Lange arbeidsdager kan være en fordel for kjærligheten

Ny studie viser at mange forhold høster fordeler av at begge har fokus på egen karriere. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskning motbeviser teorien om at overtid og karrierefokus setter bremser på samlivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har lenge vært en etablert oppfatning at lange arbeidsdager gjør alt annet enn underverker for forholdet, spesielt når begge er like karrierebevisste.

Nå viser imidlertid ny studie, publisert i SAGE journals, at det er den rake motsetningen som gjelder og at forhold mellom karrieremennesker faktisk er tjent med at det jobbes sene timer i tide og utide.

Les også: Ett av fire par er samboere

Studerte 285 par

Et team bestående av fire forskere fra ulike universiteter i Sveits og Tyskland - Dana Unger, Sabine Sonnentag, Cornelia Niessen og Angela Kuonath - har samarbeidet om å finne svar på hvorvidt lange arbeidsdager fikk ringvirkninger for kjærlighetsforholdet.

De fulgte 285 par der begge viet mye av sin tid til egen karriere. Et flertall av deltakerne jobbet som akademikere på universitetet, mens resten jobbet i akademiske yrker som undervisning og juss og tekniske yrker som IT-konsulent eller ingeniør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne så på hvor mange timer hver enkelt jobbet, deres egen tilfredshet med forholdet og hvilken evne de hadde til å uttrykke egne behov, ønsker eller vilje overfor partneren.

Les også: – Tvillingstudie viser at gener spiller en rolle i utvikling av kreft

Overtid anbefales

Deltakerne besvarte tre spørreundersøkelser der det gikk seks måneder mellom det andre og det tredje, og konklusjonen overrasket forskerne. Det viste seg at kvalitetstid ble høyt verdsatt og parene strakk seg derfor langt for å ta igjen det tapte med sin kjære etter en lang dag på jobb.

Dette ledet forskerne til å foreslå at lengre arbeidstid i noen tilfeller faktisk kan være til fordel for forholdet. Studien er publisert i det velkjente tidsskriftet SAGE journals og er tilgjengelig for gratis nedlasting i en begrenset periode.

Les også: Da begge nyrene plutselig sviktet var det bare en som kunne redde ham

Les også: Tegnene på at forholdet er over