– Dating-appene gjør deg sårbar

Se video. Hele oversikten over funnene kan du se lenger ned i artikkelen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en ny studie kan en rekke dating-apper bruke eller endre innhold som er lagret på telefonen din, eller dele innholdet med andre enheter. Sukker reagerer sterkt på rapporten som de mener er skrevet for å skremme mest mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet dating-apper, der du kan finne ditt livs kjærlighet eller rask flørt, er i sterk oppblomstring. Samtidig åpnes muligheten for å bli rammet av potensielle farer.

I forbindelse med en fersk studie, har Nettdating-Eksperten.no sett på sikkerheten ved de elleve mest populære dating-appene for Android-enheter i Norge: 50 PlusMatch, badoo, be2, EliteSingles, happn, Lovoo, match.com, Møteplassen, Sukker, tinder og zoosk.

De sammenlignet tilgangsrettighetene som kreves for å installere dating-appene. Resultatet overrasket.

Får oversikt over hvor du befinner deg

Ifølge Nettdating-Eksperten.no er de færreste brukere av dating-apper er klar over at de gjør seg selv veldig sårbare sikkerhetsmessig når de laster ned en dating-app.

Blant de mest sentrale resultatene de kom frem til i undersøkelsen, var at samtlige apper som ble testet får direkte tilgang til bilder og andre filer på smarttelefonen din. 63 prosent av appene samler dessuten inn smarttelefonens lokasjonsdata og har dermed full oversikt over brukerens bevegelsesmønster, inkludert bosted, arbeidssted og hobbyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

27 prosent av appene som ble testet, kan dessuten aktivere bluetooth og således dele dataene på smarttelefonen med andre enheter.

Les også: Dette sexleketøyet sladrer når du bruker det

(Saken fortsetter under)

Ufrivillig abonnent på kattemat

I tillegg krevde ni prosent av appene tilgang til SMS-kontakter, og kunne dermed både lese brukerens tekstmeldinger og sende tekstmeldinger uten at brukeren er klar over dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På listen over andre mulige konsekvenser, oppgis det at appen kan bruke kontaktene på en enhet, samtidig som den kan lese eller endre kontaktene. En app kan få tilgang til og dele informasjon på dine sosiale nettverk som f.eks. Facebook, Instagram og Twitter. Denne tilgangen kan blant annet innebære muligheten til å lese og skrive i den sosiale strømmen.

Les også: Forbrukerrådet med hardt skyts mot dating-app

– Viktig å ikke alltid klikke direkte på «OK»

Margareta Lund i Nettdating-Eksperten.no forklarer at de færreste av oss leser vilkårene når vi laster ned apper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump

– Med referanse til nettdating får vi daglig klager fra brukere av dating-sider som mener at de er svindlet, fordi de ikke får sagt opp medlemskapet og må betale for et abonnement som er automatisk forlenget. Hadde de bare tatt en titt på datingsidens vilkår, så hadde de kunnet spart seg frustrasjonen, mener Lund og legger til:

– På samme måte er det med en app man laster ned. Det er lett å laste den ned uansett hvor man er og med et par klikk har man gitt fra seg tilgangsrettigheter uten å tenke på hvilke konsekvenser det vil få. Og det er disse inngrepene i personvernet vi ønsker å skape bevissthet om med denne studien.

Hvilke forholdsregler vil du anbefale å ta?

– Det er viktig å ikke alltid klikke direkte på «OK», men heller velge bort rettigheter som du mener appen ikke trenger tilgang til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Love me Tinder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunsten å tenke kritisk

Atle Årnes er fagdirektør i Datatilsynet, et uavhengig forvaltningsorgan som har som oppgave å passe på at personopplysningsloven opprettholdes. Årnes mener rapporten viser det samme som Datatilsynet har sett i de undersøkelser organet selv har foretatt.

– Appene generelt ber om mange tilganger til mobilens løsninger og mobilens data. Noen av de forespurte tilgangene er det naturlig og nødvendig å be om for å få appen til å virke slik man vil. Andre forespørsler om tilganger kan fremstå som ulogiske for formålet med appen, forklarer Årnes til ABC Nyheter og legger til:

– Rapporten viser at man bør være meget oppmerksom på hvilke tilganger en app ber om, før man eventuelt installerer den.

Les også: Ny app gir alle mennesker en adresse

Unge i 20-årene kommer best ut

Atle Årnes, fagdirektør teknologi i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen
Atle Årnes, fagdirektør teknologi i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen

På spørsmål om hvilke forholdsregler vi bør ta når vi vurderer å lete etter en potensiell flørt eller fremtidig livsledsager via dating-app, mener Årnes det er viktig at man vurderer om man er komfortabel med å gi appen alle de tilganger den ber om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spesielt må man se om det er lurt å gi appen tilgang til for eksempel alle kontaktene dine, lokasjonen din og mikrofonen på mobilen. Noen apper gjør det mulig å stenge for enkelte tilganger. I oppsettet for mobilen er det også mulig å nekte appen noen tilganger. Slike sperre-løsninger må man prøve slik at man kjenne til dem, råder fagdirektøren.

Ser dere noen forskjeller mellom alderskategoriene når det kommer til å ta fornuftige forholsregler?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har sett undersøkelser der det kommer frem at visse aldersgrupper har mer kunnskap og er mer skeptiske enn andre aldergrupper. Unge i 20-årene kommer bedre ut enn de som er i tenårene og de som er i 40- og 50-årene.

Les også: Derfor får punktum deg til å fremstå som sur

– Ønsker å selge trafikk i et korrupt system

Sukker.no omtaler seg selv som landets største datingside med over 700.000 registrerte brukerprofiler siden 2008. I fjor logget 150.000 seg inn for å finne sin neste date. Teknisk sjef Morten Berg stiller seg meget kritisk til både rapporten og Nettdating-Eksperten.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en side kun satt opp for å lede Google-trafikk inn til sider som har betalt for omtalen, forteller Berg til ABC Nyheter.

– Typisk er dette tyske sider som EliteSingles, be2 og match. Vi betaler aldri for falske anmeldelser og blir dermed rangert dårlig eller ikke nevnt på disse sidene. Nettdating-Eskperten ønsker å oppnå mediadekning, linkinger og mer Google-treff for å kunne selge trafikk i ett korrupt system med denne henvendelsen, mener han.

Les også: Biologisk bank-ID kan være dødelig

Tryggere å benytte norskeide tjenester

Morten Berg, teknisk sjef i Sukker. Foto: Privat
Morten Berg, teknisk sjef i Sukker. Foto: Privat

Morten Berg mener på generelt grunnlag at studien er skrevet for å skremme flest mulig og at den er svært enkel. Samtidig understreker han at dersom en app misbruker tilganger, vil de bli utestengt fra Android og IOS.

– De fleste seriøse aktører vil ikke risikere dette. Har man en jobbtelefon med sensitive informasjon bør man uansett ikke laste ned apper uansett sjanger - helst bør man ikke ha sensitiv informasjon på telefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Berg er det tryggeste å bruke en norskeid tjeneste.

– Dette er fordi vi må følge norsk lov, forbrukerrettigheter og skatteregler. I tyske og internasjonale tjenester, som Nettdating-Eksperten anbefaler, har man mye mindre rettigheter og står mye svakere ved en tvist.

Les også: – I 9 av 10 tilfeller vil dette redde telefonen din

Ønsker en gjennomgang velkommen

Mathilde Modiggård jobber som salgssjef for Mötesplatsen i Norden AB som har Møteplassen.com og Mötesplatsen.se. Hun forteller til ABC Nyheter at de ønsker en gjennomgang av bransjen velkommen.

– Samtidig er dette kanskje ikke bare er et problem for dating-apper ettersom det fungerer ganske likt i alle bransjer som har apper. Ut fra undersøkelsen kan man ellers se at Møteplassens app kommer godt ut sammenliknet med andre datingapper og at vi krever minst tilgangsrettigheter av alle datingapper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Mathilde Modiggård er salgssjef for Mötesplatsen. Foto: Privat
Mathilde Modiggård er salgssjef for Mötesplatsen. Foto: Privat

– Hvilke forsikringer kan du gi brukerne om at deres private informasjon, filer og sosiale nettverk ikke blir misbrukt?

– All informasjon som brukeren laster opp hos oss, tas bort når vedkommende avslutter sitt medlemskap hos Møteplassen. Dette gjelde kun bilder, vi lagrer ikke kontakter og programmet sletter minnet fra telefonen. For øvrig har vi oppgitt hvordan vi anvender informasjonen i våre medlemsvilkår.

Les også: – «Pokemon Go» er større enn Tinder

Tryggere flørt på datamaskin

Fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet mener det kan være tryggere å benytte seg av en datingside på Internett kontra en app på smarttelefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump

– Mobilen inneholder mange løsninger og informasjon som forteller mer om deg, slik som hvor du befinner deg og kamera. En datamaskin uten alt det utstyret en mobil er satt opp med og uten de utfordringene en app gir, vil kunne gi fra seg mindre informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Margareta Lund i Nettdating-Eksperten synes på sin side at å veie dating-apper opp mot klassiske datingsider blir som å sammenligne epler og pærer.

– Det sagt, når det gjelder bruk av apper fra tilbydere som også har en dating-side på nett, anbefaler vi alltid å bruke dating-siden på nett fra datamaskinen hjemme. For det første har man mer ro til å søke etter en partner når man er hjemme, og for det andre så har datingsidene på nett som regel mange flere funksjoner.

– Dessuten, søket etter den ekte kjærligheten bør jo ikke være noe man gjør på si, avslutter Lund.

Les også: – Mobilkamera kan snart avsløre følelsene dine


(Saken fortsetter under)

Sukker er en portal for å prate og bli kjent. Nettstedet har over 700.000 registrerte brukere. Foto: Skjermdump
Sukker er en portal for å prate og bli kjent. Nettstedet har over 700.000 registrerte brukere. Foto: Skjermdump

Derfor krever Sukker.no tilgangsrettigheter

Når du laster ned appen til Sukker og setter opp en brukerkonto, må du samtidig gi appen tilgang til blant annet lokasjon, bilder og filer, minne og sosiale nettverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknisk sjef Morten Berg forklarer her hvorfor Sukker krever enkelte tilgangsrettigheter:

Bilder:

– Hvordan man ser ut er viktig når man skal treffe sin utkårende. Bilde må enten hentes fra fil eller kamera. Det er ikke slik som Nettdating-Eksperten sier, at vi dermed har tilgang til alle filene på telefonen. Tilgangen er begrenset og IOS/Android gir kun tilgang til offentlige filer som bilder. Sukker-appen spør kun om tilgang til bildefiler under «Pictures», og brukeren må aktivt velge hvilke bilder som brukes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamera:

– For å ta nytt bilde, er det enklere å ta bilde direkte med kameraet istedenfor å lagre det som nytt bilde først på telefonen. Mobilen er veldig tydelig på når kameraet er i bruk, og det er ikke mulig å ta «hemmelige bilder eller videoer».

Minne:

– Vi trenger å lagre data til minne slik at navigering mellom sider og skjemaer går raskere. Apple og Android har alle appene i egne «sandkasser» hvor appene ikke kan lese minnet til andre apper eller system.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosiale nettverk:
– Hos oss er det valgfritt om man ønske å logge inn med Facebook eller kallenavn og passord. Ved å bruke Facebook-innlogging, henter vi ut alder, email og navn fra Facebook. Kun alder blir synlig for andre kunder av Sukker.no

Lokasjon:

– I appen ønsker man å se hvem som er i nærheten. Vi må da spørre GPS-en om posisjonen. Denne bruker vi til å si avstand til andre profiler. Avstanden er ikke oppgitt nærmere enn 500 meter og uten retning. Dette gjør at selv med triangulering er det vanskelig å finne den eksakte posisjonen.

Les også:

Derfor godtar du utroskap

Åtte ting som dreper forholdet

- Hvis partnere ligner her, øker sjansen for å bli fornøyd i forholdet