Sjekk Tor Ola sine enorme tørrflueørreter

Foto: Privat / Storfangst.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å få ørret på over fire kilo på tørrflue er alle fluefiskeres våte drøm, men også så og si umulig. I sommer har likevel Tor Ola Dehli (38) fra Hadeland klart kunststykket, og det attpåtil to ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ørreten er uten sidestykke Norges mest populære fisk, og det er egentlig ikke så rart. Den er tallrik, utbredt over hele landet og et skikkelig rovdyr som lar seg friste av både sluker, wobblere, våtfluer, tørrfluer og naturlige agn. Dessuten er fisken pen å se til, sterk og ikke minst nydelig som mat.

Å få den gjengse småørret til å bite er vanligvis ingen kunst, men etter hvert som fisken vokser seg stor, blir den vanskeligere og vanskeligere å komme på talefot med. Spesielt om en sverger til tørrfluefiske. Ørreten blir nemlig ikke virkelig stor dersom dietten utelukkende består av insekter, og en fisk som passerer tre kilo vil i de aller fleste tilfeller være en skikkelig predator som primært livnærer seg av mindre byttefisk.

Drømmeørett

Når insektsklekkingene finner sted om våren, sommeren og høsten, hender det likevel at også de store fiskespiserne tar del i etegildet. Insekter er tross alt næringsrike, selv om munnfullene er små. Det er når dette skjer enhver fluefisker ønsker å være innen kastehold for slurpevakene, men det er slett ikke alle som får oppleve dette hver sesong. Ofte kreves det enormt mye tålmodighet for å lykkes, men er du dyktig nok, heldig nok og ikke minst sta nok, kan likevel belønningen bli minner for livet. Bare spør Tor Ola Dehli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kjempeørret fra Femundsmarka

– Tidligere i sommer tok jeg en drømmeørret på 4250 gram på tørrflue, og jeg kunne ikke i min villeste fantasi forestille meg at den persen ikke skulle holde mer enn noen uker. Men slik skulle det altså bli, sier den allsidige sportsfiskeren og jegeren til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tor Ola Dehli med ørret på 4250 gram, tatt på tørrflue tidligere i sommer. Foto: Privat / Storfangst.no
Tor Ola Dehli med ørret på 4250 gram, tatt på tørrflue tidligere i sommer. Foto: Privat / Storfangst.no

Belønningen

På sin egen nettside, www.storfangst.no, kunne Dehli nylig fortelle om en toukers fjelltur utenom det vanlige. Målet var å treffe klekkingen til Norges største vårflue, Prygnea grandis, men slik gikk det ikke i det hele tatt. Iskald vind fra nord og temperaturer under ti grader er ikke slik det norske sommerfjellet skal være, og når en bare har havregryn, pasta og vann å kose seg med i teltet, er det nok ikke fritt for at en begynner å lure på seg selv både en og to ganger. Men så var det dette med staheten da. Og ikke minst belønningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et par dager med sparsommelig klekking av marginata i et lite fjellvann, gav noen slanke fisker opp til 1,8 kilo, men det tok ikke helt av. Når en er på tur i 14 dager, dukker det likevel opp muligheter. Med så mye tid til rådighet vil på et eller annet tidspunkt vinden snu eller løye litt. Denne gangen var det fire timer med sønnavind, sol og kanskje tosifret antall plussgrader som gjorde susen. Dette første til en liten fjærmyggklekking i en bakevje, noe som reddet to uker i fjellet, sier han.

Les også: Møt ørretbomsen

Inn i modus

Utstyrt med en Daddy Longleg bommet Dehli først på alle slurpevaks sure gamle bestemor. En halv time senere dukket det opp et svært ørrethode under den samme fluen, og da kroken fikk feste i fiskekjeften, skjønte fiskeren at nå var det alvor.

– Jeg gikk inn i et modus der alt handlet om meg og fisken, og om å konsentrere seg om å gjøre alt så riktig som mulig. En liten feil som å holde for lenge på sveiven når fisken drar andre veien, la den komme for nære kvister i vannkanten eller sveive for sakte når den kommer i full fart mot deg, kan være nok for at fisken vinner kampen, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten fem kilo

Kampen med den svære ørreten ble lang. Med 0,16-fortom måtte nemlig fisken kjøres forsiktig, og fiskeren selv anslår at det gikk 25 minutter før han fikk spadd den fantastiske fangsten opp i håven.

– Det er vanskelig å si sikkert når man er alene, men det var en nokså udramatisk fight, på en fin plass i elven uten kvist og store steiner eller fare for at den skulle gå utfor noe brekk. Det var bare å være tålmodig og håpe at kroken satt bra. Det gjorde den heldigvis, sier han til Hooked.

Tor Ola Dehli med kjempeørreten på 4950 gram, tatt på tørrflue. Foto: Privat / Storfangst.no
Tor Ola Dehli med kjempeørreten på 4950 gram, tatt på tørrflue. Foto: Privat / Storfangst.no

Vel inne på land ble ørreten veid til fantastiske 4950 gram, fordelt på 74 centimeter.

– En feilfri skapning med farger, prikker og en kondisjon som får en til å skjønne fascinasjonen så mange av oss har for denne arten. 14 dager med kaldt teltliv og gåing er glemt når en får en fisk som dette, forsikrer han.

Les også: Storørreten gjenoppstod etter 50 år

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unik erfaring

Tor Ola Dehli er et kjent navn i det norske sportsfiskemiljøet, og selv om han er en allsidig fisker, legger han ikke skjul på at stor ørret på tørrflue alltid har vært det han har satt høyest.

– En femkilos ørret på tørt har likevel ikke vært noen drøm for meg før de siste par årene. Til det har noe slikt virket for urealistisk. Jeg fisker alt mulig og med alle metoder, og tørrfluefiske er favoritten, men jeg har stort sett fisket på steder der det ikke lever ørret på over fem kilo. Da har det jo ikke vært noe poeng å drømme om en slik fisk, heller, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste tre-fire årene har han likevel gradvis satset mer og mer seriøst på større ørret, og i fjor vinter fisket han tre måneder på New Zealand. Resultatet ble 150 ørreter over to kilo, noe som naturlig nok gir en helt unik erfaring i det å fighte og jakte stor og sky fisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er helt sikker på at jeg dro fra New Zealand mye bedre rustet til den videre jakten på storfisken her hjemme, men det er ingen tvil om at jeg har hatt en eventyrlig flyt i sommer, med fire ørreter over tre kilo på tørt. At det har blitt to fisker over fire kilo er egentlig helt uvirkelig, forteller han.

Øyeblikksglede

Det å ha landet ørret på nesten fem kilo på tørrflue, i Norge, beskriver han som en voldsom miks av følelser.

– Øyeblikksgleden og adrenalinet når fisken endelig ligger i håven, og lettelsen over å nå et mål man så vidt har begynt å tro skal være mulig å nå. Man føler seg privilegert og ydmyk over å få lov til å få et møte med en slik utrolig vakker fisk, alene og i slike omgivelser. For å bruke litt store ord, så har man en total indre ro i kroppen når man ser fisken gli ut av hendene sine og ut i elva igjen etter fighten. Det er ubeskrivelig, sier han til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Johnny fikk kjempeørret

Flaks og tålmodighet

Akkurat hvor drømmefisken ble tatt forbli hemmelig, men Dehli røper så mye som at han fisket nord for Dovre, et stykke fra E6.

– Når det er sagt finnes det mange elver der sjansene for en femkilos er mye større enn der jeg fisket denne turen. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi forestilt meg noe slikt i den elven der, da det var i innsjøer jeg kanskje håpte på å treffe en skikkelig kubbe. Innsjøer med fisk over fem kilo finnes mange plasser, men man skal selvsagt være der på en av de få dagene i året da slike giganter tar insekter i overflaten. Da trenger man enten litt flaks eller mange uker fri og god tålmodighet mens man ligger i teltet og venter på klekkinga, forteller han.

Kjempeørreten kommer ellers langt opp på Dehli sin liste over toppfangster, men det er en markfisket laks på 20,5 kilo som fremdeles troner på toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De to største ørretene i sommer går nok inn på en delt andreplass på listen. En tarpon på 50 kilo på flue, black marlin på 250 kilo, Giant trevally over 30 kilo på popper eller fire ørreter over fire kilo på tørt på tre dager i en nydelig elv på New Zealand er også fisk som huskes godt, men fisk tatt i Norge rager alltid høyest for min del, sier han til Hooked.

Artikkelen er opprinnelig publisert på Hooked.no.