Barn i Norge kan få tilbud om fedmeoperasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere barn og unge blir overvektige. Nå kan fedmeoperasjon for denne gruppen bli et permanent tilbud fra det norske helsevesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen 29 barn mellom 15 og 18 år er siden 2010 blitt fedmeoperert som en del av forskningsprosjektet 4XL ved Senter for sykelig overvekt i Vestfold. Nå kan ordningen bli et permanent tilbud til barn med sykelig overvekt, melder P4.

– For noen ungdommer er fedme blitt et så alvorlig problem som fører til diabetes og høyt blodtrykk at man ikke kan hjelpe dem på annen måte, sier Shamira Lekhal, seksjonsoverlege for barn og unge ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Det er langt fra ukomplisert å gjennomføre en slik operasjon på barn og unge voksne, og over halvparten av dem som har søkt har fått avslag.

– Vi har fått inn 80 søknader, noen barn er helt ned i 13-årsalderen. Men over 50 av disse har fått avslag fordi de ikke er godt nok rustet psykisk til å gjennomgå en operasjon, sier Lekhal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Risikoen for selvmord og rusmisbruk øker noe. Der det er kjent psykisk sykdom før operasjon er også ungdom litt mer utsatt for å ikke håndtere operasjon enn voksne, forklarer overlegen.

Les også: – Større sannsynlighet for fedme med overvektig mor

Normal vekt, overvekt eller fedme?

Forskere har funnet gen som kan være «av-knapp» for fedme