Svinaktig dyr ost

DYRT: Grisemelkosten koster mye fordi det er vanskelig å få tak i nok grisemelk.
DYRT: Grisemelkosten koster mye fordi det er vanskelig å få tak i nok grisemelk. Foto: Erik Stegink
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nyeste tilskuddet på ostehimmelen i Nederland er laget av grisemelk og koster deg en ålreit sommerferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ostelandet Nederland har fått en ny variant, skriver De Ondernemer. Grisebonden Erik Stegink fant ut at han skulle bruke grisene sine til mer enn bacon og koteletter. Tankeeksperimentet har resultert i noe av det rarere på ostemarkedet.

Stegink har brukt over 40 timer på å melke purkene for nok melk til ett kilo ferdigprodusert ost.

Prisen for godsakene er lett tullete 1500 euro, nesten 14.000 kroner, for ett kilo.

Ei purke produserer så mye som 15 liter melk om dagen, men kan kun melkes for en halv liter av gangen, forklarer Peter Kappel Theil, seniorforsker ved Universitetet i Århus.

– Kyr har i motsetning til purker en slags innebygd tank, hvor det akkumuleres melk under melking, sier Theil til danske Videnskab.

Og når vi først tar for oss dyre oster, er det ikke mulig å unngå den serbiske pule-osten, laget av eselmelk. Ifølge Nyhetsbyrået Reuters selges den for 1000 euro kiloen, og har vært regnet som verdens dyreste ost - men ikke nå lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ostefatet ingen greier å holde fingrene unna

Smak

Produsenten har ikke sagt noe om smaken, men en ostebutikkeier i New York matmagasinet The Kitchn har snakket med, tror grisost ikke vil være fullt så velsmakende som andre typer.

– Griser går ikke av veien for å spise søle og jord. Jeg har aldri prøvd, men antar at det ikke er særlig velsmakende, sier Anne Saxelby til The Kitchn.

Førsteamanuensis Nils Petter Kjos ved husdyr- og akvakulturinstituttet på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, tror derimot det ikke vil smake spesielt ille.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis purkene har fått fôr som er skikkelig og beregnet på griser, skal det ikke bety så mye at melka kommer fra gris, sier Kjos til ABC Nyheter.

Kjos kan ikke se for seg at dette blir en kommersiell suksess.

– Dette må være en liten nisje. Det er mye annen god ost du kan kjøpe for 1500 euro, sier Kjos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kan du spise ost som har mugnet?

Næringsrik

Videnskab forklarer at grisemelk er så sjeldent brukt, blant annet fordi purka har flere patter som gjør det mer krevende å få melket dem. I tillegg er det nevnte faktum at de kan kun melkes for en halvliter om gangen.

Skulle man derimot greie å få ut en god dose melk, er dette melk som egner seg til ferskoster, mener professor Richard Ipsen.

Grisemelk inneholder betydelig mindre kasein enn for eksempel kumelk, som gjør den mindre egnet til faste oster. I tillegg er den svært næringsrik fordi den er beregnet på grisunger som vokser svært hurtig.

– Ferskoster, som Philadelphia, er nok grisemelk mest egnet til, sier Ipsen til Videnskab.

Les også: Her løper de etter en ost