Forskerne har funnet svaret på elefantgåten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har funnet ut hvorfor dyret som tilsynelatende skulle ha vært utryddet av kreft, sjeldent utvikler svulster. Nå håper de studien kan bidra til å finne en kur mot kreft hos mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at de er store og lever lenge, får elefanter sjeldent kreft.

Torsdag annonserte en forskergruppe at det har funnet ut årsaken til hvorfor elefanter tilsynelatende er beskyttet mot kreft, det ligger i genene.

Joshua Chiffmann, overlege i onkologi ved University of Utah, ledet ett av forskerteamene bak studien. Han sier til NBC News at forskerne håper studien kan bidra til å finne en behandling mot kreft hos mennesker.

Elefanter har 38 modifiserte kopier av et gen som koder for p53, et stoff som motvirker svulstdannelse. Mennesker derimot har bare to, ifølge en ny studie som ble publisert i Journal American Medical Association.

Dette innebærer at etter hvert som elefanten utvikler seg lager kroppen nye kopier av genet som motvirker svulster.

Les også: – Im­mun­te­rapi vil få store kon­se­kven­ser for behand­lin­gen av kreft

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Burde ha vært utryddet

Hvorfor elefanter nesten aldri får kreft har vært en gåte i flere år. De har nemlig langt flere celler enn mennesker, noe som i utgangspunktet burde føre til at dyrene har en høyere risiko for å utvikle kreft i løpet av sitt lange liv.

Elefanter blir som regel mellom 50 og 70 år gamle. En analyse av en stor database med elefantdødsfall viser likevel at mindre enn fem prosent av elefanter dør av kreft. Til sammenligning dør mellom 11 til 25 prosent av mennesker av den samme sykdommen.

Les også: Knuser kreft med immunceller

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– All logikk tilsier at mange elefanter burde ha utviklet kreft. Risikoen for at en elefant skal få kreft, burde ha vært så stor at hele rasen skulle ha vært utryddet, sier Joshua Schiffmann, spesialist i onkologi ved Huntsmann Cancer Institute.

Han tror at flere p53 gener er naturens egen måte å beskytte elefantene fra utryddelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Les også: – Forkjølelsessår-virus kan behandle føflekkreft

Håper det kan bidra til kur

Elefanter er ifølge forskerne også utstyrt med en aggressiv intern mekanisme som dreper skadede celler som risikerer å bli kreftsvulster.

Forskerne håper funnene kan bidra til å finne en kreftmedisin som fungerer på mennesker.

Mel Greaves, direktør ved senter for Institutt for kreftforskning i London, tror imidlertid det kan være en stund til:

–Elefantforskningen gir en mulig forklaring på en av de mest berømte gåtene i evolusjonsbiologi, hvorfor store dyr med så mange celler har en lav forekomst av kreft, sier Greaves, som ikke var involvert i studien.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter