Norsk krigshelt portretteres av New York Times

BESKJEDEN: – Helt fra 2. verdenskrig mener hell og tilfeldigheter gjorde at Hitlers atombombeplaner ble forhindret, skriver New York Times om Vemork-veteranen Joachim Rønneberg.
BESKJEDEN: – Helt fra 2. verdenskrig mener hell og tilfeldigheter gjorde at Hitlers atombombeplaner ble forhindret, skriver New York Times om Vemork-veteranen Joachim Rønneberg. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ålesund (NTB): Mannen som ledet tungtvannsaksjonen på Vemork, 96 år gamle Joachim Rønneberg, er viet en stor artikkel i lørdagens New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske storavisen presenterer 96-åringen i sitt lørdagsportrett, skriver Sunnmørsposten. Avisen har vært hjemme hos Rønneberg i Ålesund.

¬For en mann som reddet verden, eller i det minste hjalp til med å sikre at Adolf Hitler aldri fikk fatt på en atombombe, har 96-årige Joachim Rønneberg et overraskende lite heltemodig syn på de kreftene som former historien, skriver avisen.

Rønneberg ledet sprengingen av tungtvannsanlegget på Vemork i 1943. I mai mottok han Forsvarets hederskors for sin innsats under krigen.

Les også: Joachim Rønneberg var æresgjest under feiring i London

– Det er så mye som bare var hell og tilfeldigheter. Det var ingen plan. Vi håpte bare på det beste, forteller Rønneberg om tungtvannsaksjonen, en historie som engasjerte norske TV-seere og ga seerrekord da serien ble vist på NRK tidligere i år.

Artikkelen i New York Times avsluttes med Rønnebergs syn på dagens internasjonale situasjon.

– Det burde være åpenbart for folk at fred og frihet er noe man må kjempe for. Det virker som om politikerne har glemt dette, sier 96-åringen.

Se video med Rønneberg: – Fred og frihet er ingen selvfølge