Også du klarer å lage disse

De er gode, søte og ganske vriene å lage. Men, du får det til. Foto: Colourbox
De er gode, søte og ganske vriene å lage. Men, du får det til. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

De er vanskelig å stave, men du får det til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vet ikke om du noensinne har stått i vinduet til et fransk konditori. Eller spansk, for den sakens skyld.

Det har jeg. Og jeg har beundret de fristende, fargerike kakene som er oppstilt med militær presisjon - alt på rette linjer som om de var tinsoldater.

Ellers er det ikke mye krigersk over dem. Kakene har bare gode, søte hensikter. Sukkerbombene vil deg vel. De vil eksplodere med all sin luftige krem og deilige aromaer av bær, sjokolade og frukt i munnen din i fredens og nytelsens tjeneste.

I denne blomstrende armeen av beignets, croustades, paris-brest, baba au rums , savarins, tuiles, madelaines, brioches og caneles vil du alltid finne éclairs.

Les også: Hverdagsmuffins med eple og kanel

Hva er eclairs?

Vel, det er den avlange fetteren til profiteroller. Altså vannbakkels. De lages ved å smelte smør i vann og vende inn mel og egg før du baker dem. Og skal du lage eclairs må du sprøyte dem i avlange stykker - på størrelse med en liten Snickers.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så skal de bakes i ovnen. Jeg prøvde med en konvensjonell metode hvor du baker dem i 25 minutter på 180 grader. Det synes jeg ikke ble så bra.

Så, da prøvde jeg 230 grader i fem minutter, skrudde nem tempen til 180 og lot dem steke i omtrent 30 minutter, faktisk. Da ble det bedre.

Les også: Oppskrift på amerikanske pannekaker

(Saken fortsetter under)

Éclairs er avlange, fylte vannbakkels og noe av det mest typiske man finner i et ekte fransk konditori. Foto: Christopher Sjuve
Éclairs er avlange, fylte vannbakkels og noe av det mest typiske man finner i et ekte fransk konditori. Foto: Christopher Sjuve

Du trenger aller helst en skikkelig stor tipp som du bruker på enden av sprøyteposen. Det er bare for å få fram mønsteret. Om det ikke er viktig for deg, kan du bare forme så god du kan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når de er stek ferdig de deles i to. Mellom lagene legger du en deilig vaniljekrem og på toppen pynter man med sjokolade, melis og gjerne noen bær (selv om ikke det er så vanlig).

I min variant lage jeg en blanding av melis, eggehvite og bringebær som jeg kjørte med stavmikser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som du ser på bildet blir de ikke like elegante som de hos de franske konditorene. Men, de blir like gode. Minst. For hjemmelaget er jo alltid best.

Les også: Eplekake med vaniljesaus


Éclair

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Ingredienser:

Vannbakkels

  • 5 dl vann
  • 250 g hvetemel
  • 250 g smør
  • 5 stk egg

Vaniljekrem

  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 4 stk eggeplommer
  • 40 g maisenna
  • 5 dl melk
  • 75 g sukker

Tilberedningstid: 90 minutter


Les også:

Baguetter blir ikke bedre

Slik lager du bringebærsyltetøy

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no