Trikset som piffer opp hverdagsmaten

POTETER LYONNAISE: Her er oppskriften som gjør poteter bedre. © Foto: Erik Hannemann
POTETER LYONNAISE: Her er oppskriften som gjør poteter bedre. © Foto: Erik Hannemann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen har visst om dette i årevis...

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å spise i Lyon er ganske kult.

Etter at jeg hadde kommet meg inn i sentrum, tok det ikke mer enn seks minutter før jeg satt på en restaurant og spiste kalvehjerne, lever og lammebrissel. Og ved måltidets ende var det et underlig, usmakt glass brennevin som minnet mest om hjemmebrent i vente.

På kvelden ruslet jeg langs Rue du Boeuf (biffgata) og smakte på østers som fallbys på gata.

Det er ikke sikkert alle lar seg friste av disse delikatessene. Det er nok mest artig for oss med kulinarisk eventyrlyst. Og de flotte restaurantene ligger som perler på en snor. Men, denne byen hadde ikke vært det samme om den ikke også var suveren på det som man fristes til å kalle hverdagsmat.

Og hadde de ikke laget mat som alle elsker, hadde den aldri blitt kalt for verdens mathovedstad - som fortsatt hevdes om denne byen. For, byen har fått mange konkurrenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er smilefjesordningen

Ta den nydelige salaten med grillskiver, for eksempel, salade lyonnaise.

Om en rett kalles "lyonnaise", betyr det at retten (angivelig) har sitt opphav i Lyon. Som regel handler det om at stekt, gyllen løk vendes inn i noe som stekes, gjerne med en stenk eddik og finhakket persille. Og så fort du gjør nettopp de to tingene (vender inn persille og smaker til med litt eddik), så løfter du din egen kokkekunst a la lyonnaise.

Les også: Mesterkokk åpner ny restaurant

Potetene blir bedre

Poteter a la lyonnaise er nettopp det: Skivede, kokte poteter ( skrell dem på den smarte måten!) som vendes inn med stekt løk, urter og en en skvett med eddik. Jeg synes epleeddik gjør susen, men ta det du har eller finner på kjøkkenet.

Oppskriften på hvordan dine poteter fra nå av blir bedre, finner du nedenfor.

Om du kan skjære en løk superkjapt, så går det altså rasende raskt å lære seg å lage mat "a la lyonnaise". Og du vil raskt merke hvor mye bedre maten din blir - bare med litt godt stekt løk og litt eddik.

Bare tenk på disse eksemplene:

  • Spinat
  • Jordskokker
  • Persillerøtter
  • En hvit saus
  • Pastinakker
  • Kålrot
  • Sellerirot
  • Rødbeter



Denne saken er først publisert på klikk.no