Forskning:– Hormoner gjør det vanskeligere for kvinner å slanke seg

Å slanke seg kan være mer utfordrende for kvinner enn menn, viser en ny studie.
Å slanke seg kan være mer utfordrende for kvinner enn menn, viser en ny studie. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hormonene som regulerer apetitt og energiforbruk, oppfører seg annerledes hos kvinner, viser ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tall fra Verdens Helseorganisasjon er flere kvinner enn menn overvektige. I enkelte deler av verden er det faktisk dobbelt så mange overvektige kvinner som menn.

En forskergruppe ledet av doktor Lora Heisler ved Rowett Instiute of Nutrition and Health i Storbritannia ønsket å undersøke hvorfor kvinner legger på seg lettere enn menn. I tillegg ønsket de å se nærmere på hvorfor kvinner har større vanskeligheter med å gå ned i vekt enn menn, melder AFP Relaxnews.

I et forsøk på mus lyktes forskerne med å slanke lite aktive hanner. De oppnådde imidlertid ikke likt resultat ved bruk av samme metode hos hunnmus.

– Vi oppdaget at delen av hjernen som påvirker hvordan vi forbrenner kalorier, er forskjellig hos hunn- og hannkjønn, forklarer en av forskerne, doktor Luk Burke.

Forskerne oppdaget at hormonene som regulerer apetitt, fysisk aktivitet, energiforbruk og vekttap, såkalte POMC-peptider, oppførte seg annerledes hos hunnmus enn hannmus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Folk med fedme får lettere infeksjoner enn normalvektige

Dempet apetitten

I et forsøk klarte forskerne å regulerer apetitten til hunnmusen ved å anvende hormonene som dempet apetitten, men det hadde ingen effekt på energiforbruket og musens fysiske aktivitet. Dette mener forskerne betyr at bruk av POMC-peptider kan redusere kvinners apetitt, men det påvirker ikke nødvendigvis hjernesignalene som regulerer energiforbruk og fysisk aktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne ved Rowett Institute of Nutrition and Health mener dette kan forklare hvorfor kvinner lettere legger på seg og har større problemer med å gå ned i vekt enn menn.

Les også: Fedme kan skyldes gjær i maten

Håper på nye behandlinger mot fedme

Funnene ble publisert i tidsskriftet Molecular Metabolism journal, og forskerne håper de kan bidra til å utvikle nye behandlingsformer for kvinner som sliter med overvekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien som ble utført ved Rowett Institue of Nutrition and Health er et samarbeid mellom universitetene i Cambridge og Aberdeen i Storbritannia og Michigan i USA.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon er 1,4 milliarder voksne mennesker over 20 år overvektige.

Les også: Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter