– Tap av besteforeldre er for mange det første møtet med døden

Mange unge i dag har et nært forhold til besteforeldrene sine. Når de dør, kan sorgen bli vanskelig å håndtere.
Mange unge i dag har et nært forhold til besteforeldrene sine. Når de dør, kan sorgen bli vanskelig å håndtere. Foto: GettyImages
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vi mister besteforeldre, mister mange også en person som har stått oss nær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besteforeldre og barnebarn

Tall fra NorLag-undesøkelsen (2007-2008) viser at over halvparten av unge mellom 18 og 20 år mener besteforeldrene ville stilt opp i en krisesituasjon.

Over en tredjedel av besteforeldre passer barnebarn minst en gang i uken.

SSBs tall fra 2010 viser at rett i underkant av halvparten av alle førskolebarn har alle fire besteforeldre i live. Halvparten av alle småbarnsforeldre får hjelp av foreldrene til barnepass (2009).

Over halvparten av alle 30- til 34-åringer har fortsatt minst én av besteforeldrene sine. Omtrent én fjerdedel har besteforeldre i livet når de runder 40.

(Kilde: NOVA/Katharina Herlofson)

Ikke noe er som å komme til bestemor og bestefar for en prat, god, hjemmelaget mat eller for å få litt støtte når livet er vanskelig. Dagens besteforeldre lever lenger og har et mye nærere forhold til barnebarna enn det som var vanlig før.

– Tap av besteforeldre er for mange det første møtet med døden, og skaper en større erkjennelse av at døden er en del av livet. Det kan innebære at mange unge opplever tanker og følelser som er ukjente, og som man ikke nødvendigvis helt vet hvordan man skal takle. God og riktig støtte fra omgivelsene er svært viktig i denne fasen, sier Pål Kristensen, som er forsker og psykologispesialist ved Senter for krisepsykologi.

Les også: – Tilknytningskonto gir deg mer å gå på

– Vi bør, som voksne støttepersoner til de unge, bør være opptatt av å spørre hva tapet har betydd for deg, og hvordan det har påvirket livet ditt i tiden etterpå, sier Pål Kristensen ved Sorgsenteret. Foto: Senter for krisepsykologi
– Vi bør, som voksne støttepersoner til de unge, bør være opptatt av å spørre hva tapet har betydd for deg, og hvordan det har påvirket livet ditt i tiden etterpå, sier Pål Kristensen ved Sorgsenteret. Foto: Senter for krisepsykologi

Spiller en viktig rolle

Hvordan vi takler dødsfallet av en av besteforeldrene er selvsagt svært individuelt. Noen av oss har svært nære tilknytninger til besteforeldrene, andre ikke. Noen er mer sårbare enn andre, og alle vil oppleve en sorg ulikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelser viser at svært mange av oss har et nærere forhold til både foreldre og besteforeldre enn det som har vært vanlig tidligere.

– Besteforeldre spiller ofte en viktig rolle i barnebarnas liv i dag. I den moderne verden har mange besteforeldre jevnlig kontakt med sine barnebarn, og kan gi mye nærhet og omsorg, sier Kristensen.

Dessuten kan besteforeldrene være særlig viktige i kriser i familien, som ved dødsfall eller samlivsbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For ungdommer, som er i en fase med mye opposisjon til sine foreldre, vil besteforeldres ubetingede kjærlighet og ikke-dømmende holdning være svært verdsatt, sier Kristensen.

Les også: Bestemor fødte sitt eget barnebarn

– Under 20 prosent treffer barnebarn sjeldnere enn en gang i måneden, forteller Katharina Herlofson ved NOVA. I tillegg til tiden vi tilbringer med besteforeldrene våre har vi kontakt via telefon e-post og lignende. Foto: HiOA
– Under 20 prosent treffer barnebarn sjeldnere enn en gang i måneden, forteller Katharina Herlofson ved NOVA. I tillegg til tiden vi tilbringer med besteforeldrene våre har vi kontakt via telefon e-post og lignende. Foto: HiOA

Tilbringer mye tid med besteforeldrene

Katarina Herlofson er forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) og har forsket spesielt mye på forhold mellom generasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun kan fortelle om mye som tyder på at besteforeldre og barnebarns forhold ofte er sterkt.

Tall fra NorLag-undersøkelsen (Den norske studien om livsløp, aldring og generasjon) fra 2008, viser at over halvparten av unge mellom 18 og 20 år mener besteforeldrene ville stilt opp i en krisesituasjon.

En fjerdedel sier de kan snakke fortrolig med besteforeldrene sine.

Over halvparten av dagens besteforeldre er sammen med barnebarn ukentlig eller oftere. Under 20 prosent treffer barnebarn sjeldnere enn en gang i måneden.

Dessuten er over en tredjedel av besteforeldrene i dag barnepassere minst én gang i uken.

– Dagens besteforeldre kan beskrives som småbarnsfamiliers støttespillere – de utgjør et slags «heimevern», klare til å rykke ut ved behov, sier Herlofson.

Les også: – Hva skal jeg si til sønnen min når bestefar ikke vil treffe ham?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råd som kan hjelpe i sorgen

  • Aksepter reaksjonene dine. Ikke forsøk å skyve dem bort. Konfronter tanker og inntrykk slik at du får et bedre grep om det som hendte.
  • Snakk med noen. Om få tar kontakt med deg, så ta kontakt selv, om du orker. Mange tør ikke ta kontakt av frykt for å si noe feil.
  • Forsøk å opprettholde vanlige rutiner. Ikke vent lenge med å gå tilbake på jobb, selv om du ikke vil klare jobben din som før i med en gang.
  • Gi deg selv tid til å sørge. Ikke forsøk å flykte gjennom ekstra arbeid eller hektisk aktivitet.
  • Om det finnes en sorggruppe i nærheten, kan det være til god hjelp å søke kontakt med den, og møte andre i lignende situasjon.
  • Om du var tilstede da dødsfallet skjedde og plages av minner, eller har laget plagsomme fantasier, kan du forsøke følgende: Om det er bilder som er plagsomme, kan du kalle dem frem og se dem for deg slik de opptrer når de kommer uten at du ønsker det. Forsøk så å flytte dem gradvis bort fra deg, slik at de etterhvert blir mindre og uklare. Er det hørselsinntrykk som plager deg, kan du prøve på samme måten.

(Kilde: Senter for krisepsykologi/Krisepsyk.no)

Kommuniserer uavhengig av foreldrene

Bedre helse og nye kommunikasjonsmidler legger dessuten godt til rette for et nært forhold mellom barnebarn og besteforeldrene også når vi blir eldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har lengre tid sammen med besteforeldrene våre enn tidligere og vi har flere muligheter til å kommunisere med dem.

– I dag har mer enn 40 prosent av tiåringer alle fire besteforeldre i live. Mer enn halvparten av 30- til 34-åringer har fortsatt minst én av besteforeldrene sine. Det er heller ikke lenger uvanlig å fortsatt være barnebarn når en fyller 40 år. Omkring 25 prosent opplever å kunne feire førtiårsdagen med besteforeldre i live.

Mens mye av kontakten mellom barnebarn og besteforeldre tidligere gikk gjennom mellomgenerasjonen, våre foreldre, kan det nå kommuniseres helt uten at mellomleddet er involvert.

– Nå kommuniserer barnebarn med besteforeldrene sine på mobiltelefon, epost, skype og lignende, ofte uten av foreldrene deres vet om det, sier hun

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye, og langt billigere teknologien gjør dessuten at vi har mulighet til å ha hyppigere kontakt enn hva som var tilfellet tidligere.

Les også: Dette fikk de voksne til å skjønne alvoret

Viktig å akseptere egen reaksjon

Dermed mister man en viktig omsorgsperson, en samtalepartner og et menneske som representerer trygghet når besteforeldrene går bort. Det er det viktig at menneskene rundt har forståelse for, mener Kristensen.

– Generelt vil jeg si at tap og sorg er en individuell opplevelse som farges av mange ulike faktorer, som hvor nær relasjon man har hatt til avdøde, hvor mye kontakt man har hatt, individuell sårbarhet, hvordan dødsfallet har skjedd, og hvordan man blir møtt av sin familie og sosiale nettverk i form av grad av støtte og forståelse. Noen typer tap vil alltid være vanskeligere å forsone seg med enn andre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Vi ønsker mer kontakt med besteforeldrene våre

Sorg på vent

For mange kan det dessuten virke inn på egen sorgprosess at en av foreldrene nå har mistet sin mor eller far. Ifølge Kristensen er det en naturlig reaksjon at barna føler en lojalitet og et ansvar overfor foreldrene når de er i sorg.

– Vi ser ikke så sjelden at barn skyver egen sorg til side inntil de ser at foreldrene har kommet seg over den tyngste sorgen. Hvis barna må legge helt lokk på egen sorg over tid for å ta hånd om sine foreldre som sørger tungt, kan det gjøre sorgen mer ensom og vanskeligere å bære. Det er noe som heter at «delt sorg er halv sorg».

Kristensen mener derfor det er viktig at foreldrene forsøker å se barnas sorg samtidig som de håndtere sin egen. Er det andre voksne i familien, kan de ta ansvar og være opptatt av hvordan barnebarna har det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bekymret for besteforeldrenes alkoholforbruk

Akseptere sorgen

For den sørgendes del er det viktig å akseptere sin egen reaksjon, og ikke henge seg opp i hvilken reaksjon man forventet, tenker andre forventet eller hvordan man «burde» takle det.

– Jeg tror man takler dette best ved å anerkjenne de følelser man har knyttet til tapet, akseptere at man reagerer som man gjør, og at det ikke er noe riktig eller galt. At ingen besteforeldre ville ønsket at livet stopper opp fordi de har gått bort, samt at man med tiden til hjelp vil kunne leve godt med de gode minnene man har.

Les også:

Etter ti prøverørsforsøk kom telefonen som forandret alt

Slik får du et bedre forhold til moren din

Uønsket av far. Forlatt av mor.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no