Skrev sportsfiskerhistorie da han dro opp en kloskate på 360 gram

Her skriver Roger et stykke snever historie. Se video. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to dager på isen i Trøndelag dro Roger Nilsen (39) opp en liten kloskate, som sikret ham en plass i sportsfiskehistoriebøkene. – Man må være sta og tålmodig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige helg ble Roger Nilsen fra Langesund den første nordmannen som noen gang har fått fem forskjellige skatearter på stang, innenfor våre landegrenser.

Han hadde fra før fått sandskate, piggskate, spisskate og hvitskate på stang, men manglet kloskate. Da han etter to dager på isen i Trøndelag omsider dro opp et 360 grams eksemplar av arten, ble Nilsen historisk. Dette er utvilsomt et snevert stykke historie, men historie uansett, skriver Hooked.

– Det er litt artig, sier Roger Nilsen til ABC Nyheter.

Art nummer fem ble tatt fra Hjellbotn-isen i Nord-Trøndelag, i forbindelse med NM i sjøisfiske, og du kan se hvordan det gikk for seg i videoen over.

Mens den ene etter den andre av fiskerkameratene dro opp akkurat den skatearten Nilsen trengte å få på kroken, lot fiskelykken vente på seg for 39-åringen. Han forsikrer at han ikke mistet motet av den grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ble 12-13 timer på isen før jeg fikk kloskata på kroken. Man må være både sta og tålmodig for å drive med dette, sier Nilsen.

– Det er egentlig sånn fiske er, man må sitte og vente. Jeg hadde tiden og sjansen til det. Det er ikke så mye av den typen skate på Sørlandet, så jeg måtte bruke tiden der oppe.

Les også: – Fisken var feit som en julegris

Ofret NM for kloskata

Første dagen på isen ble noe kortere enn de hadde sett for seg, fordi uværet Tor kom med regn og vind.

Dagen etter deltok Nilsen og kameratene i NM, både individuelt og som lag, men sjansene for suksess i konkurransen ble ofret i jakten på den femte skatearten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gikk ut over både min plassering og lagets plassering, innrømmer Nilsen og legger til at det ikke ble noen sure miner i gjengen av den grunn.

Les også: Sjekk hva Vetle dro opp rett utenfor Oslo sentrum

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem arter på fem år

Nilsen har fisket siden han var seks år gammel. Interessen for artsfiske tok av for cirka 10 år siden, men begynte så smått for 20 år siden.

Den første av de fem skateartene trakk han opp for fem år siden. Men det var først da han i fjor vår dro opp en sandskate på stang, at han for alvor gikk inn for å bli den første til å få fem ulike skatearter på denne måten.

– Jeg er den eneste i hele Norge som har fått en sandskate på stang. Og det var bare en annen som hadde fått opp en litt mindre vanlig art. De fire andre artene er relativt greie å få tak i, så da bestemte jeg meg at jeg måtte satse på dem jeg manglet. I fjor høst dro jeg opp en spisskate, og da bestemte jeg meg for å gå for den siste enkle, som var kloskata, forklarer Nilsen.

Som skateekspert Arve Lynghammar bemerker i videoen over, er det 13-14 skatearter i norsk farvann, så det er enda mange å ta av.

Og Nilsen er ikke av typen som gir seg på fem arter.

– Jeg har allerede to prosjekter på gang, i første omgang går jeg for en svartskate og så til sommeren prøver jeg på gråskate. Det er arter som er mye større, opp mot 50 kilo, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Fikk 20 kilo tung sei på popper