Tipsene som gjør blåbærpaien vellykket

Den er enkel, den er god og den er din om du vil. Foto: Colourbox
Den er enkel, den er god og den er din om du vil. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er særlig bunnen som legger grunnlaget for en god blåbærpai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg håper dere plukket blåbær i bøtter og spann. I så fall har jeg gode nyheter til deg. Du kan lage en blåbærpai! En skikkelig god en.

Det finnes en drøss med andre blåbærideer her , sjekk særlig den fabelaktige isparifaiten. Men, blåbærpaien er et av høstens vakreste eventyr. Her kommer de viktigste tipsene til en vellykket blåbærpai, fra bunn til topp:

Bunnen i en blåbærpai

Det man vil unngå er en myk og klissete deig. Den beste måten å unngå det er å forsteke den (blind bake, sier noen på engelsk). Det er altså at du baker deigen uten fyll i noen minutter i ovnen først. Ti minutter på 175 grader er et utgangspunkt.

Når du forsteker den, legg noe på toppen av deigen for å holde den nede. Dekk med bakepapir først. På bakepapiret legger man vanligvis tørre bønner eller erter. Men, du kan også bruke mynter, det er tyngre og leder faktisk varme mye bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oppskrift på amerikanske pannekaker

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Fyllet i blåbærpai

Utfordringen er å binde bærene sammen. Det vanligste å bruke er potetmel. Og det funker bra. Du kan også bruke maisenna, vanlig mel, tapioka og arrowroot. Det er fordeler og ulemper ved alle sammen. Potetmel er tilgjengelig, billig og klarer biffen, så den saken er grei. Noen sverger dog til maisenna. Det funker også.

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Det er ikke nødvendig å tine bærene først, i og for seg. Men, bærene har godt av å ligge sammen med sukkeret og bindemiddelet (mel og/eller potetmel/maisenna). Etter omtrent 10-12 minutter begynner det å danne seg en væske. Ikke kast den!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne væsken har du i en kjele og koker inn til en sirup.

Denne sirupen kan du bruke til tre ting:

1. Ha tilbake sammen med blåbærene.

2. Pensle bunnen av den forstekte bunnen med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Pensle toppen av paien med. I så fall gjør du det når du er helt ferdig.

Les også: Denne sjokoladekaken vil imponere gjestene dine

Toppen av en blåbærpai

Du har fire valg:

1. Du kan gjøre ingenting.

2 Du kan smelte litt smør og sukker i en stekepanne og vende inn litt havregryn. Etter 2-3 minutter har du dette over bærene før du setter det inn i ovnen.

3. Du kan lage et stilig, klassisk rutene mønster: Kjelve en sirkel som er litt større enn paien. Skjær striper og vev dem sammen på toppen av paien.

4. Du kan lage et «lokk» av deigen. Husk da på å lage små snitt eller hull i deigen hvor dampen kan komme ut. (Lag gjerne et fint mønster av "luftehullene").

På deigen på toppen er det også vanlig å pensle med pisket egg (eller bare eggeplomme) og drysse over melis før steking.

Les også: Oppskrift på eplekake med vaniljesaus


Blåbærpai

Dette er blåbærpaien til svenske Leila Lindholm. Enkel, sprø og nydelig.

Ingredienser:

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Paibunn

  • 175 g smør, mykt
  • 3 dl hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 1,5 dl havregryn

Fyll

  • 250 g blåbær(frosne eller ferske)
  • 2 dl blåbærsyltetøy
  • 1 ss balsamico
  • 2,5 ss potetmel
  • Sprøtt på toppen
  • 75 g smør, smeltet
  • 2,5 dl havregryn
  • 1,5 dl sukker

Les også:

Frosne drinker du smeller sammen i blenderen

Pannekaker har aldri vært bedre

Slik lager du mysli

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no