Karl og Elizabeth fornyet ekteskapet etter 75 år

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er de to lykkeligste menneskene i verden, fortalte de gamle turtelduene som rømte hjemmefra da familien vendte tommelen ned for 75 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

19 år gamle Karl Gfatter var overlykkelig da han i 1941 så sin tre år yngre forlovede Elizabeth komme opp mot ham med rolige skritt, kledd i hvit brudekjole. Barndomsvennene ble kjærester mens de gikk på videregående, og nå skulle de endelig bli smidd i hymens lenker.

75 år senere utspiller den samme scenen seg på et pleiehjem i Poughkeepsie, USA. Bruden tørker en tåre mens hun trilles frem til Karl for å fornye løftet de inngikk for syv og et halvt tiår siden. Karl ser på henne med kjærlighet i blikket.

– Kjærlighet og ærlighet, og å være snille mot hverandre, forklarer Elizabeth til KameraOne når hun blir spurt om formelen på et langt ekteskap.

Men om ikke Karl hadde vunnet veddemålet med faren i 1941, ville dette aldri skjedd.

Gav ekteskapet et års levetid

Da Karl og Elizabeth proklamerte at de ville gifte seg i 1941, var Karl 19 år og Elizabeth 16. Foreldrene mente de var for unge og vente tommelen ned, noe som endte med at det unge paret rømte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karls far var den skarpeste kritikeren og gav ekteskapet maks et års levetid. Etter at kirkebryllupet var vel gjennomført, inngikk far og sønn et veddemål om en større pengesum.

Et år senere kunne Karl proklamere seier og faren gjorde opp for seg.

Les også: Krigsveteran møter sin tapte kjærlighet etter 71 år

Skrev daglig brev hjem til kona

Da Karl reiste til Europa for å kjempe under Andre verdenskrig, var han borte i to år. Hver dag sendte han brev hjem til kona.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Av og til kunne posten bli forsinket, og da fikk jeg dusinvis av brev, minnes Elizabeth.

Gleden var stor over å se hverandre da Karl endelig kom hjem. Paret skulle komme til å få en datter sammen.

– På grunn av komplikasjoner kunne vi dessverre ikke få flere barn. Lorelei var en vakker liten jente, og vi tilba henne, forteller ekteparet til lokalavisen Poughkeepsie Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Datteren døde i 2015, 68 år gammel. Ikke lenge etter flyttet ekteparet Gfatter inn på River Valley Care Center, og blir av de ansatte beskrevet som uatskillelige.

Les også: Vil du oppleve varig kjærlighet bør du lese dette

Danset til Frank Sinatra

Overfor KameraOne forteller de gamle turtelduene at de er overveldet over alt pleiesenteret har gjort for dem i forbindelse med den store dagen.

Middagssalen var omgjort til et kapell, ledelse og ansatte ikledde seg finstasen og ekteparet fikk hjelp til å gjennomføre bryllupsvals til tonene av Frank Sinatras «You’ll Never Know».

– Livet er flott når vi kan dele det med hverandre. Vi har hatt våre problemer, men vi overvant dem sammen og det er alt som teller. Vi elsker hverandre og det har vi gjort helt fra begynnelsen. Vi er de to lykkeligste menneskene i verden, stråler Elizabeth til Poughkeepsie Journal.

Les også: Tro, håp, kjærlighet og virus