og det kan være uheldig for fosterutviklingen. Foruten fisk og sjømat, er meieriprodukter den andre største kilden vår til jod.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelp til fiskespising

Vi er anbefalt å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, mange gjør ikke det. Fiskeburgere kan da være en enkel og fin måte å komme nærmere det målet på. Bruk gjerne fiskeburger til lunsj eller i matpakken, og den trenger vel heller ikke alltid plasseres mellom to burgerbrød?

Les også: Ny rapport: Vi blir lurt hver femte gang vi kjøper fisk og sjømat


Høy andel fisk fører til bra mengde protein:

Lofoten 86 % Grov Fiskeburger med ørret og kveite

Veil. pris: 95,00

Karakter: 6 / 6

Les hele testen


Høy andel fisk og her er det faktisk snakk om bare laks:

Coop Lakseburgere

Veil. pris: 43,50

Karakter: 6 / 6

Les hele testen


Høy andel fisk fra hovedsaklig hyse og torsk som navnet tilsier:

Lofoten 86 % Grov Fiskeburger med torsk og hyse

Veil. pris: 95,00

Karakter: 6 / 6

Les hele testen


Greit med protein og lite karbohydrater:

Lofoten 86 % Grov Fiskeburger med torsk og sei

Veil. pris: 69,90

Karakter: 5 / 6

Les hele testen


Fiskeburgeren med mest fisk der produktnavnet samvarer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lerøy Fiskeburger av ørret og torsk

Veil. pris: 39,90

Karakter: 5 / 6

Les hele testen


Noe lavere andel fisk enn de beste, men fortsatt bra:

Fiskemannen Grov Fiskeburger med torsk og bacon

Veil. pris: 59,90

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter: 5 / 6

Les hele testen


Bra mengde fisk der mesteparten er kvitlaks:

Fiskemannen Grov Fiskeburger med torsk og hyse

Veil. pris: 59,90

Karakter: 5 / 6

Les hele testen


Bra mengde fisk bestående av lik mengde kvitlaks og sei:

Fiskemannen Grov Fiskeburger med sei

Veil. pris: 59,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Taper litt poeng for mer karbohydrater og litt mer salt:

Godehav Grov Fiskeburger 83 % fisk hyse og torsk

Veil. pris: 49,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Lite og nest lavest innhold av fisk med torsk som hovedingrediens:

Lofoten Perfekt Grillfisk Grillburger med bacon og mozzarella

Veil. pris: 49,90

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Har en del tilsetningsstoffer og testens klart høyeste saltinnhold:

Coop Fiskeburgere med steinbit

Veil. pris: 43,50

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Rapsolje og ost gjør dette til fiskeburgeren med desidert mest fett:

Godehav Grov Fiskeburger 65 % fisk med ost og soltørket tomat

Veil. pris: 42,20

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Fiskeburgeren med aller minst fisk:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lofoten Fiskeburger med steinbit og hvitløk

Veil. pris: 78,90

Karakter: 2 / 6

Les hele testen


Noen av produktene Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Les også:
Studie: Inntak av fisk forebygger ikke kreft

En slik fisk har aldri før blitt tatt på stang i norske farvann

Lite fisk i fiskeprodukter
Testen er opprinnelig publisert på Klikk.no