– Bygg senker det dårlige kolesterolet

Bygg inneholder mindre kalorier og mer proteiner enn havre.
Bygg inneholder mindre kalorier og mer proteiner enn havre. Foto: AFP Relaxnews
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi spiser for lite bygg, til tross for at det har gode helsegevinster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny kanadisk studie viser at en fiberrik frokostblanding med mye bygg reduserer det dårlige kolesterolet i kroppen vår med omtrent syv prosent, melder nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Ifølge Helsenorge er kolesterol en helt nødvendig byggestein for kroppen som den lager selv. En dårlig kolesterolbalanse kan derimot øke risikoen for hjerteinfarkt og slag. Årsaken til at leger ofte snakker om godt og dårlig kolesterol, er at kolesterol er et fettstoff. Når det transporteres i blodet er det bundet til store transportmolekyler. Når kolesterolet er bundet til LDL, omtales det som «det dårlige kolesterolet».

Amerikanske og kanadiske leger opererer også med begrepet «ikke-HDL-kolesterol», som er ditt totale kolesterolnivå, minus det gode kolesterolet HDL.

Ifølge en fersk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet the European Journal of Clinical Nutrition opptrer bygg på samme måte som havre. Det senker det dårlige kolesterolet og reduserer dermed risikoen for helse og karsykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så viktig er det gode kolesterolet

Omfattende studie

De kanadiske forskerne utførte 14 kliniske studier i syv ulike land. De oppdaget at deltagerne som spiste en fiberrik frokostblanding med mye bygg opplevde en nedgang i det dårlige kolesterolet på i snitt syv prosent. Å senke det dårlige kolesterolet i kroppen er spesielt gunstig for dem som har diabetes 2, men også friske mennesker vil ha en god effekt av dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne fremhever at bygg inneholder dobbelt så mye protein og halvparten av kaloriene som havre, og at bygg dermed kan være et godt alternativ dersom man ønsker å gå ned i vekt.

Les også: Ny behandling av åreforkalkning med sukkerstoff

Vi spiser for lite bygg

I løpet av de ti siste årene har byggkonsumet sunket med omtrent 35 prosent på verdensbasis. Canada er en av de fremste produsentene av bygg i verden, men bygg er likevel ikke en stor del av kanadieres kosthold. Kanadiske helsemyndigheter har nå begynt å oppfordre folk til å spise mer bygg for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygg er også den kornsorten det dyrkes mest av i Norge, men vi spiser likevel svært lite bygg, ifølge opplysningskontoret for brød og korn.

Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler nordmenn å spise mer bygg ettersom det er sunt og inneholder mye fiber. De trekker også frem byggets positive helsegevinster: Reduksjon av kolesterolnivå og bedre tarmfunksjon.

Bygg inneholder imidlertid gluten, og tolereres ikke av cøliakiere og personer med glutenintoleranse.

Les også:

– Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

Så mye kan kolesterolet senkes på to måneder