Trikset mot hissige veps

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tom testet vepse-feller. Se hvilken som fungerte best.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På sensommeren og høsten er de et stadig økende problem. Vepsene blir mer og mer aggressive ut over sommeren og de nøler ikke med å stikke fra seg.

Vepse-eksperiment

Tom Feather og faren fra Brownston helt sør i England har eksperimentert med flere typer vepsefeller for å se hva som fungerer best mot de flyvende skadedyrene.

Resultatet ser du i videoen over.

I Norge er det norsk veps, tysk veps,og jordveps som er de mest aggressive og har i tillegg ganske smertefulle stikk. Ut over høsten slutter dronningen å legge egg, noe som gjør at arbeiderne i stedet for å mate larver drar ut på jakt etter mat. På sin jakt etter søtsaker oppsøker de ofte steder der vi mennesker oppholder oss.

Dør ut av seg selv

Det finnes totalt 12 arter veps i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet bør man kun vurdere bekjempelse i de tilfeller der vepsene er direkte sjenerende. De legger også til at å bekjempe veps på senhøsten lite hensiktsmessig, siden vepsebolet vil dø ut av seg selv i løpet av kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vepsefelle

Folkehelseinstituttet anbefaler feller i form av flasker halvfylt av vann, litt oppvaskmiddel og lokkemat som syltetøy, fruktbiter, øl eller saft for å bekjempe veps uten å fjerne bolet.

Ifølge eksperimentet til Tom og faren, så fungerer en blanding av søtvin/dessertvin, vann og sukker best i et syltetøyglass med et lite hull i lokket. I tillegg smørte de syltetøy på undersiden av lokket.

Vet du om andre geniale vepse-felle-teknikker? Del dem med oss i kommentarfeltet under.