Hvordan gjør din favorittpølse det i testen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har smakstestet 12 wienerpølser, og for mange er nok resultatet overraskende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om testen:

Alle produktene er smakt blindt og de er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Pølsene er trukket etter alle kunstens regler, og deretter smakt av vårt ekspertpanel:

Tore Teigen og Frank Johansen er begge pølsemakermestre, med til sammen over 100 års samlet erfaring fra kjøttbransjen. De har også lang erfaring fra dømming av kjøttprodukter. Blant annet som fagdommere i NM i kjøtt flere ganger.

Vi har testet selveste wienerpølser. Dette er pølsetypen produsentene virkelig legger seg i selen for å lage best mulig, og vi har funnet den som smaker best. Vi har testet 12 forskjellige typer, alle er samlet inn hos de store kjedene.

Hovedkriteriet er smak, men vi har også vurdert konsistens og utseende. En god wienerpølse skal ha en fint balansert smak. Den betyr at den skal være passe røkt, og ha riktig mengde salt, pepper og muskat.

Den skal ha en pen brunrød røykfarge, og når den er varmebehandlet skal den knekke lett. I tillegg skal den være tørr i snittet. Konsistensen skal være fast og god, med god tyggemotstand.

Les også: To av grillpølsene får terningkast seks

(Saken fortsetter under)

Tore Teigen og Frank Johansen (ikke på bildet) har til sammen over 100 års erfaring fra kjøttbransjen.
Tore Teigen og Frank Johansen (ikke på bildet) har til sammen over 100 års erfaring fra kjøttbransjen.

Topp og bunn

Gilde har virkelig tatt storeslem denne gangen med 1. 2. og 3. plass.

Om vinneren skriver panelet: "Kjempeknekk, meget bra å se til, topp utseende, smak og konsistens. Her er alt gjort riktig med farsen, riktig og god krydring. Alt er der selv om ikke noe er fremtredende. Dette er ekte wiener."

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårligst ut kom Folkets Wiener 80% Kjøtt. Denne falt ikke i smak hos panelet. Kine Søyland er kommunikasjonssjef hos Norgesgruppen. Her er hennes kommentar til resultatet:

- Vi må jo bare beklage at panelet har hatt en dårlig smaksopplevelse. Pølsene har blitt veldig godt mottatt blant kundene våre, og produktet vant nettopp sølvmedalje i NM for kjøttprodukter, med ros for nettopp smak og høy kjøttandel. Dette viser vel igjen at smak er individuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tre av ferdigmiddagene får terningkast 5

(Saken fortsetter under)

Det er oppsiktsvekkende at én produsent utmerker seg og derfor viktig å understreke at testpanelet ikke vet hva pølsene heter når de smaker på dem. Foto: Øyvind Lie
Det er oppsiktsvekkende at én produsent utmerker seg og derfor viktig å understreke at testpanelet ikke vet hva pølsene heter når de smaker på dem. Foto: Øyvind Lie

Slik blir pølsene perfekte

Pølsene skal fortest mulig opp i temperatur. Da blir de best. Perfekt kjernetemperatur på en pølse er 72 grader.

Da kommer krydderet best frem samtidig som pølsa ikke er for varm til å spises. Skal du servere mye pølser, kan du dampe dem. Da legger du en rist i bunnen av kjelen og sørger for at temperaturen er 75 grader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da skal pølsene ligge minimum i 20 minutter, og de kan ligge slik en time uten at de blir vandige.

Produktene under kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no.

Les også: Noen av skinkene er temmelig smakløse


Dette er ekte wiener:

Gilde Wienerpølse

Veil. pris: 44,50

Terningkast: 6 / 6
Les hele testen


God smak:

Gilde Kjøttrik Wienerpølse

Veil. pris: 46,30

Terningkast: 5 / 6

Les hele testen


En riktig så god pølse:

Gilde Go´& mager Wiener

Veil. pris: 49,90

Terningkast: 5 / 6

Les hele testen


Litt mye pepper:

Jacobs Utvalgte Klassisk Wienerpølse

Veil. pris: 57,90

Terningkast: 4 / 6

Les hele testen


Les også: Fem knallgode roséviner


Noe smakløs:

Nordfjord Wiener

Veil. pris: 39,00

Terningkast: 4 / 6

Les hele testen


Smaker lite:

Leiv Vidar Wiener

Veil. pris: 54,90

Terningkast: 4 / 6

Les hele testen


Dette var smakløst:

Coop Reale Wienerpølser

Veil. pris: 35,60

Terningkast: 3 / 6

Les hele testen


Tam og dårlig smak:

Artikkelen fortsetter under annonsen

First Price wienerpølser

Veil. pris: 32,60

Terningkast: 3 / 6

Les hele testen


Les også: Stor test av majones


Dette smaker litt rart:

Finsbråten Wiener Pølser

Veil. pris: 48,30

Terningkast: 3 /

Les hele testen


Tam smak:

BestPris Wienerpølser

Veil. pris: 54,30

Terningkast: 3 / 6

Les hele testen


Lite og dårlig smak:

Xtra Wienerpølser

Veil. pris: 72,40

Terningkast: 2 / 6

Les hele testen


Smaker litt kvalmende:

Folkets Wiener 80% Kjøtt

Veil. pris: 64,90

Terningkast: 1 / 6

Les hele testen


Les også:

Særlig en type kommer dårlig ut

- Kjøttdeigen fra Gilde smaker papp

Selv ekspertene ble overrasket over hvilken som vant

Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no