Kraftige grillviner som gjør sankthans-feiringen perfekt

Én hvitvin og fire rødviner. Foto: Arnie Stalheim
Én hvitvin og fire rødviner. Foto: Arnie Stalheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grillmat har kraftige smaker. Her er fem viner som greier å takle det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grillsesongen er allerede i gang, og det er få ting som er så trivelig som å grille sammen med gode venner når kveldene er lange, lyse og varme.

Går det i pølser og potetsalat, må du sørge for å få med deg våre anbefalte sommerøl. Ellers skal det her handle om vin.

Les også: Ikke brenn alt mulig på bålet

Sjømat på grillen

Selv om de fleste griller kjøtt eller pølser, er det stadig flere som slenger sjømat på grillen. Du kan grille fiskestykker, elller til og med hel fisk. Både fisk og blåskjell er fine å dampe i pakker av alufolie. Da er det bare å finne frem en god chablis eller sancerre.

Blant våre fem anbefalte grillviner, har vi tatt med en tysk riesling, som ikke bare er veldig frisk, men har også såpass sødme at den kan takle asiatiske smaker.

Lag gjerne grillspyd med scampi, breiflabb, rødløk og paprika i forskjellige farger og mariner dem i chili, hvitløk og ingefær før du griller dem. Dette er glimrende med riesling. Prøv gjerne også blåskjell thai style. De kan du lage i en stor kjele på grillen, eller som porsjonspakker i alufolie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn blir syke av egen grillmat

Kraftige rødviner til kjøttet

Grillet kjøtt, enten det nå er svin, okse eller lam, har ganske kraftig smak. Ikke bare er kjøttet relativt smaksrikt i seg selv; du bruker kanskje også marinader, rubs eller bbq-saus. I tillegg får du de litt svidde stekeskorpene. Mye å hamle opp med for en rødvin.

De fire rødvinene vi har funnet frem er derfor alle av det robuste slaget, men det finnes også grader av robusthet. Om du styrer unna bbq-saus, kan Delas sin Saint-Esprit være et godt valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den helt andre enden av skalaen finner du Ravenswood sin zinfandel. Den er meget kraftig og takler bbq-saus og forøvrig nærmest alt du velger å kaste på den.

De to andre rødvinene, Badenhorst og Altaland, ligger mellom disse to ytterpunktene hva kraft og fylde angår.

Nærmere omtale av vinene finner du nedenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USAs beste grillmat

Grilloppskrifter

Vi har allerede gitt deg noen tips til sjømat på grillen. Her er noen gode kjøttoppskrifter, pluss artige vrier på grillede grønnsaker og frukt, så har du både tilbehør og dessert også:

Les også: Slik velger du riktig grill


Frisk og fruktig hvitvin:

Mosbacher Riesling Trocken 2015

Veil. pris: 139,90

Karakter: 86 / 100

Les hele testen


Flott rødvin med god fylde og diskret fatpreg:

Badenhorst Shiraz Grenache Cinsault Tinta Barocca 2013

Veil. pris: 251,90

Karakter: 91 / 100

Les hele testen


Kraftig kalifornisk rødvin med tydelig fatpreg:

Ravenswood Napa Valley Zinfandel 2013

Veil. pris: 219,90

Karakter: 90 / 100

Les hele testen


Sjeldent ren og pen malbec. Også svært hyggelig priset:

Altaland High Altitude Malbec Tupungato 2013

Veil. pris: 141,50
Karakter: 88 / 100

Les hele testen


Solid og saftig rødvin med preg av mørke bær:

Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône 2014

Veil. pris: 129,90

Karakter: 86 / 100

Les hele testen


Produktene over kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no.

Les også:

De beste sancerrene til under 200,-

Lyst, lett, surt og søtt!

Sommerlig smak av øl

Tid for chablis

Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no