Disse er gull verdt for immunforsvaret ditt

BOOST IMMUNFORSVARET: Hørt om fermenterte matvarer? Både surkål, kimchi og kabucha kan styrke immunforsvaret ditt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
BOOST IMMUNFORSVARET: Hørt om fermenterte matvarer? Både surkål, kimchi og kabucha kan styrke immunforsvaret ditt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, vi snakker surkål, kimchi og kombucha.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frukt og grønt er bra for helsa.

Men visste du at kimchi, surkål og kombucha vil gi immunforsvaret en skikkelig boost?

Kombucha er te tilsatt en bakteriekultur som har fått stå og fermentere i romtemperatur med sukker i en ukes tid, og resulterer i en drikk som kan minne litt om iste.

Les også: Se hvor dramatisk frukt og grønt har forandret seg

Nok frukt og grønt!

Første bud for å styrke immunforsvaret, er å spise nok frukt og grønt. Fem posjoner (100 gram per posjon) om dagen er viktig for å holde antioksidantinntaket oppe. Dermed beskytter du deg mot infeksjoner.

- De færreste av oss spiser mer enn to og en halv porsjon daglig, så du kan gjerne doble inntaket, sier forfatter og ernæringsfysiolog for BAMA, Gunn Helene Arsky.

Disse matvarene er det spesielt mye antioksidanter i:

Fermenterte matvarer

Du bør også spise fermenterte matvarer som kimchi, surkål, kefir, biola og biolayoghurt. Her finner vi melkesyrebakterier som styrker din egen tarmflora, og det er vårt førstelinjeforsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bakteriene i disse er immunstyrkende, ikke bare lokalt i tarmen, men også for å beskytte mot vanlige vinterforkjølelser og luftveisinfeksjoner, sier Arsky.

- Det er ekstra viktig om du tar antibiotika. Da får du opprettholdt en god tarmflora, legger hun til.

Ro i kroppen

Det er bra å være ute om vinteren selv om det er kaldt, men det er også viktig å la kroppen få ro i mørketiden.

- Litt ro og mak stresser ned kroppen! Lag deg en duftende kopp te eller urtete, og legg til en liten bit brownie, bakt på skikkelig mørk sjokolade. Både teen og den mørke sjokoladen inneholder antioksidanter som styrker immunforsvaret, og i sjokoladen er det stoffer som får deg til å slappe av og trives.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen



C- og D-vitamin må du ikke glemme!

Som de fleste vet, er vitamin C en sikker vinner mot forkjølelse. Det er ekstra mye C-vitamin i paprika, kiwi, appelsin, solbær og jordbær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Varier med frukt og grønt i alle sjatteringer, og drikk gjerne et glass med appelsinjuice eller smoothie hver dag, tipser Arsky.

Skal du drikke te, bør du velge grønn te. Mye vann er også viktig for en velfungerende kropp.

- Du kan også drikke kombucha. Denne melkesyrefrementerte drikken er blant verdens sunneste!

Solen er lite fremtredende om dagen, og derfor er det ekstra viktig å passe på D-vitamininntaket. D-vitamin kan med fordel tas hele året – særlig i månedene med bokstaven R i.

- Bruk tran, D-dråper eller et multivitamin- og mineraltilskudd som inneholder vitamin D. Men pass på at du ikke bruker to tilskudd som inneholder vitamin D samtidig, det kan fort bli for mye, sier Arsky.

Stress, alkohol og røyk er verstingene. Styr unna disse tre, da det river ned immunforsvaret.


Boost immunforsvaret med surkål

Trine Berge er forfatter, blogger (superdamebloggen.no) og en av Norges fremste livsstilsveiledere innen supermat, raw food og sunn livvstil. Hun mener at det er en god investering å støtte immunforsvaret, slik at du holder deg frisk og rask.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mine beste tips er å få i deg daglig fermentert mat eller drikke, helst hjemmelaget og raw. Med det mener jeg melkesyrgjæret surkål, vannkefir, kombutcha eller yoghurt.

Hun forklarer at ferdiglaget surkål ikke nytter, den må være «levende».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den beste surkålen lager du selv. Den er full av viktige enzymer og gode bakterier som styrker hele fordøyelsen din og immunforsvaret. Mesteparten av immunforsvaret ditt ligger nemlig i tarmen din!

Sopp er topp

Andre gode råd er å koke te på chaga-soppen, eller å innta rødalger, såkalte rødmarinealger.

- Chaga-soppen vokser i symbiose med bjørketreet, og kan kjøpes på helsekost eller hentes i naturen, sier Berge.

Algene finnes langs kysten i Norge, men det er vanlig å kjøpe kapsler med den tørkede varianten i helsekostbutikker.

- Rødmarinealgen sies å være et av naturens sterkeste immunstyrkende midler, blant annet på grunn av det høye selen-innholdet, som bidrar til et normalt fungerende immunsystem.