Middag med familien:Gjør søndagsmiddagen til ukas høydepunkt

TAR SØNDAGSMIDDAGEN TILBAKE: Gard (4) og kompisen Adrian hjelper de voksne med søndagsmiddagen og synes det er stas når det blir satt av litt ekstra tid til den. Foto: Jorunn Tharaldsen
TAR SØNDAGSMIDDAGEN TILBAKE: Gard (4) og kompisen Adrian hjelper de voksne med søndagsmiddagen og synes det er stas når det blir satt av litt ekstra tid til den. Foto: Jorunn Tharaldsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

God mat trenger god tid. Og en knallgod dessert til slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndager er en gyllen mulighet til å lage mat fra bunnen av og samtidig få en fin tid sammen med barna.

Velger du mat som krever lang koke- eller steketid, lager middagen seg nesten selv.

At dere har restemat til starten av uken, er en stor bonus.

Vi tok med barna på planleggingen, og resultatet ble en deilig høstgryte og arme riddere til dessert.

Les også: De beste vinene til viltkjøtt

La barna være med

La barna ta del i matlagingen og få smake, lukte og se på varene. Det er viktig for å utvikle et kjært forhold til det de spiser.

Barn spiser ofte mer mat når de har vært med på å tilberede den.

Det blir gjerne litt gris underveis, men det er jo en del av sjarmen.

Å ha dem med på matlagingen gir dem også en fin anledning til å oppleve mestring og stolthet over egen innsats. De kommer nærmere råvarene, som gir dem en relasjon til det de spiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg gir matlaging rom for gode samtaler. Gjennom å bidra til at maten lages får barna matglede.

Når maten ligger og lager seg selv i gryten eller formen, kan dere bruke tiden på det som er viktig: Lek og moro!

Les også: Oppskrift på sjokoladekake: Denne vil imponere gjestene dine

Kan kutte selv

Barna kan også være med å skjære opp maten under trygg veiledning. Ha et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjøla slik at den ikke sklir mens barna kutter.

Hvis barna er små kan du hjelpe dem litt på veien. Del grønnsakene slik at de får en flat side før barnet får kutte resten. Da ligger grønnsakene i ro på fjøla og du minsker faren for at barna kutter seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

La barna krumme fingrene når de kutter, så havner ikke fingertuppene under kniven.

Les også: Oppskrift på eplekake med vaniljesaus

Gjør det til et festmåltid

Benytt deg gjerne av at søndagen er en roligere dag, og gjør litt ekstra ut av borddekkingen. Det skal ikke så mye til for å løfte måltidet og stemningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi la på en linduk, som er et takknemlig stoff ettersom det ikke må strykes. Det ble dekket med gullbestikk fra Kremmerhuset og en lysslynge for ekstra stemning i vintermørket.

Guttene våre hjalp til og plasserte dyrefigurer sprayet med gullspray på bordet.

Les også: Navs spareråd: Spis middag hos venner og dusj på treningsstudio

Her er tre oppskrifter dere kan lage sammen på søndagen.

Gjør søndagsmiddagen til ukas høydepunkt:

1. Varmende vintergryte

Denne gryta passer godt på kalde kvelder.

2. Kylling på en seng av grønnsaker

Denne skal steke lenge og passer perfekt på en søndag.

3. Bærglade riddere

Dessert som ungene kan klare å lage alene.

Les også:

Fem supre matpakketips!

Lager du disse, blir du nabolagets stjerne

Fem matretter du lager i en fei

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no