Gjør dette når det lyner

Liten lynaktivitet i Norge fram til i dag, men godt med kunnskap når værgudene slår til.
Liten lynaktivitet i Norge fram til i dag, men godt med kunnskap når værgudene slår til. Foto: ThinkStock.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Energiforskere i SINTEF forteller deg hva som er trygt og ikke trygt når Tor bestemmer seg for å bruke hammeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LYN: På vegne av Statnett overvåker og registrerer Frank Dahlslett og Oddgeir Rokseth hvert år lynnedslag i hele landet – via «Lyn-i-dag-tjenesten». De kan opplyse om at det i tidsperioden fra 22. juni har lynet slått ned 22.500 ganger i fjor sammenlignet med bare 5600 lynnedslag i år.

Generelle råd

– Generelt kan man si at lyn-utladningen tar minste motstand vei mot jord. Treffer den metalliske ledere, vil den følge den, sier Oddgeir Rokseth.

Lyn

Man kan måle avstanden til tordenværet med å telle sekunder mellom lysglimtet og smellet.

Lyden beveger seg med 333 meter i sekunder. Er det tre sekunder mellom lysglimt og smell, befinner altså tordenværet én kilometer unna.

Kulelyn er ikke vitenskapelig dokumentert, og har ikke latt seg gjenskape i laboratorier.

Et lynnedslag i en kraftledning kan gi overspenning i nettet en kilometer unna.

Hvert år forårsaker lynnedslag skader for millioner. Tallet er økende fordi vi stadig skaffer oss mer elektronikk.
I 2012 fikk hver tredje nordmann ødelagt elektrisk utstyr som følge av lun og torden. Halvparten hadde fått ødelagt modemet.

Kilde: Finans Norge

–Dette kan for eksempel være strømledninger inn til hus.

Ledninger ført i luft er spesielt eksponert; da føres ladningen inn i huset via installasjonen. Men i byer hvor de fleste hus har strømtilførselen ført inn i huset via kabel gravd ned i bakken, er risikoen mindre.

Han legger til at man bør holde seg unna metalliske føringer i huset – som strømledninger og vannledninger, og utendørs bør man passe seg for strømførende gjerder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialrådene til deg som vil være lyn-smart

Ikke bad når det lyner. Når et lyn treffer vann fordeles strøm på flere tusen ampere i vannet. Du bør heller ikke bade i badekar – et lynnedslag kan følge vannledningene i huset.

Bilen er et trygt sted fordi karosseriet vil fungere som «skjold» mot lynnedslag. Et hus har delvis samme effekt; betongbygg er bedre enn trehus.

Elektriske apparater kan bli skadet uten at lynet direkte slår ned hos deg, men nedslag i overordnet strømnett kan lage overspenninger og følge strømnettet inn til ditt hus. Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, eksempelvis tv-en. Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velg mobil som er frakoblet laderen, framfor fasttelefon om du må ringe. Overspenning ved et lynnedslag kan følge elektriske ledninger ende i røret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke søk ly under store trær. Det er større risiko at lynet slår ned i objekter som rager i landskapet. Det er en fordel å være våt, vannet vil gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene.

Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla. En golfkølle i metall har litt større risiko for at lynet treffes.

Ikke bruk paraply. Den har samme effekt som golfkølla.

Unngå at overspenning ødelegger elektrisk utstyr med å installere overspenningsvern.

Trekk ut kontakter fra elektrisk utstyr som du er redd for.

Trekk også ut internettkabelen. Modem er svært sårbare for lynnedslag.

Fjelltur – hva gjør du? Søk ly om mulig, trekk ned til lavere liggende strøk, men det handler mest om flaks eller uflaks om du blir truffet.

I båt, hva gjør du? Om man kan komme seg til land, gjør man det. Om du er utpå havet, prøv å unngå å stikke deg ut. Hold ikke i masta, unngå å henge over rekka. Legg deg ned i båten, eller gå ned i kabinen. Båter med mast kan være utsatte i tordenvær, men man vet ikke om lynavleder i toppen er noen løsning.