Høyre-utvalg vil ha foreldreperm for besteforeldre

Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres likestillingsutvalg foreslår gi besteforeldrene mulighet for å ta ut foreldrepermisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ikke glemme at foreldrepermisjonstiden først og fremst er til for barnet. Å la besteforeldre ta over noe av permisjonstiden med barn kan gjøre at nybakte mødre som ønsker det kan komme raskere tilbake i arbeid, samtidig som barnets behov blir ivaretatt, sier Tina Bru til Dagens Næringsliv.

Bru, som er enstemmig nominert til ny leder av Høyres kvinneforum, leder partiets likestillingsutvalg som skal foreslå hvordan politikken skal fornyes i partiprogrammet foran stortingsvalget i 2017.

– Det er positivt hvis besteforeldre kan få en økonomisk kompensasjon for å trå til. Forskning har vist at småbarnsmødre som har en mor som har gått av med avtalefestet pensjon (AFP), oftere jobber fulltid enn deltid. Tilsvarende kunne for eksempel besteforeldre vært en støtte ved barnefødsler, sier Bru.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun vil også gjøre det enklere for foreldre å ta permisjon samtidig.

– Vi vil likestille mor og far som omsorgspersoner. På foreldrepermisjon foreslår vi derfor at selvstendig opptjeningsrett for far innføres. Og at aktivitetskrav til mor, dersom far skal ta ut deler av fellesperioden, fjernes. Dette for å gi flere fedre mulighet til å ta permisjon, og slutte med diskriminering av fedre som omsorgspersoner, sier Bru.