Det beste å gjøre med asparges
Så lenge det finnes asparges vil den spises på den måten.
Det er sikkert vårtegn at det er norske asparges i butikken.
Jeg får som regel et forvarsel på at de grønne fallusene er på vei opp. Jeg har nemlig en kompis med aner i Tyskland. Og hvert år reiser foreldrene hans til kontinentet når de får nyss om at aspargesene kommer. Og det de vil ha er hvite asparges.
Det har blitt en greie for dem. Etter å drukket sin riesling, tatt en båttur på Rhinen, så står de tidlig opp dagen etter (ser jeg for meg) og fyller bilen med kasser bugnende av asparges. Så er det straka veien hjem hvor de deler ut til familie og venner.
Er de heldige har de funnet fram til denne gode aspargesvinen.
De hvite aspargesene er akkurat de samme som de grønne. Grunnen til at de ikke er grønne, er at de ikke har fått sole seg i fred. De "slemme" bøndene fyller opp med jord ettersom aspargesen strekker seg mot lyset. På den måten blir ikke aspargesen eksponert mot sola, og dermed forblir den hvit. (Omtrent som vi ikke ville blitt solbrune om noen hadde dekket oss med jord på stranden.)
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen mest klassiske måten å servere asparges er å koke dem lett i salt vann og servere med hollandaise - en saus som består av eggeplommer, smør og sitronsaft.
Det er gode grunner til at dette har blitt en klassiker. Det er supergodt. Og så lenge det finnes asparges og kuer i verden, så vil de serveres på denne måten.
I fjor oppdaget jeg en annen måte å tilberede asparges på. Først rulles den i lettpisket eggehvite, så i en blanding av (litt) mel, brødsmuler og parmesan, før de bakes i ovnen. Det må prøves!
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEllers liker jeg faktisk å spise dem rå. Er de tykke, så bare del dem i to (eller eller fire). Italienerne liker å dyppe dem i olivenolje og salt (og kanskje en stenk balsamicoeddik).
Nedenfor finner du et knippe med fristende oppskrifter med asparges. Det er bare å forsyne seg grådig av denne grønne stengelen - sesongen er kort.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Forskning: Kjøttspisere eldes raskere
Sprø asparges med parmesan
Asparges blir suverent godt når den får følge av parmesan.
Til 4 porsjoner:
10 stk asparges
1 stk eggehvite
2 ss hvetemel
1 dl griljermel
75 g parmesan
salt og nykvernet pepper
Friske asparges med ristede mandler
Dette er Tom Victor Gausdals deilige forrett med asparges og ristede mandler.
Ingredienser:
75 g mandler
3 ss sprøstekt løk
10 stk asparges
olivenolje
2 stk røkte makrell fileter
AGURKSALAT
0,5 stk agurk
1 ss vann
1 ss eddik
1 ss sukker
salt og pepper
Asparges med reker
Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...
Til 2 porsjoner:
8 stk asparges
20 stk reker, pillede
2 ss løyrom
olivenolje
SAUS - HOLLANDAISE
200 g smør
2 stk egg
1 stk sitron
cayennepepper
salt og pepper
Asparges med bacon og chèvre
Så enkelt og så godt kan tilbehøret til grillmaten være.
Artikkelen fortsetter under annonsenTil 2 porsjoner:
6 stk asparges
100 g chèvre
1 stk sitron
timian
persille
1 stk paprika
olivenolje
2 skiver bacon
Stekt fisk med asparges og reddiker
Fisken blir perfekt om du steker fisken på høy varme. Og husk å ta den ut av kjøleskapet før du begynner.
Artikkelen fortsetter under annonsenTil 4 porsjoner:
800 g torskefilet
10 stk reddik
20 stk mini asparges
1 neve cashewnøtter
3 dl basmatiris
3 ss timian
olje/smør til steking
4 ss smør (smeltes og helles over til slutt)
Les også: Asparges blir best på denne måten
Asparges og skinke
Enkelt og veldig, veldig godt.
Ingredienser:
1 bt ferskasparges
12 skiver skinkeav god kvalitet
4 stk egg
1 stk vannmelon
olivenolje, ekstra virgin
Grovpepper
Pasta med asparges
Enkle pastaretter får vi ikke nok av. Her er en kul variant med asparges og bacon.
Til 4 porsjoner:
400 g pasta, penne
12 stk asparges
1 fedd hvitløk
4 ss pinjekjerner
Artikkelen fortsetter under annonsenolivenolje
8 skiver bacon
3 ss sitronsaft
salt og nykvernet pepper
75 g parmesan, nyrevet
Aspargessuppe med laks
Dette er Geir Skeies enkle oppskrift på aspargessuppe med laks.
Til 2 porsjoner:
100 g laks (eller annen fisk uten bein)
6 stk asparges
2 dl fløte
1 dl melk
1 dl vann
salt og muskat
Aspargessuppe
Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.
Til 2 porsjoner:
8 stk asparges
2 dl kremfløte
1 ss kyllingkraft
3 stk sjalottløk
1 fedd hvitløk
vann
1 dl hvitvin
salt og pepper
2 ss balsamicoeddik
2 ss rømme
Asparges med champagnesaus
Til 4 porsjoner:
400 g asparges
vann
salt
smør
SAUS:
4 stk sjalottløk
0,25 stk purre
0,5 stk eple
koriander
0,5 dl champagne eddik
5 dl hønse kraft
2 dl pisket krem fløte
champagne
maisenna
Varm pastasalat med asparges og sjømat
Til 4 porsjoner:
400 g asparges
400 g fersk ostefyltpasta, f.eks. tortellini
Artikkelen fortsetter under annonsen2 fedd hvitløk
500 g sjømat, f.eks. en blanding avkamskjell, krabbe, kreps
olje til pensling
hjertesalat(eller en salat med litt faste, tykke blader)
DRESSING
2 dl rømme,crème fraîcheeller matyoghurt
1 ss sennepeller ravigottesaus
1 fedd hvitløk
rikelig med grønneurter, f.eks. basilikum
4 ss olivenolje
littsitronsaft
salt
pepper
Les også:
Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no