Bare noen få i Norge har smakt dette

Det blir nydelig når det er godt! Bare pass på å høste den før den blir for syrlig. Foto: Christopher Sjuve
Det blir nydelig når det er godt! Bare pass på å høste den før den blir for syrlig. Foto: Christopher Sjuve
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drikken for de smarteste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kombucha og helse

Mange drikker kombucha av helsemessige årsaker. Som oftest handler argumentet om å tilføre kroppen nytte bakterier. Det er imidlertid lite forskning som støtter oppunder dette. (Det er det for øvrik ikke for yoghurt heller).

_________________________________

Kultur

Hva er en kultur?

Når man holder på med kombucha blir man raskt filosofisk. Denne bakteriekulturen er altså blitt holdt i livet i årtusener, i en ubrutt kjede. Teoretisk sett ville kombucha dødd ut dersom scobyene døde. Det får deg til å tenke på hva kultur er, tenk bare på oldtidens egyptiske kultur, Inca-kulturen og så videre.

Det er bare å gjøre seg klar for en ny revolusjon. I dag er det nesten ingen som vet hva kombucha er. Og bare noen få klarer å holde følge i en samtale om «SCOBY».

Dette er helt mainstream om få år, tipper jeg. Butikkhyllene vil bugne av nydelige eliksirer i alle regnbuens farger, røde, grønne, lilla, dype, gylne og ølfargede kombuchaer.

Inntil noen finner ut at man skal produsere denne spesielle drikken på kommersiell skala, må vi lage det selv. Med alt hva det innebærer av begeistring og glede. Samt en liten porsjon frustrasjon.

Det er nemlig ikke bare å gå i butikken og kjøpe det du trenger. Og dermed er det bare noen få av oss igjen. Vi som virkelig vil. Vi som ikke gir opp. De smarte.

Slik liker jeg i å tenke på det, i alle fall.

Joda, det finnes kombucha for salg. Noen helsekostbutikker selger det, og du får det i Mathallen i Oslo. Det er OK, men ikke på langt nær så spennende som de du kan lage selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Te er bra for hjertehelsen

Hva er kombucha?

Kombucha, inkludert kulturen. Foto: Wikipedia
Kombucha, inkludert kulturen. Foto: Wikipedia

Kombucha er en drikk, så langt er alt greit.

Hva lages kombucha av? Allerede nå begynner det å bli vrient.

I den enkleste formen er kombucha laget av te og sukker (slik som helt, vanlig te), men så: Denne søte teen skal nå fermentere. Det betyr (i dette tilfelle) at du skal tilsette en kultur av bakterier.

Og her er cluet: Du trenger en SCOBY.

Les også: Disse vaflene er bra for helsa

Hva er en SCOBY?

Jo, det minner mest om en skive av det slimet man kjøpte i leketøybutikkene i gamle dager (eller fremdeles, for alt jeg vet). Bokstavene SCOBY står for Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Det er er altså en bakteriekultur, med helt spesifikke bakterier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange er allerede nå skeptiske og vil avfeie kombucha som new-age te eller hippiesaft.

Greit for meg, men husk bare på at yoghurt og surdeig også lages av tilsvarende «kulturer».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du lage kombucha må du (i utgangspunktet) ha en SCOBY. Den kan ikke kjøpes. Du må rett og slett trygle og be en kombuchabrygger om å få en. Om du ikke kjenner en, kan du rope ut på Internett. På Facebook finnes det flere dedikerte kombucha-grupper.

Det fine er at kombuchabryggere som regel har mange. Saken er nemlig den at for hver gang du brygger en kombucha, så får du en ny SCOBY, en såkalt BABY SCOBY. (Man oppbevarer gjerne mange SCOBYer på glass, i kombucha, som kalles et SCOBY-hotell).

Viktig: I kombucha-miljøene er det ikke kosher å selge SCOBYer. De skal gis bort. Sånn er det bare.

Men, SCOBYen ser på ingen måte innbydende ut, det er helt sikkert:

Les også: Tre til fem drinker i uka kan være bra for hjertet

(Artikkelen fortsetter under)

Slik ser en SCOBY ut. Ikke vakkert, men så er det heller ikke denne som skal fortæres. Foto: Christopher Sjuve
Slik ser en SCOBY ut. Ikke vakkert, men så er det heller ikke denne som skal fortæres. Foto: Christopher Sjuve

Å lage sin første kombucha

Når man skal prøve seg på kombucha første gangen lager man som regel vanlig, svart te med sukker. Når den har fått romtemperatur slipper man oppi slimklumpen, som vi nå har lært å kalle for SCOBY.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva skjer nå?

Jo, sakte, men sikkert begynner bakteriene å spise av næringen i teen din, hovedsakelig sukkeret. Etter en ukes tid, men gjerne opptil tre, har de ivrige bakteriene gjort seg ferdig. Og du har laget kombucha.

Første gangen jeg prøvde meg ble det mugg på SCOBYen. Sannsynligvis fordi den sto for kaldt. Norgesglasset med te og kultur hadde jeg satt på kjøkkenet, ved vinduet. Etter fadesen satte jeg den på badet, men ikke på gulvet (med varmekabler). Da gikk det finfint! (Jeg har senere skjønt at jeg hadde uflaks, dette er visst sjeldent).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når kombuchaen har brygget ferdig, fjerner du SCOBYen. Så heller du kombuchaen over på flasker. Du kan eventuelt sile ut «urenheter». (Jeg bruker ølflasker med vippekork. Det funker utmerket. De kjøpes for eksempel i butikker som selger hjemmebryggingsutstyr til øl).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er den enkleste kombuchaen man kan lage. Men, det hadde neppe blitt så populært om man ikke hadde funnet mange måter å gjøre dette til en mer velsmakende, interessant og morsom drikk på.

Les også: Kaffe gjør deg yngre og styrker helsa

(Artikkelen fortsetter under)

Kombucha er fermentert drikk av te og sukker. Man trenger en moder, den er her synlig gjennom glasset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kombucha er fermentert drikk av te og sukker. Man trenger en moder, den er her synlig gjennom glasset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bobler i kombochaen

Det neste man må lære seg er å lage bobler!

Og det er gøy. Det man gjør er å ha bær i flasken, eller kjøre bærene til en pure (blandet med kombucha) om det er lettere. Om man nå setter kork på flasken og setter den på badegulvet (med varme) tar det alt fra 2-5 dager før du har fått bobler. Hos meg tar det fire dager.

Da setter jeg flaskene i kjøleskapet. Når de er kalde er drikken klar til bruk!

Les også: Derfor er det sunt å drikke kaffe

Hva blir den beste kombuchaen?

Om kombuchaen får stå lenge, blir den syrlig. Jeg har laget noen grusomt syrlige, noen. Det begynner fort å ligne på eddik. Bruk et sugerør, stikk det ned langs kanten av glasset, sett fingeren på toppen, løft opp sugerøret og smak. For søtt? La det stå litt til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes uendelig mange muligheter. I utgangspunktet kan all frukt, bær og til og med grønnsaker benyttes i en kombucha.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de beste jeg har laget brygget jeg på rød te, altså rooibos. Da den var ferdig, kjørte jeg (tinte) kirsebær sammen med litt av kombuchaen til det ble helt glatt, fordelte mellom de tre flaskene og lot det gjære (med kork) i tre, fire dager.

Om du er utålmodig, og ikke får tak i en SCOBY, da kan du varme opp med å lage ingefærøl. Og jeg har allerede begynt å fundere på en oppskrift med ingefær i kombuchaen.

Les også:

Syv glass vann daglig kan kutte 200 kalorier

Du visste nok at du ikke bør drikke varmt vann fra springen

Nei, du må ikke drikke to liter vann om dagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no