De beste potetene du kan lage
Ja, vi lover!
Artikkelen fortsetter under annonsen
– Se, her skal jeg vise deg noe, sa han.
Noen minutter senere hadde han forvandlet verdens kjedeligste poteter til en liten fest.
Og han gjorde det med en magikers letthet. Det var Claus Meyer, den danske matentreprenøren. Jeg jobbet sammen med ham på TV-serien «New Scandinavian Cooking» og vi skulle spise lunch.
Les også: Forskning: Kjøttspisere eldes raskere
Her er trikset: Kokte poteter (ja, verdens kjedeligste variant) deles først i to. Så legges de på fjøla med snittflaten ned. Legg en stor kniv flatt på toppen av poteta. Og så, med ett presist slag knuser du poteten.
Den vil henge sammen i skallet (så vidt det er). Nå lar du kniven skli elegant under poteten før du løfter den opp.
I stekepanna ligger det allerede varmt smør og olje og venter. Legg potetene forsiktig nedi.
Les også: Åtte av ti mener mat er viktig for valg av reisemål
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFor å tilføre potetene god smak legger vi i noen fedd hvitløk (med skall) og en kvist rosmarin. Fettet henter opp smakene og overfører dem effektivt til potetene.
Etter noen minutter vil potetene ha dannet en nydelig, fristende, sprø og gyllen farge. Det tar noen minutter. Snu potetene og la også siden med skallet få litt stekeskorpe.
Server potetene med litt deilig, nyrevet parmesan - eller bruk den nydelige norske Bufar som jeg må få skryte litt av.
(Saken fortsetter under)
Les også: Slik kutter du kaloriene på restaurant
Du begynner med kjedelige, kokte poteter.
Del dem i to.
Legg knivbladet flatt på de halve potetene, press dem ned og knus dem.
Da ser de slik ut.
Her ser det ut som om Trampe har hoppet på alle potetene.
Ha smør og olje i en stekepanne.
Legg i potetene.
Legg i en kvast med rosmarin og noen fedd med hvitløk.
Artikkelen fortsetter under annonsenSnu potetene når de er gylne og deilige.
Her er et bilde til.
Og enda et bilde - bare fordi jeg ikke klarte å bestemme meg.
Les også: Navs spareråd: Spis middag hos venner og dusj på treningsstudio
Gode oppskrifter med poteter
Om du har lyst til å prøve flere gode oppskrifter med poteter, så har jeg et par til i ermet. Prøv deg gjerne på fondantpoteten, se videoen her.
Prøv også de lekre, lette duchessepotetene.
Har du ikke allerede prøvd det, så må du love deg selv at du prøver å lage Clotildes sprø, ovnsbakte poteter hvor du bruker ristetrikset. Helt fabelaktig!
Knuste poteter
Dette er kanskje de beste potetene som finnes. Enkelt er det også.
Ingredienser:
- 4 stk poteter
- 1 kvast rosmarin
- 3 fedd hvitløk
- smør
- olje
- salt og nykvernet pepper
Poteter Duchesse
Alle kan lage de fancy potetene. Her er oppskriften du trenger.
Til fire personer:
- 8 stk poteter
- 3 stk eggeplommer
- salt og nykvernet pepper
- 4 ss smør
Fondantpotet
Poteter blir som på restaurant med denne oppskriften.
Ingredienser:
- 3 stk poteter
- 1 l kylling kraft, eller mere
- 1 fedd hvitløk
- timian
- 50 g smør
Clotildes ovnsbakte poteter
Her er Clotildes variant på ovnsbakte poteter - med et lite triks.
Ingredienser:
- 1,2 kg poteter
- 2 ss olje eller gåsefett
- havsalt
Les også:
Lyst på enkel, god, sunn, kjapp og billig middag?
Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no