Slik sikrer du deg kvalitetsskrei til middag
Her er tipsene du bør notere deg før du handler skrei fra fiskedisken.
Hvert år mellom januar og til utgangen av april har Skreipatruljen travle dager for å sikre at kresne kunder og matelskere får best mulig kulinarisk opplevelse ved middagsbordet.
Skreipatruljen gjennomfører kontrollene på kaia, på grossist- og omlastingssentraler samt i butikk i Norge og utlandet. Skreien du får kjøpt i Norge kan være bare to dager gammel når den kommer i disken, men det er ikke alltid lett å vite om fisken har god kvalitet. Heldigvis finnes det råd for slike situasjoner.
Les også: Endelig er skreien her
Strenge regler for kvalitetsmerke
Allerede fra det øyeblikk fisken trekkes opp fra havet, må den behandles feilfritt for å få kvalitetsmerket SKREI. Ingen merker etter redskap, ingen røde finner og ingen lyter. Fisken må bløgges umiddelbart for at den ikke skal bli rosa i kjøttet, og den må blø ut i rent vann for at skinnet skal beholde sitt friske og flotte utseende.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen(Saken fortsetter under bildet)
Skreien selges på kvalitet og utseende. For å gi skreien så lang holdbarhet som mulig må fiskeren ha med is på havet og kjøle den ned så raskt som mulig. Dette er noe som står spesielt i fokus når Skreipatruljen sjekker omlastningsterminaler både her hjemme og i utlandet.
Oppdages det feil, kan Norges sjømatråd sanksjonere mot den aktuelle bedriften. Når rutinene beviselig er forbedret, kan bedriften få merke og pakke igjen.
Les også: En Hay etter skrei
Skal holde i tolv dager
Skreipatruljen jobber på oppdrag for Norges sjømatråd som eier merkevaren SKREI, og alle de standarder som er tilknyttet denne.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKjell-Arne Pedersen er skrei-patruljør, og til MyNewsDesk gir han følgende fem tips til hva du skal se etter når du kjøper skrei i butikk:
- Se om fisken har en jevn farge og glans i skinnet. Om fisken har hode, er også glans i øyet et tegn på at den er fersk. Den skal ha den naturlige fargen som den hadde før den ble fanget.
- Se etter fisken med det hviteste fiskekjøttet, den er ofte ferskest.
- Fisken skal lukte som fisk - men ikke vondt. Kvalitetsmerket skrei skal holde god kvalitet i tolv dager.
- Spør gjerne kjøpmannen når fisken kom inn, pakkedato og hvor den kommer fra.
- Se etter kvalitetsmerke når du skal handle skrei - det er din forsikring på best kvalitet
Les også: «Havets casanova» har inntatt norskekysten
Artikkelen fortsetter under annonsen– Kvaliteten har strammet seg til
Tidligere har ABC Nyheter tatt en skrei-prat med Øyvind Hjelle – kokk, matfaglig konsulent og kjent fra TV 2-programmet «Fingrene fra fatet». Hjelle mener kvaliteten på behandling, datostempling og merking er blitt ekstremt bra.
– Båtene blir flinkere og flinkere til å fiske skreien opp fra havet, mens mottakene er dyktigere på å behandle og pakke. Før det var det ofte snakk om store kasser der fisken lå litt sånn hulter til bulter i blod og slim, mens de siste fem-seks årene opplever jeg at kvaliteten har strammet seg til. Det er blitt raskere behandling og levering, færre avvik og finere fisk.
Hjelle forteller at kokker er ekstremt sesongbevisste. Selv om det finnes god vintertorsk så er det tilgjengeligheten på fersk fisk ekstrem mens skreisesongen pågår.
– Nå er det ubegrenset tilgang på topp råvarer, paller på paller med blodtrimma fisk til bra pris som omtrent ligger og spreller.
Les også: Oppskrift på panert skrei med tilbehør