Nyttårsforsettene du vil elske å følge - og holde

Smoothie er en enkel måte å krysse av for 1 av «5 om dagen» på. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Smoothie er en enkel måte å krysse av for 1 av «5 om dagen» på. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningskontoret for frukt og grønt har lansert et knippe forsetter som gir deg en sunn start på året. Jo flere du velger, desto mer sunt og godt har du i vente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsett 1: Start dagen med en smoothie

Helsedirektoratet anbefaler alle å spise fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker om dagen, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. Du kan enkelt stryke av én av de fem dersom du starter dagen med en smoothie, som i tillegg gir deg en solid oppkvikker om morgenen.

Les også: Slik lager du nøttestek til jul

(Saken fortsetter under bildet)

Ratatouillefylte tomater. Foto Synøve Dreyer/www.frukt.no
Ratatouillefylte tomater. Foto Synøve Dreyer/www.frukt.no

Forsett 2: Spis grønsaker til hvert måltid

Grønnsaker er mer enn bare blomkål eller brokkoli, og det er svært enkelt å la grønnsaker bli en naturlig del av ethvert måltid. Paprika, agurk eller tomat er perfekt på brødskiva om morgenen. Suppe, en enkel salat eller en skål med friske grønnsaker utmerker seg som en del av middagsbordet, mens cherrytomater eller druer er godt å kunne kose seg med om kvelden.

Les også: Lager mat og drikke med ingredienser fra kroppen

Forsett 3: Innfør restesuppe på torsdager

I løpet av uken er det gjerne noen grønnsaksrester som ligger igjen; en halv løk der, et par gulrøtter der. Et enkelt grep er da å kutte opp alle grønnsaksrestene, putte de i vann sammen med litt buljong og kok det opp til en deilig suppe. Da unngår du også å kaste mat unødvendig, samtidig som du får ledig plass i kjøleskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Genmodifisert laks godkjent som mat

(Saken fortsetter under bildet)

Vegetarisk lasagne med ricottaost og spinatfylling. Foto: Colourbox
Vegetarisk lasagne med ricottaost og spinatfylling. Foto: Colourbox

Forsett 4: La grønnsakene bestemme hva du skal ha til middag

Ofte står vi i butikken uten handleliste og forsøker finne ut hva vi skal spise til middag.Det starter gjerne med valget mellom kjøtt eller fisk, men Opplysningskontoret for frukt og grønt foreslår å bytte om på rekkefølgen: Velg grønnsaker først og deretter ser du hva som passer til. For eksempel er brokkoli perfekt match til både fugl, fisk og rødt kjøtt.

Les også: Syv rare restauranter

Forsett 5: Innfør grønn mandag

Start uken med grønn middag hver mandag, forslag til velsmakende grønnsaksretter finner du enkelt på nettet.