– Sinktilskudd booster immunforsvaret

Forskerne bak studien anbefaler eldre å spise mer fisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Forskerne bak studien anbefaler eldre å spise mer fisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studie viser at sinktilskudd kan bedre immunforsvaret hos eldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forskerteam fra Tufts University i Boston har oppdaget at immunforsvaret til eldre kan styrkes ved å tilføre kroppen mer sink, skriver AFP Relaxnews.

Tidligere studier har vist at immunforsvaret svekkes med alderen, og at det kan svekkes ytterligere dersom sinknivåene er lave.

Forskerteamet ønsket å undersøke om immunforsvaret til eldre som bodde på sykehjem bedret seg dersom man «boostet» nivåene med sink, ifølge AFP Relaxnews.

Les også: Symptomene på for høyt og for lavt stoffskifte

Positiv effekt

25 pasienter fra tre forskjellige sykehjem i Boston deltok i studien, som gikk over tre måneder. Deltagerne i studien var over 65 år og hadde lave til svært lave nivåer med sink.

12 av deltagerne fikk et vitamintilskudd med 30 milligram sink hver dag, mens 13 av deltagerne fikk et placebopreperat som inneholdt kun 5 milligram sink.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne målte endringer i sinknivåene. I tillegg undersøkte de om økt tilskudd av sink hadde en positiv effekt på immunforsvaret ved å undersøke nivået med T-celler, som er en type hvite blodceller.

De oppdaget at sinktilskuddene var effektive i å øke sinknivåene hos deltagerne som startet med lave sinkverdier.

Hos deltagerne som fikk 30 milligram sink daglig økte sinknivåene med 16 prosent, mens hos kontrollgruppen som kun fikk 5 milligram sink økte nivåene med 0,7 prosent.

Les også: Hjernen kan lagre ti ganger mer enn først antatt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrker immunforsvaret

Forskerne oppdaget også at hos deltagerne som fikk sinktilskudd økte antall T-celler, samt effektiviteten av disse, noe som bedrer immunforsvaret.

Deltagerne som hadde svært lave sinknivåer da studien startet, hadde ikke like god effekt av å tilskuddene. Etter studien var ferdig viste ikke blodprøvene at deres sinknivåer var tilbake til normale verdier. Forskerne tror dette skyldes at dersom man har svært lave sinknivåer tar det lengre tid å få nivåene tilbake til normalen.

I studien understreker også forskerne at sinkmangel er et problem for mange eldre, ikke kun dem som bor på sykehjem.

De anbefaler eldre å ta sinktilskudd, samt øke tilførselen av sink i kosten ved å spise sjømat, rødt kjøtt, svin, bønner, nøtter og helkorn.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer/ABC Nyheter