190 år med norsk utvandring

Artikkelen fortsetter under annonsen

I år er det 190 år siden de første nordmennene startet utvandringen til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. juli 1825 forlot den lille seilskuta Restauration kaien i Stavanger med 52 passasjerer om bord.

Cleng Peerson fra gården Hesthammar i Tysvær kommuner ledet emigrasjonen. Noen år tidligere hadde han vært i Amerika for å undersøke hvor det var best for nordmenn å bosette seg. Han valgte ut Ontariosjøen i New York som det ideelle stedet. Her er det fortsatt den dag i dag en vei som heter Norway Road.

Se grafikk nederst i saken.

900.000 dro

Turen med Restauration til New York tok tre måneder. Da var antallet passasjerer steget fra 52 til 53. Kaptein Lars Larsen Geilane og kona Martha ble foreldre til datteren Margareth Allen underveis på turen.

Senere etablerte Peerson flere bosettinger i USA, blant annet stedet han kalte Norway i Illinois.

Turen i 1825 var starten på en over hundre år lang historie med utvandring til USA. Over 900.000 nordmenn har siden den gang valfartet til USA og Canada i søken etter et bedre liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4,5 millioner norskamerikanere

Motivasjonen for å gi opp livet i Norge og søke lykken på den andre siden av Atlanterhavet var sammensatt av fattigdom, undertrykking, klassedeling, overbefolkning og næringsreguleringer i Norge. Noen var også eventyrlystne og hadde hørt rykter om billig jordbruksland i Amerika.

I dag er det omlag 4,5 millioner mennesker som definerer seg som norskamerikanere. I Minneapolis er det sågar flere norskamerikanere enn det er rene amerikanere (58 prosent).

Det var de sentrale delene av Midtvesten, Minnesota, Illinois, Dakota, Wisconsin og Iowa som fikk flest nordmenn.

I grafikken øverst i denne saken, som er laget av reisebyrået Expedia, kan du se hvor de nordiske emigrantene bosatte seg.


Den nordiske utvandringen til USA av Expedia Norge