– Mindre mett av fruktose enn glukose

Honning og frukt som epler, inneholder mye fruktose, men fruktsukkeret brukes i økende grad til å søte godteri og søt drikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Honning og frukt som epler, inneholder mye fruktose, men fruktsukkeret brukes i økende grad til å søte godteri og søt drikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En liten studie antyder at fruktsukker, som brukes stadig mer som søtningsstoff i mat og drikke, ikke ser ut til å mette like mye som glukose.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Fruktose eller fruktsukker finnes i mange typer frukt og honning.
  • Glukose eller druesukker er den mest utbredte sukkerarten i planteriket.
  • Sukrose (også kalt vanlig sukker, bordsukker, husholdningssukker) består av like mye fruktose og glukose.

Når det er lenge siden vi har spist gjør ulike signalstoffer i kroppen at vi kjenner sult og at mat frister mer og mer. Når vi har fått i oss mat går det signaler fra magen som gjør at vi føler oss mettere og at suget etter mat minker.

Det er et godt system, men en liten studie som ble publisert nylig, antyder at ikke alle sammenlignbare matvarer har samme effekt på dette systemet, skriver forskning.no.

Pilotstudien fra Universitetssykehuset i Basel, som er publisert i tidsskriftet PLOS One, antyder at fruktsukker ikke gir den samme mettheten som glukose.

Les også: Er fruktose egentlig skadelig?

– Vanlig vann mer mettende enn fruktosevann

Den ferske studien, som inkluderte bare 12 friske, unge menn, gikk ut på at forskerne sprøytet 300 millimeter med enten vann, fruktosevann eller glukosevann inn i magen til deltagerne gjennom en slange.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter målte de reaksjoner i kroppen. Blant annet analyserte de blodprøver som viste nivåene av signalstoffer og målte aktivitet i hjernen for å se hvordan områdene for tilfredshet reagerte. I tillegg spurte de deltagerne hvor mette de følte seg.

Mens glukosevannet ga en økt følelse av metthet i løpet av 15 minutter, var utslagene minimale for fruktosen, melder forskning.no.

Faktisk viste resultatene at rent vann ga mer metthetsfølelse enn vannet tilsatt fruktsukker, noe forskerne mener antyder at fruktosen kan øke behovet for å spise, skriver nettstedet.

Les også: – Farlig sukker på vei til Europa

– Trenger mer forskning

Bettina Karin Wölnerhanssen som er hovedforfatter av studien, minner om at det er en liten pilotstudie.

Hun understreker at flere forskere må gjøre lignende undersøkelser på en større gruppe mennesker, både kvinner og menn, før man kan si noe sikkert om saken.