Veggedyr- Jeg måtte sove på sofaen med klærne mine på og teppe over i to uker

Thea Hope oppdaget at hun hadde fått veggedyr i desember. Hun sier det verste er følelsen av at dyrene var overalt. Til venstre ser du de sorte flekkene som kan indikere om man er rammet.
Thea Hope oppdaget at hun hadde fått veggedyr i desember. Hun sier det verste er følelsen av at dyrene var overalt. Til venstre ser du de sorte flekkene som kan indikere om man er rammet. Foto: Folkehelseinsituttet/Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thea Hope orket til slutt ikke å bo hjemme lenger. Hva gjør man egentlig når man får veggedyr?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veggedyr er et stadig økende problem.

Det er det to hovedårsaker til : vi reiser mer og dyrene har blitt mer resistente mot innsektsmidler.

Vi har tidligere gitt tips om hvordan du får veggedyr, og hvordan du kan unngå det.

Problemet med veggedyr eller bed bugs, som de ofte kalles, er at de ofte får utvikle seg før de oppdages. Dermed kan det bli vanskeligere å bekjempe dem.

Veggedyr i senga

Det vet Thea Hope alt om. I desember 2014 begynte hun å få stikklignende merker, som klødde, på beina.

- En tidlig morgen våknet jeg og så noe kravle ved siden av hodet mitt. Det var da jeg så noe som lignet på en flått. Da jeg kom på jobb googlet jeg både symptomene jeg hadde fått og dyret jeg hadde sett, og kom frem til at dette måtte være veggedyr, forteller hun.

Det ble starten på en marerittaktig prosess.

Ifølge rådgiver Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet kan en enkelt hunn kan legge opp mot to hundre egg. Eggene er rundt en millimeter store, og lyse i fargen. Et voksent dyr er rundt seks millimeter langt og mørkt i fargen. Foto: Folkehelseinstituttet
Ifølge rådgiver Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet kan en enkelt hunn kan legge opp mot to hundre egg. Eggene er rundt en millimeter store, og lyse i fargen. Et voksent dyr er rundt seks millimeter langt og mørkt i fargen. Foto: Folkehelseinstituttet

Gjemmer seg i sprekker

- Veggedyr har sine gjemmesteder der vi sover eller i umiddelbar nærhet. Gjemmestedene er typisk sprekker og små hulrom, under folder i sengetrekk og lignende, forteller rådgiver Ove Andre Karlsen hos Mycoteam, som jobber med biologiske bygningsskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at det kan være vanskelig å oppdage dyrene, ettersom de kun er 1-5 millimeter store. Dessuten er de nattaktive, og stort sett vanskelig å få øye på når det er lyst.

- Men på gjemmestedene kan man finne små svarte prikker etter ekskrementer og hudskift, altså tomme skall som ser ut som veggedyr, sier Karlsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den vanligste måten å oppdage veggedyr på er slik Hope fikk erfare: ved at man reagerer på stikk man ikke kan forklare med mygg.

Fikk angst for å være på soverommet

Skadedyrkontrollen kom på besøk noen dager senere, og fant ut at veggedyrene hjemme hos Hope oppholdt seg under sengen på soverommet.

Men fordi hun oppdaget dette rett før jul fikk hun ikke gjort noe med problemet før starten av januar.

- Det var helt fryktelig. Han som var hos meg sa at jeg ikke måtte sove andre steder i leiligheten, da dette kunne føre til spredning av dyrene. Han sa også at det kunne være en psykisk påkjenning, og det følte jeg virkelig. Jeg fikk helt angst for å være på soverommet, og endte med å sove på sofaen med klærne mine på med teppe i over to uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt klarte hun det ikke mer og bodde på hotell en ukes tid.

- Føler de er overalt

Ifølge Karlsen hos Mycoteam er det ikke kjent i Norge at veggedyr sprer smitte, men i tillegg til reaksjonen på stikkene kan kløen føre til sekundære infeksjoner.

- Dessuten kan det føre til søvnproblemer, angst og depresjon, sier han. Det kan Hope bekrefte:

- Det verste er at du føler at dyrene er overalt og at du alltid klør på kroppen. Dessuten var det ganske flaut i starten og jeg følte meg skitten og ekkel, sier hun.

Det er imidlertid verdt å merke seg at hvem som helst kan risikere å få veggedyr og at det ikke har noe med renslighet å gjøre.

Gasset ned leiligheten

Men oppdager du veggedyr hjemme hos deg, må du få dem bort med en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hope måtte først tømme leiligheten helt for alt av tekstil.

- Seng, alle klær, sofa og puter måtte settes i et fryselager som holdt minus 18 grader. Der måtte det stå i litt over en uke. Samtidig kom folk fra skadedyrkontrollen og gasset ned leiligheten to ganger i løpet av uken, og en gang til en måned senere, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to måneder ble det også foretatt en etterkontroll som viste at alt var borte, heldigvis.

Flere metoder mot veggedyr

Å bli kvitt veggedyr kan være en utfordring. Ifølge Karlsen hos Mycoteam bør de bekjempes med flere forskjellige metoder.

- Dyrene bør bekjempes med kulde, da minus 18 grader i tre døgn, og varmebehandling ved bruk av steamer, tetting av sprekker og hulrom, vasking på 60 grader og støvsuging. Samt kassering. Støvsugerposer må kastes etter bruk, sier han.

I tillegg bør man minimere steder hvor dyrene kan oppholde seg.

Kjemisk behandling skal man være forsiktig med.

- Vi anbefaler ikke kun bruk av kjemikalier blant annet fordi disse ikke alltid funker på grunn av resistens hos veggedyr, samt at man i tillegg skal være forsiktig med å bruke slikt innendørs av helsemessige årsaker, sier forsker Bjørn Arne Rukke ved avdeling for skadedyrkontroll på Folkehelseinstituttet.

Han legger til slike preparater også må brukes kombinasjon med andre tiltak som varme- eller kuldebehandling, tørkepulver, støvsuging og så videre.

Les også:

Dette dekker ikke boligforsikringen

Se opp for disse insektene

Disse må du regne med å ha i huset

Denne saken er først publisert hos Klikk.no