Studie: E-sigaretter bidrar til røykeslutt i England

VEKKER INTERESSE: Bruken av e-sigaretter som hjelpemiddel til å slutte med røyking øker stadig i England. Også mange nordmenn bruker e-sigaretter regelmessig.
VEKKER INTERESSE: Bruken av e-sigaretter som hjelpemiddel til å slutte med røyking øker stadig i England. Også mange nordmenn bruker e-sigaretter regelmessig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelser fra England viser at andelen røykere som lykkes med røykeslutt øker. – Dette skjer samtidig med en dramatisk økning i bruk av e-sigaretter, sier Michael Siegel, professor ved Boston University School of Public Health.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye data fra Smoking Toolkit Study, som er en månedlig engelsk undersøkelse om røyking og røykeslutt, tyder på at andelen personer i England som lykkes med røykeslutt øker. Samtidig tar flere i bruk e-sigaretter som hjelpemiddel.

– Disse dataene støtter de allerede sterke bevisene på at elektroniske sigaretter kan hjelpe røykere med å slutte, skriver professor Michael Siegel i en bloggpost.

Les også: Kreftforeningen øyner håp om en røykfri generasjon

Kraftig økning i bruk av e-sigaretter

Andelen personer som lykkes med røykeslutt i England har vært i stadig økning siden 2011. Siegel påpeker at denne økningen skjer samtidig med at flere bytter fra nikotinerstatningspreparater (NRT) til e-sigaretter.

– Før 2011 var det stort sett ingen røykere i England som brukte e-sigaretter til røykeslutt, mens rundt 30 % brukte NRT. Ved utgangen av det foregående året brukte kun 10 % av røykere NRT for å slutte å røyke, mens omtrent 40 % brukte e-sigaretter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

bakgrunn av foreliggende studier mener Siegel at e-sigaretter kan være et svært nyttig hjelpemiddel for de som prøver å slutte å røyke.

– Det synes klart at elektroniske sigaretter er minst like effektive som nikotinerstatningspreparater, og antageligvis mer effektive.

Les også: Slik kan du få hjelp til røykeslutt

– Interessen er skyhøy

FORSKER: Forskningsleder i Folkehelseinstituttets avdeling for rusmiddelforskning Karl Erik Lund mener e-sigaretter med fordel kan brukes som hjelpemiddel for røykeslutt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORSKER: Forskningsleder i Folkehelseinstituttets avdeling for rusmiddelforskning Karl Erik Lund mener e-sigaretter med fordel kan brukes som hjelpemiddel for røykeslutt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Interessen for å bruke e-sigaretter er skyhøy blant røykere, sier forskningsleder ved Folkehelseinstituttets avdeling for rusmiddelforskning Karl Erik Lund til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at de lenge har sett til England i det som tidligere var Statens institutt for rusmiddelforskning, nå innlemmet i Folkehelseinstituttet.

– Når det gjelder selve effekten er det litt uenighet, men undersøkelser kan tyde på at e-sigaretter demper røyketrang, mildner abstinenssymptom, reduserer sigarettforbruk og har en positiv effekt på røykeslutt. Kombinasjonen av effekten og interessen gjør at e-sigaretter er et svært effektivt hjelpemiddel for røykere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lungelege: Lurt å være skeptisk til e-sigaretter

Forbudt å selge med nikotin i Norge

E-sigaretter med nikotin er etter dagens regelverk forbudt å selge i Norge, men e-sigaretter uten nikotin kan selges med 18-årsgrense. Regelverket åpner også for import av nikotinholdige e-sigaretter som røykeavvenningsprodukt for privatpersoner.

Regjeringen har utarbeidet forslag til lovendringer for e-sigaretter som gjør det lovlig å selge e-sigaretter med 20 mg nikotin i Norge. Noen foreninger maner til forsiktighet siden man ikke vet nok om skadevirkningene på sikt, samt at bruken kan spre seg til ikke-røykere.

Lund sier at man ikke kan forutsi de eksakte langtidskonsekvensene, men at det ikke er noe som tyder på at disse er i nærheten av skadene som oppstår ved røyking av vanlige sigaretter.

– Det engelske folkehelseinstituttet har gjennomført studier som tyder på at e-sigaretter er minst 95 % mindre skadelige enn vanlige sigaretter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høie vil gjøre røyk og snus kjedelig

50.000 norske brukere

Rundt 50.000 nordmenn bruker e-sigaretter regelmessig, mens ytterligere 90.000 bruker dem av og til.

– I Norge har snus tidligere vært det mest brukte hjelpemidlet for røykeslutt, men vi forventer at e-sigaretter vil komme til å forbigå snus som det viktigste midlet, nettopp på grunn av at det appellerer så sterkt til røykerne, sier Lund.

– Dere bekymrer dere ikke for at e-sigaretter også kan appellere til ikke-røykere?

– Vi er selvfølgelig bekymret for at ikke-røykere skal begynne, men foreløpig er det ikke noe grunnlag for å tro at dette skal bli et vesentlig problem. I en undersøkelse vi gjennomførte med 12.000 spurte var det kun 0,2 prosent ikke-røykere som sa de kunne tenke seg å prøve e-sigaretter. Vi følger nøye med på dette, men foreløpig veier fordelene med røykere som går over til de mindre skadelige e-sigarettene langt tyngre enn de negative ringvirkningene.

Les også: Se hva det koster deg å røyke eller snuse