Google vil styrke helsesøk på mobil

Eksempel på helse-søkeresultater hos Google. Faksimile: Google
Eksempel på helse-søkeresultater hos Google. Faksimile: Google
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange søker helseinformasjon på nett. Søketjenesten Google vil prøve å styrke kvaliteten på søkeresultatene. Tjenesten blir i første omgang tilgjengelig for amerikanske mobilkunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enten det er vondt i mage eller kne man søker informasjon om, ønsker Google nå å skjerpe kvaliteten på søkeresultat om konkrete helsespørsmål.

Ifølge søkegiganten er én prosent av alle nettsøk på deres sider «symptom-relatert». Samtidig innrømmer Google at helseinformasjon på nett «kan være vanskelig å orientere seg om, og har en tendens til å føre brukerne fra milde symptomer til oppslag om skremmende og usannsynlige lidelser. Dette kan føre til unødvendig angst og stress».

Mandag annonserte Google at selskapet oppgraderer alle helseresultater til den engelskspråklige mobilapplikasjonen i samarbeid med Harvard Medical School og Mayo Clinic.

Endringer er ment å legge de mest relevante treffene i en boks over de andre søkeresultatene. Håpet er at det vil bli lettere for brukerne å skjære gjennom overflødige resultater. Samtidig understreker Google at slike søkeresultat på nett aldri kan erstatte et legebesøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Facebook vil hjelpe brukere med selvmordstanker

«Når du spør Google om symptomer som «hodepine på den ene siden» vil tjenesten gi en liste beslektede tilstander (‘hodepine, migrene, forkjølelse og en del andre’)», skriver produktansvarlig Veronica Pinchin i en bloggpost.

«For enkeltsymptomer som «hodepine» vil vi også gi en oversikt sammen med informasjon om hvordan man kan behandle plagene selv, og hvilke tilstander som kan kreve legebesøk», skriver hun videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Med disse endringene er vårt mål å bidra til at du kan lettere kan orientere deg i helseplager som kan være knyttet til dine symptomer, og raskt kommer dithen at du kan gjøre grundigere undersøkelser på nett, eller gå i dialog med fagfolk».

Les også: – Spill motvirker depresjon hos eldre

Pinchin skriver at symptomsøk og annen medisinsk informasjon fra Google-treff «kun er ment for informasjonsformål, og at man alltid bør konsultere lege for medisinske råd».

Google sier det nye søket blir tilgjengelig på mobil i USA de nærmeste dagene, og at selskapet over tid «håper å dekke flere symptomer. Vi ønsker også å utvide tjenesten til andre språk og internasjonalt».

(Kilde: AFP. Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver)