Julemat:Slik lager du nøttestek til jul
Enkelt, mettende og fullstendig ribba for kjøtt.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Mange har sterke minner og tradisjoner knyttet til det å spise kjøtt på julaften, så å spise nøttestek hvis du ikke er vegetarianer vil kanskje sitte langt inne. Thomas H. Olsen både tror og håper mange derimot vil være åpne for å prøve det på andre juledag eller på lille julaften.
– Det er viktig å skape gode tradisjoner i julen selv om man ikke spiser de tradisjonelle tingene. Nøttestek er en julemiddag som passer veldig fint fordi den er mettende og svært god. Du kan variere ingrediensene, den appellerer til svært mange og passer veldig godt sammen med det øvrige tilbehøret på middagsbordet, som rosenkål, poteter og surkål, forteller han til ABC Nyheter.
Les også: Slik lager du surkål og rødkål til jul
Raskt og effektivt
Ingredienser til 4 porsjoner:
- 1 løk
- 3 hvitløksfedd
- 1,5 dl tørre røde linser (kokes opp i ca. 3 dl vann) eller 3 dl ferdigkokte linser
- 200 gram nøtter (valnøtter, hasselnøtter, mandler eller cashewnøtter)
- 1 ts røkt maldonsalt
- 1 ss BBQ-saus
- Ca 25 gram fersk bladpersille eller kruspersille (ca. 3 ss)
- 10 biter med tørket aprikos (hakkes i små biter)
- 1 ts muskatt
- 1 ts løkpulver
- Litt chillikrydder
- 1 ts koriander
- 1 ts ingefær pulver
- 1/2 ts nellikpulver
- 1 ts karri
- 0,8 dl grønnsaksbuljong
- En halv pakke vegansk butterdeig
- 25 gram brødsmuler eller havregryn
- Salt og pepper
Kilde: veganmannen.wordpress.com
Thomas «Veganmannen» H. Olsen har vært vegetarianer siden han var tolv og jobber i dag med en rekke egne prosjekter for å promotere veganisme. Han har deltatt i «Kakekrigen» på FEM som eneste veganer, og lørdag 12. desember arrangerte han Vegansk Julefestival på Vulkan i Oslo. Eventen ble en stor suksess og folk i alle aldre sto i lange køer for å komme inn.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVi møter Thomas på et kjøkken i Oslo, og mens løk og hvitløk surrer på middels varme i panna, forteller han om eget forhold til nøttestek.
– Jeg har spist nøttestek til jul i alle år fordi det er godt, oppskriften er enkel og den er lett å lage. For meg er nøttestek blitt en fast tradisjon - julaften for meg ville ikke vært den samme uten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMed alle ingrediensene fremfor seg på kjøkkenbenken, viser Thomas oss at tilberedelsen av selve fyllet i nøttesteken er unnagjort på befriende kort tid.
– 200 gram kvernede nøtter blandes effektivt i en bolle sammen med ferske urter og tre desiliter kokte linser som er fulle av protein. Løk og hvitløk stekt i olje sørger for saftighet og god lukt. Min egen hemmelige ingrediens er soltørket aprikos fordi det gir sødme og god smak, avslører han.
Les også: Slik lager du kålrabistappe
Artikkelen fortsetter under annonsen(Saken fortsetter under bildet)
Les også: Vi har testet årets pinnekjøtt
Julekrydder
Krydder er sentral ingrediens og Thomas bruker blant annet julekrydder som muskat, ingefær og nellik. Men du står fritt til å selv velge det du liker best når du skal lage nøttestek.
– Videre har jeg oppi en dæsj barbequesaus, havregryn for å binde det hele sammen og litt grønnsaksbuljong. Bland så det hele og smak deg frem underveis til du selv er fornøyd.
Nå som den velduftende og smakfulle fyllingen er ferdig, er halve arbeidet unnagjort.
– Neste post er å kjevle ut tre-fire butterdeig og legge de slik at kantene overlapper hverandre. Fordel så fyllet oppå og pakk deigen rundt til den får en fin stekfasong. Du kan også benytte brødform dersom du ikke har butterdeig tilgjengelig. Pensle med litt olje før du setter steken inn i ovnen på 200 grader der den skal varme seg i 45 minutter.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Hvordan lage julekake
Artikkelen fortsetter under annonsen(Saken fortsetter under bildet)
Vegetariske medisterkaker
Sammen med nøttesteken på juletallerkenen, pleier Thomas å ha kokt rosenkål, tyttebærsyltetøy, kålrabistappe og hasselbaktpoteter.
– Sistnevnte legger jeg i en stor skje når jeg skjærer dem slik at jeg ikke kutter helt gjennom. Så krydrer jeg de med havsalt og litt kanel og steker dem i ovnen.
– Jeg lager også noe som heter vegisterkaker der jeg koker opp blomkål og ris, og blander det i en bolle med muskat, ingefær, buljong og havregryn. Etter å ha most blandingen med en stavmikser, former jeg de til medisterkake-form og steker i panna. Det er kanskje det beste jeg vet. Og alt dette passer veldig godt sammen, forklarer han.
Les også: Slik lager du krumkaker
(Saken fortsetter under)
Dagen før dagen
Alt du trenger for å lage nøttestek finner du på dagligvarebutikker som Kiwi eller Rema 1000. Det beste tipset er å lage steken dagen før servering slik at de ulike smakene setter seg ekstra godt i fyllet.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg pakker inn steken i plast når den har fått kjølt seg litt ned, oppbevarer den over natten i kjøleskapet og varmer den opp sammen med poteter eller annet før servering. Det er uansett så mye som skjer på juleaften at å skulle stå på kjøkkenet den dagen er nesten litt umulig.
Tre kvarter er gått og ut av stekeovnen kommer det en varm og gylden nøttestek som lukter kjempegodt. Thomas finner en kniv og skjærer av fine stykker. Resultatet er det ingen ting å si på, ikke minst når det gjelder smaken.
– Nøttestek er kjempeenkel å lage, mettende, miljø- og dyrevennlig. Prøv den en dag i julen, du kommer ikke til å angre, oppfordrer han med et stort smil før han ønsker oss velkommen til bords.
Oppskriften på nøttestek finner du her på Thomas' hjemmeside Veganmannen.
Fra årets Vegansk Julefestival på Vulkan i Oslo 12. desember, der 1.100 mennesker var innom for å nyte gode kaker og desserter, spise julemiddag og kjøpe gaver.