Det beste å gjøre med asparges

OPPSKRIFT PÅ GODE ASPARGES: Asparges har aldri vært bedre enn det her. Og det er ikke vrient å lage. © Foto: Erik Hannemann.
OPPSKRIFT PÅ GODE ASPARGES: Asparges har aldri vært bedre enn det her. Og det er ikke vrient å lage. © Foto: Erik Hannemann.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så lenge det finnes asparges vil den spises på den måten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sikkert vårtegn at det er norske asparges i butikken.

Jeg får som regel et forvarsel på at de grønne fallusene er på vei opp. Jeg har nemlig en kompis med aner i Tyskland. Og hvert år reiser foreldrene hans til kontinentet når de får nyss om at aspargesene kommer. Og det de vil ha er hvite asparges.

Det har blitt en greie for dem. Etter å drukket sin riesling, tatt en båttur på Rhinen, så står de tidlig opp dagen etter (ser jeg for meg) og fyller bilen med kasser bugnende av asparges. Så er det straka veien hjem hvor de deler ut til familie og venner.

Er de heldige har de funnet fram til denne gode aspargesvinen.

De hvite aspargesene er akkurat de samme som de grønne. Grunnen til at de ikke er grønne, er at de ikke har fått sole seg i fred. De "slemme" bøndene fyller opp med jord ettersom aspargesen strekker seg mot lyset. På den måten blir ikke aspargesen eksponert mot sola, og dermed forblir den hvit. (Omtrent som vi ikke ville blitt solbrune om noen hadde dekket oss med jord på stranden.)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mest klassiske måten å servere asparges er å koke dem lett i salt vann og servere med hollandaise - en saus som består av eggeplommer, smør og sitronsaft.

Det er gode grunner til at dette har blitt en klassiker. Det er supergodt. Og så lenge det finnes asparges og kuer i verden, så vil de serveres på denne måten.

I fjor oppdaget jeg en annen måte å tilberede asparges på. Først rulles den i lettpisket eggehvite, så i en blanding av (litt) mel, brødsmuler og parmesan, før de bakes i ovnen. Det må prøves!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers liker jeg faktisk å spise dem rå. Er de tykke, så bare del dem i to (eller eller fire). Italienerne liker å dyppe dem i olivenolje og salt (og kanskje en stenk balsamicoeddik).

Nedenfor finner du et knippe med fristende oppskrifter med asparges. Det er bare å forsyne seg grådig av denne grønne stengelen - sesongen er kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskning: Kjøttspisere eldes raskere

Sprø asparges med parmesan

Asparges blir suverent godt når den får følge av parmesan.

Erik Hannemann
Erik Hannemann

Til 4 porsjoner:

10 stk asparges

1 stk eggehvite

2 ss hvetemel

1 dl griljermel

75 g parmesan

salt og nykvernet pepper


Friske asparges med ristede mandler

Dette er Tom Victor Gausdals deilige forrett med asparges og ristede mandler.

Ida Brekke
Ida Brekke

Ingredienser:

75 g mandler

3 ss sprøstekt løk

10 stk asparges

olivenolje

2 stk røkte makrell fileter

AGURKSALAT

0,5 stk agurk

1 ss vann

1 ss eddik

1 ss sukker

salt og pepper

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Erik Hannemann
Erik Hannemann

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

20 stk reker, pillede

2 ss løyrom

olivenolje

SAUS - HOLLANDAISE

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

cayennepepper

salt og pepper

Asparges med bacon og chèvre

Så enkelt og så godt kan tilbehøret til grillmaten være.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Erik Hannemann
Erik Hannemann

Til 2 porsjoner:

6 stk asparges

100 g chèvre

1 stk sitron

timian

persille

1 stk paprika

olivenolje

2 skiver bacon

Stekt fisk med asparges og reddiker

Fisken blir perfekt om du steker fisken på høy varme. Og husk å ta den ut av kjøleskapet før du begynner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Erik Hannemann
Erik Hannemann

Til 4 porsjoner:

800 g torskefilet

10 stk reddik

20 stk mini asparges

1 neve cashewnøtter

3 dl basmatiris

3 ss timian

olje/smør til steking

4 ss smør (smeltes og helles over til slutt)

Les også: Asparges blir best på denne måten

Asparges og skinke

Enkelt og veldig, veldig godt.

Ingredienser:

1 bt ferskasparges

12 skiver skinkeav god kvalitet

4 stk egg

1 stk vannmelon

olivenolje, ekstra virgin

Grovpepper


Pasta med asparges

Enkle pastaretter får vi ikke nok av. Her er en kul variant med asparges og bacon.

Erik Hannemann
Erik Hannemann

Til 4 porsjoner:

400 g pasta, penne

12 stk asparges

1 fedd hvitløk

4 ss pinjekjerner

Artikkelen fortsetter under annonsen

olivenolje

8 skiver bacon

3 ss sitronsaft

salt og nykvernet pepper

75 g parmesan, nyrevet

Aspargessuppe med laks

Dette er Geir Skeies enkle oppskrift på aspargessuppe med laks.

Til 2 porsjoner:

100 g laks (eller annen fisk uten bein)

6 stk asparges

2 dl fløte

1 dl melk

1 dl vann

salt og muskat


Aspargessuppe

Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.

Christopher Sjuve
Christopher Sjuve

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

2 dl kremfløte

1 ss kyllingkraft

3 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

vann

1 dl hvitvin

salt og pepper

2 ss balsamicoeddik

2 ss rømme

Asparges med champagnesaus

Til 4 porsjoner:

400 g asparges

vann

salt

smør

SAUS:

4 stk sjalottløk

0,25 stk purre

0,5 stk eple

koriander

0,5 dl champagne eddik

5 dl hønse kraft

2 dl pisket krem fløte

champagne

maisenna

Varm pastasalat med asparges og sjømat

Panopticon
Panopticon

Til 4 porsjoner:

400 g asparges

400 g fersk ostefyltpasta, f.eks. tortellini

Artikkelen fortsetter under annonsen

2 fedd hvitløk

500 g sjømat, f.eks. en blanding avkamskjell, krabbe, kreps

olje til pensling

hjertesalat(eller en salat med litt faste, tykke blader)

DRESSING

2 dl rømme,crème fraîcheeller matyoghurt

1 ss sennepeller ravigottesaus

1 fedd hvitløk

rikelig med grønneurter, f.eks. basilikum

4 ss olivenolje

littsitronsaft

salt

pepper

Les også:

Åtte oppskrifter med laks

De beste kjøpene på taxfree

Hvilken vin til asparges?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no