I år blir sommeren lengre

Årets sommer blir lengre enn vi er vant til.
Årets sommer blir lengre enn vi er vant til. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Synes du sommeren er for kort? I år blir den ett sekund lengre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren er kort, det meste regner bort, men nå er den her, sommeren som er lengre enn den pleier å være.

Det utgjør kanskje ikke den helt store forskjellen for den svenske musikeren Tomas Ledin, og teksten til sommerhiten «Sommaren är kort» fra 1982 blir nok neppe endret, men rett skal være rett: Årets sommer forlenges med ett sekund.

Les også: Nå kommer de norske jordbærene

01.59.60

Natt til 1. juli gir det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen, IERS, oss alle et ekstra sekund.

– Ikke for at vi skal rekke nattbussen, men for å kompensere for endringer i jordens rotasjonsfart. Jorden roterer nemlig ujevnt og gradvis saktere. Men det gjør ikke de rundt 400 atomurene som fastsetter verdens offisielle tid, UTC (Universal Time Coordinated), skriver Justervesenet i en pressemelding.

Og det er altså her skuddsekundet kommer inn. Siden det er sommertid ligger Norge to timer før UTC. Dermed blir sekundet lagt til før klokka to natt til 1. juli. På noen avanserte klokker vil dermed tikke fra 01.59.59 og innom 01.59.60 før den blir 02.00.00.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Problemer med å sove om natten?

Et millisekund

Det er imidlertid ingen sammenheng mellom skuddsekund og det mer kjente skuddåret. Mens skuddårsdagen dukker opp mellom 28. februar og 1. mars hvert fjerde år, opptrer ikke skuddsekundet like systematisk.

Det blir nemlig lagt til med ujevne mellomrom for å holde klokka i takt med solas gang over himmelen, og kompenserer for at et dgn basert på jordas rotasjon de siste årene har vært i gjennomsnitt ett milisekund lengre enn nøyaktig 24 timer.

Regner det meste bort? Her kan du sjekke været der du bor