Bruker hunder i kampen mot prostatakreft

Menneskets beste venn snuser seg frem til mannens verste fiende. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hunder har blitt godkjent som kreftsøkere i den britiske retten. De har en helt egen evne til å lukte seg frem til kreftceller i urin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For den 11 år gamle labradoren Daisy er det å lukte på urin dagen lang blitt til en lek, men hun lukter ikke for moro skyld.

Se video øverst i artikkelen.

Sammen med flere godt trente hunder snuser hun etter prostatakreftens duft.

– Hundene kjenner stanken

Daisy og de andre hundene er nå godkjente kreftsøkere ifølge den britiske domstolen, og dermed kan forskerne i Medical Detection Dogs i Storbritannia fortsette treningen med hundene.

– Det vi nå vet er at kreftceller som deler seg ulikt fra andre kreftceller, har ulike stinkende organiske forbindelser, som bare hunder klarer å lukte seg frem til, forklarer lege og sjefdirektør i organisasjonen, Claire Guest, til Reuters i et videointervju.

Den britiske organisasjonen jobber sammen med flere forskere for å trene hundene slik at de etter hvert kan brukes i undersøkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På trening lukter hundene seg rundt et stativ som holder åtte urinprøver. Når de snuser ut prøven som inneholder kreftceller, markerer de ved å enten stoppe, bjeffe eller slikke prøveglasset.

– Disse hundene har evnen til å skanne hundrevis av prøver hver dag; det er null problem, de liker arbeidet sitt. For dem er det et spill – de jakter på kreften, sier Guest.

Mer sikkert enn en blodprøve

Tidlig forskning viste at de trente hundene kunne oppdage prostatakreft i urinen i 93 prosent av tilfellene. Forskere håper at hundenes luktesans vil kunne gi en ny type kreftskanning som skal brukes sammen med de tradisjonelle blodprøvene, som ofte gir falske positive utslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til syvende og sist ønsker forskere å gjenskape hundenes bemerkelsesverdige luktesans i en elektronisk nese.

– Bare se for deg at legen din har en maskin på pulten sin, setter urinprøven din inn i den, og maskinen forteller deg med en gang om prøven er positiv eller ikke, forteller Rowena Fletcher, forsker og utviklingssjef ved Milton Keynes universitetssykehus, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere sykdommer kan bære en kjemisk signatur som prostatakreftens «stank», vi må bruke hundene for å finne ut hvilke og deretter kan vi påvise mange sykdommer raskere enn tidligere.

Men det er et stykke frem dit. Dagens teknologi er ikke god nok til å komme nær følsomheten til en hundenese. Så inntil vitenskapen kommer etter, har hundene førsteretten på jobben.