Unngå bensin på bålet

Sankthansfeiring på Hellviktangen på Nesodden i 2015. Torsdag blir det igjen mange bål å se rundt om i landet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sankthansfeiring på Hellviktangen på Nesodden i 2015. Torsdag blir det igjen mange bål å se rundt om i landet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk brannvernforening advarer mot uvettig bålbrenning sankthansaften. – Unngå for all del bruk av bensin eller andre brennbare væsker for å få fyr på bålet, lyder rådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreningen ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiring av sankthansaften torsdag.

– Folk som vil brenne bål sankthansaften, må sjekke hvilke bestemmelser som gjelder for sin kommune, sier informasjonssjef Sturle Hagen.

– Det er dessuten verdt å merke seg at det å gjøre opp ild handler om mer enn bålbrenning. Det omfatter for eksempel også bruk av engangsgriller, fortsetter han.

Les også: Forbud mot grilling og bål i Oslo og Akershus

Giftige gasser

Det har også vist seg at mange benytter sankthansbål til å kvitte seg med store mengder søppel. Gjenstander laget av materialer som avgir giftige gasser, har ikke noe på sankthansbålet å gjøre, formaner Brannvernforeningen.

– Unngå for all del bruk av bensin eller andre brennbare væsker for å få fyr på bålet. Vi har dessverre sett eksempler på at overdreven bruk av brennbar væske ved opptenning av bål kan føre til alvorlige personskader, sier informasjonssjef Hagen.

Les også: Burgerkjede gikk fem på: Trodde brannvesenet ba dem knuse rutene

Sørg for vann

Før bålet tennes, bør man sørge for å ha rikelig med slokkevann tilgjengelig. Det bør dessuten utpekes en edru person som har ansvaret for bålet fra det tennes til det er slokket.

Les også: Mann reddet av pizzabudet