Franske vinbønder i harnisk over billigvin fra Spania

Franske produsenter aksjonerer mot bulkvin fra Spania som importers i tankbiler og selges for noen få euro på det franske marked.
Franske produsenter aksjonerer mot bulkvin fra Spania som importers i tankbiler og selges for noen få euro på det franske marked. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusener av liter med vin ble «dekantert» i gatene i flere sørfranske byer denne uken. Vinkrigen med Spania er trappet opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I byen Sète i vinregionen Languedoc-Roussillon ved Middelhavet truet den røde flommen med å sette et parkeringshus under vin. Det var den lokale avdelingen av vinbøndenes organisasjon (CRAV) som utløste flommen i protest mot billigimport fra Spania.

Aksjonistene viste til at tankbiler går i skytteltrafikk mellom de to landene. Franske importører fyller vinen over på flasker, utstyrer den med innsmigrende etiketter og selger den til lokale supermarkeder og restauranter for noen få euro.

– Dette skjer med importert vin selv fra Argentina og Chile. Det kan ikke fortsette slik. Våre medlemmer sitter med store lagre de ikke får solgt, heter det i en uttalelse.

Les også: Frykter middelhavsdietten kan bli saga blott

Mellom 20.000 og 50.000 liter vin ble natt til onsdag sluppet ut i gatene fra fem store tanker eid av distributøren Biron. Politi og brannvesen ble satt inn for å hindre av vinen oversvømmet kjellere og parkeringshus i Sète.

Aksjonistene har tidligere stanset tankbilene mens de var på motorveien og tømt dem for innhold.

Les også:

De beste hvitvinene til under 200 kroner

De beste tyske rieslingene